Kettős mérce nyugdíjügyben

Nem vagyunk azonos fajsúlyú ország az Egyesült Államokkal, Amerika több mindent megtehet, mint mi – mondta lapunknak Petschnig Mária Zita. A Pénzügykutató munkatársát azzal a csütörtöki számunkban megjelent hírrel összefüggésben kérdeztük, hogy az Obama-kormány kísértetiesen hasonló megoldással próbálja átalakítani az amerikai nyugdíjrendszert, mint amivel az Orbán-kabinet itthon.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis még szeptemberben javaslatot tett arra, hogy a nyugdíj-megtakarításokat is bevonja a költségvetés finanszírozásába és az államadósság csökkentésébe. Az Obama-kormány terve szerint a nyugdíjalapokat köteleznék arra, hogy az általuk kezelt pénzek meghatározott részét amerikai állampapírba fektessék. Ez végső soron a munkavállalói és a munkáltatói nyugdíjrendszer államosítását jelentené – idézte a Market Oracle internetes szaklapot a Hvg.hu, egyenlőségjelet téve a második pillér megszüntetésére vonatkozó fideszes terv és az amerikai nyugdíjalapok befektetési stratégiájának szabályozására vonatkozó javaslat között.
Petschnig Mária Zita szerint a világon sehol sem ajánlatos a nyugdíj-megtakarításokat a költségvetés folyó kiadásainak finanszírozására használni, mert az a hosszú távú megtakarítások felélését jelenti. Az Egyesült Államok azonban több mindent megtehet, nemcsak a méretei miatt, hanem azért is, mert az övé a világ egyik kulcsvalutája – tette hozzá.
– A Medgyessy-kormány száznapos programjának elfogadtatásakor is buta hasonlatot vontak a hazai és az amerikai ikerdeficit kapcsán, abba a gazdaságpolitikába bele is bukott Magyarország – mondta lapunknak Oszkó Péter.
– Attól félek, hogy a mostani esetben is ez fog történni – tette hozzá. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint az, hogy egy-egy pénzügyi válság előtt, alatt és után számos ország vezetése gondolta úgy, hogy a rövid távú problémák kezelése fontosabb, nem jelenti azt, hogy ez lenne a jó megoldás.
A hazai és az amerikai módszer között inkább csak retorikai szempontból van hasonlóság, ám ezt a magyar kormány jól ki tudja használni – mondta lapunknak Gimes Gergely, a Political Capital elemzője. Szerinte gazdaságpolitikai szempontból azonban teljesen más a helyzet: míg az Egyesült Államokban esetleg a jövőben arra kötelezik a magánnyugdíjpénztárakat, hogy a vagyonukat részben állampapírba fektessék, addig Magyarországon ez eddig is így volt. – Nagyon más a két ország ingerküszöbe: az Egyesült Államokban már ezt a szabályozási kérdést is államosításnak tekintik, így ott egy magyarországihoz hasonló átalakítás politikai öngyilkossággal érne fel – mondta az elemző.
– Obama is azt a megoldást választotta, amely kézenfekvő egy olyan elöregedő társadalomban, ahol egyre több az eltartott, és egyre kevesebben fizetnek a közös kasszába – nyilatkozta Kiszelly Zoltán politológus. Szerinte a fenti elvet figyelembe véve abszolút elfogadhatóak a magyar kormány lépései, de személy szerint a lengyel példát tartja a legjobbnak. A politológus elmondta azt is, hogy Amerikában valójában nem a hazai modellt másolták: annyival árnyaltabb a kép, hogy a vállalatoknak sokkal nagyobb szerepük van az öngondoskodásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.