Kiteljesedett nyugdíjreform

A magán-nyugdíjpénztári rendszert átalakító újabb törvényjavaslat zárószavazása előtt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter olyan módosító javaslatot terjesztett a Ház elé, amely a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozattervezetben szereplő vállalások – köztük az adómentesen felvehető hozam és az állami rendszerben vezetett egyéni számla – jogi hátterét teremtik meg.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vészharang. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke levelet intéz a héten a Brüsszelben találkozó európai uniós állam- és kormányfőkhöz a nyugdíjak elszámoltathatóságára is kitérve – jelentette be tegnap a politikus szóvivője. Megerősítette, hogy Barroso ez ügyben, múlt pénteken telefonbeszélgetést folytatott Donald Tusk lengyel kormányfővel. A távirati iroda híradása szerint Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: e kérdésben valóban közeledtek a felek álláspontjai, ám továbbra sincs szó a deficit számítási szabályainak módosításáról. Waldemar Pawlak lengyel gazdasági miniszter a Hír TV-nek az mondta, elképzelhető, hogy kihatott a magyar döntés a bizottság álláspontjának változására. Emlékeztetett rá, hogy 20 évvel ezelőtt, amikor bevezették ezeket a nyugdíjrendszereket, magunk mögött tudhattunk egy 20 éves folyamatos fejlődési időszakot, amiről mindenki azt hitte, hogy folytatódni fog. De közben előbb kilyukadt az internetes cégek lufija, majd beütött a 2008-as válság, ami megmutatta, hogy a tőkealapú nyugdíjrendszerek nem működőképesek. Hozzátette, Németországban a nyugdíjrendszer a generációk közti szolidaritás elvére, nem pedig az érzékeny tőkepiaci ingadozásokra épül. Marcin Mrowiec, a Bank Pekao vezető elemzője a Bloombergnek elmondta: „Magyarország döntése megkongatta a vészharangot. A bizottság vélhetőleg azt gondolja: a jelenlegi szabályozás, amely annyira elbátortalanítólag hatott a nyugdíjreformot végrehajtó országokra, még jobban elrettentheti azokat, amelyek egyelőre meg sem próbálták átalakítani nyugdíjrendszerüket.” Kósa Lajos a parlamentben a lengyel példa kapcsán közölte, az Európai Unió álláspontjának elvi vezérvonala nehezen kitapintható ebben az ügyben. (MN)


Tegnap 250 igen szavazattal, 53 ellenében és 43 tartózkodás mellett tegnap elfogadta az Országgyűlés a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot. Igennel szavazott Nyakó István (MSZP) is. Az előterjesztés szerint a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagnak 2011. január 31-ig személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél, ha továbbra is a kötelező rendszerben maradna. Ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetéseit pedig az a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap fogja kezelni, amely az Államadósság-kezelő Központ alá tartozik majd. Tegnap olyan – zárószavazás előtti – módosító javaslatot nyújtott be a törvényjavaslathoz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amely gyakorlatilag a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozattervezetben szereplő célok jogtechnikai megoldásait tartalmazza. Eszerint az állami rendszerbe viszszalépők korábban befizetett tagdíj-kiegészítései, illetve az esetleges reálhozamai is adómentesen felvehetők lesznek. Kormányrendeletben szabályoznák többek között a visszalépők portfóliójára és az egyéni számlákra vonatkozó szabályokat. A módosító indítvány rendelkezik arról is, hogy aki január végéig nem nyilatkozik, annak nyugdíjpénztári tagsága nem február 1-jén, hanem egy hónappal később, március 1-jén szűnne meg.
Az Országgyűlés elé került törvényjavaslat szerint az alap irányító testülete öt tagból áll majd: a testület elnökét és egy tagját az államháztartásért felelős miniszter, további egy-egy tagját a szociálpolitikáért és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter jelöli ki. A testület tagja továbbá a Nyugdíj-biztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíj-biztosítási szerv vezetője. Ez a törvényjavaslat a harmadik eleme a kormány korábban ismertetett nyugdíjvédelmi programjának: első lépésben 14 hónapra, 2011. december 31-ig felfüggesztették a kötelező magánnyugdíjpénztárakba irányuló befizetéseket, majd második lépésben megteremtették az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépés feltételeit.
A hazai magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség pénteken közleményben tudatta, hogy soron kívüli eljárást kértek az Alkotmánybíróság (AB) elnökétől a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvényekkel kapcsolatos beadványaik elbírálására.
Szintén késő estébe nyúlt a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozattervezet általános vitája. Az Orbán Viktor miniszterelnök, Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Lázár János frakcióvezető által jegyzett indítvány – amely korábban született meg, mint a tegnap benyújtott Matolcsy-féle módosító javaslat – garantálná a 2011. január 31-ig a magánpénztárakból az állami rendszerbe átlépő tagoknak az egyéni számlavezetés intézményét, a befizetések értékállóságát, a magánnyugdíjpénztárban elszenvedett veszteségek jóváírását és az ott esetlegesen elért reálhozam – felvétele esetén is – adómentességét. A kormánypárti képviselők előterjesztésében az is szerepel, hogy ki kell vizsgálni a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit is. A múlt héten még olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Fidesz kezdeményezi, hogy a házszabálytól eltéréssel ne csak a vitára kerüljön sor, hanem szavazzanak is a politikai nyilatkozattervezetről. A legnagyobb kormánypárt parlamenti képviselőcsoportja erre végül nem tett javaslatot, így valószínűleg jövő hétfőn kerül majd sor a voksolásra.
Tukacs István (MSZP) interpelláció formájában támadta a nyugdíjvédő politikai nyilatkozattervezetet. A képviselő szemét főleg az a kitétel szúrta, amely szerint ki kell vizsgálni a magánkasszák gazdálkodását. – Ha meg akarják nyugtatni az embereket, akkor ne nyúljanak a nyugdíjpénztári megtakarításokhoz! – fordult kormánypárti kollégáihoz a politikus. Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár válaszában úgy fogalmazott, az a cél, hogy ne gazdasági érdekcsoportok rendelkezzenek a nyugdíjbefizetések felett. Olyan rendszert kell létrehozni, tette hozzá, amely nem üt a GDP 1,5 százalékát kitevő lyukat a büdzsén, és a kiadási oldal nem haladja meg a bevételit. Arról is beszélt, hogy Horn-kormány idején a piacgazdaság elveivel öszszeegyeztethetetlen módon jutottak biztos ügyfélkörhöz a magánpénztárak.
Kósa Lajos parlamenti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormányoldal nyugdíjmentő törvénycsomagja nélkül nem lehetne megfékezni a magyar állam külső adósságállományának a robbanásszerű növekedését, ami rövid távon is ellehetetlenítené az országot és az embereket. A Fidesz alelnöke közölte: nem Magyarország az egyetlen olyan ország, amely nyugdíjügyben ilyen lépésekkel kísérletezik. Példaként említette Írországot, ahol – mint mondta – a bankrendszer válsága miatt az ír magán-nyugdíjpénztári befizetéseket a bankrendszer konszolidációjára lehetett fordítani. Őket ezért megdicsérték, minket letoltak, leminősítettek.
Az országgyűlési képviselők szintén lapzártánk után szavaztak azokról a módosító indítványokról is, amelyeket a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő törvényjavaslathoz nyújtottak be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.