Még mindig lehet újat írni a vb-kről

Munkatársainktól
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehet-e még érdemben újat írni/mondani a labdarúgó-vb-k történetéről? Egészen a közelmúltig hajlottunk arra a véleményre, nem, ám a minap két színvonalas könyvre is felhívták a figyelmünket. Az egyiket a sportág berkein belül kedvelt brit szerző, Chris Hunt jegyzi, s a Futball-világbajnokságok – Csillagok, legendák, mérkőzések címet viseli. A másikat egy hazai szerző (aki azzal büszkélkedhet, hogy a világbajnokság idején hivatalos minőségben Dél-Afrikában tartózkodott), Gál László írta Montevideótól Johannesburgig címmel.
Chris Hunt művét viszont teljes bizonyossággal ajánlhatjuk, hiszen számos, eddig ismeretlen információt, sztorit, figurát vonultat fel. Kezdve mindjárt az 1930-as nyitánytól, amelyet a döntő egyetlen még élő résztvevője idéz fel. Ezért aztán első kézből értesülhetünk olyan adalékokról, mint például hogy a finálét mindkét fél a saját labdájával akarta lejátszani, aztán a házigazda uruk mégis engedtek az argentinoknak, ám szünetben, 1-2-nél csak-csak elővették a maguk lasztiját, és azzal 4-2-re fordítottak is.
Vb-ről vb-re olvashatunk egészen új részletekről, ráadásul nem is a mi, rég megszokott nézőpontunkból, hanem a futball őshazája szemszögéből, így azt is tapasztalhatjuk, hogy a világ számára bizony nem az 1954-es berni döntő jelentette a sporttörténelem legsúlyosabb traumáját. A kötet magyar változata azonban a mi korszakos klasszisaink pályaívét is felrajzolja a többi sztáré mellett, így alfabetikus rendben haladva Albert Flóriánt egy lapon említi Ardilesszel és Baggióval, Titkos Pált pedig Sukerrel és Sztoicskovval.
Gál László helyesen nem a teljesség igényével dolgozza fel az eddigi tizenkilenc torna eseményeit, minden világbajnokságról érdekességeket gyűjt csokorba. Könyve erőssége, hogy a magyar vonatkozású kulisszákra fókuszál, kitekintve a határokon túlra, sőt még a Kárpát-medencénél sem ragad le. Kevésbé ismert adatokat közöl, így például egyetlen magyarként Orth György, az MTK korábbi kiválósága mint a chilei válogatott szövetségi kapitánya részt vett az első világbajnokságon, Uruguayban; a 2008-ban elhunyt Kalocsay Géza, akiben sokáig a legidősebb magyar válogatott játékost tisztelhettük, 1934-ben a csehszlovák csapat tagjaként ezüstérmet szerzett; ugyanezt a bravúrt vitte véghez Molnár Pál 1962-ben; 1934-ben és 1938-ban is Nagy József irányította a svéd válogatottat.
Azzal talán vitatkozhatunk, hogy a női világbajnokságokat feldolgozó fejezetnek helye van-e a könyvben, de hát ettől csak többletinformációhoz jutunk, akit pedig nem érdekel, az átlapozza. Gál László a magyarországi és külhoni fiatalokból verbuvált összmagyar diákválogatott technikai vezetőjeként járt a nyáron Dél-Afrikában. A 14 éves magyar fiatalok szép sikert értek el, megnyerték a nemzetek kupáját. A szerző függelékben emlékezik meg az izgalmas túráról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.