Magyar botrány Afganisztánban

Az előző kormány idején a Magyar Külügyminisztériumtól is kapott többmilliós összegben támogatást az Afganisztánért Alapítvány, amelynek vezetőjét, Katona Magdát választási csalással vádolták meg.

Munkatársunktól
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő lapunknak nyilatkozva azt állítja, nem ő szerepel a felvételen, s mint fogalmaz: „igaztalan, csalárd és aljas minden kísérlet, ami a magyar államot bele akarja keverni az ügybe”. A történet előzménye, hogy a Washington Posthoz került egy videofelvétel, amelyen a cikk szerzője szerint Katona Magda látható, amint azt ígéri: kenőpénzért cserébe segít manipulálni az afgán parlamenti választások eredményét.
Katona Magdát az Afganisztánért Alapítvány delegálta a szeptember 18-i választásokra, ám az újság tudósítója azt közli, a magyar nő ezt a lehetőséget illegális pénzszerzésre használta fel. Mint állítja, Katona Magda a felvétel tanúsága szerint elfogadja a felajánlott kétezer dollárt, de további hatezret vár még a segítségéért. Egyben biztosítja a vele tárgyaló férfit, hogy más külföldi megfigyelők is hajlandók segíteni kenőpénzért cserébe. Katona Magda szerint választási megfigyelőként nem is lett volna lehetősége az eredmények befolyásolására.

*

Egy-egy mandátum ára nem nyolcezer dollár, hanem több millió, ezek a pénzek pedig nem aktatáskákban, hanem kajmán-szigeteki bankszámlákon cserélnek gazdát – állítja Katona Magda. Az őt ért vádaknak szerinte politikai okai vannak, ugyanis egy afgán kollégájával közösen éppen most adták be az általuk alapítandó kül- és biztonságpolitikai kutatóintézet létrehozásához szükséges kérelmeket. Ez a központ pedig sokaknak az útjában lehet. Kérdésünkre, miszerint a tervezett intézmény, valamint maga az Afganisztánért Alapítvány pontosan miből tartja fenn magát, Katona Magda azt felelte: az országban tevékenykednek húsz éve, támogatásokat pedig nemzetközi szervezetektől kapnak. További részleteket azonban nem árult el erről.
A Külügyminisztérium Sajtó Főosztályának vezetője, Pataki Eszter közölte, a tárcának nincs kapcsolata Katona Magdával, s egyelőre nem kaptak hivatalos megkeresést az afgán hatóságoktól. „Ezzel együtt – fogalmaz – sajnálatosnak és elítélendőnek tartjuk, hogy az Afganisztánban komoly szerepet vállaló Magyarország neve ilyen kontextusban merült fel.”
Mint megtudtuk, a külügyi tárca az előző kormány idején azonban jelentős anyagi segítséget nyújtott az alapítványnak. 2005-ben a Nemzetközi fejlesztési együttműködés pályázat keretében ötmillió forint támogatást kapott a Demokrácia-projekt az afganisztáni politikai pártok kapacitásának bővítésére című kérelmük, 2008-ban pedig a NATO kommunikációs stratégiához kapcsolódó támogatások igénybevételére című pályázatból jutott 340 ezer forint az alapítványnak.
A központi támogatás ténye meglepő annak fényében, hogy Afganisztánban is tevékenykedő hazai segélyszervezetek vezetői korábban jelezték a minisztériumnak, vádaskodásaival Katona Magda kint dolgozó magyar állampolgárok életét veszélyezteti. Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetője azt mondja, Katona Magda szervezetüket feljelentette az afgán belügyminisztériumnál, azt híresztelve, hogy hittérítést végeznek a mozlim országban. Ezek a vádak teljesen valótlanok, ám annál veszélyesebbek, ezért az ökumenikus segélyszervezet elhatárolódik Katona Magda mindennemű tevékenységétől – szögezi le Lehel László. Kifejti, tíz éve vannak jelen Afganisztánban, ahol programjaik révén komoly elismertségre tettek szert – legutóbb egy szakiskolát építettek –, egy ilyen eset azonban rányomhatja bélyegét a magyarokra. Ugyanerről számol be Szenczy Sándor, a baptista szeretetszolgálat elnöke, szavai szerint Katona Magda őket is hittérítéssel vádolta meg. Amit tett, nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel – teszi hozzá a vezető. Lehel László és Szenczy Sándor is azt mondja, évek óta nem vesznek részt olyan rendezvényeken, ahol Katona Magda is jelen van. A hölgy tagadja, hogy valaha is bajba akart volna sodorni bárkit is.
A magyar szakértővel körülbelül két éve még együttműködött a Demokratikus Átalakulásért Intézet, pályázati pénzekből ők is finanszírozták az Afganisztánért Alapítvány munkáját. Ám Gyarmati István, az intézet vezetője úgy fogalmaz, „nem volt kellemes vele a munkalégkör”, így a személyiségbeli problémák miatt megszakították vele a kapcsolatot.

Megjegyzés. Lapunk – ahogy más magyar újságok is – 2003 és 2004 között Afganisztánnal kapcsolatban Katona Magda több írását is közölte. A szerkesztők a pastu nyelven is beszélő Katona Magdát Afganisztán kérdéskörében jól értesültnek és a témát jól áttekintő szakírónak ismerték meg. A kéziratok színvonalának romlása és más nézeteltérések miatt azonban a szerkesztőség a kapcsolatot a szerzővel 2004 nyarán megszakította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.