Polt Péter áttekinti a 2006-os ügyeket

Szervezeti és személyi változások egyaránt várhatók, ha az Országgyűlés megválasztja Polt Pétert legfőbb ügyésznek – ez derült ki tegnap azon a tanácskozáson, ahol a parlament alkotmányügyi bizottsága kérdéseket tett fel a vádhatóság leendő vezetőjének.

Munkatársunktól
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelölt a képviselők kérdéseire válaszolva a bizottsági ülésen elmondta, hogy több ponton intézkedéseket tervez. Amennyiben megválasztják, áttekinti az összes olyan jelentést, amely a 2006-os őszi eseményekről készült. Ha kell, vizsgálatot indít az ügyészek és a rendőrök tevékenységének elemzésére, és az esetleges törvénysértéseket számon kéri. Polt Péter arról is beszélt, hogy a katonai ügyészség a kelleténél jobban elkülönült a civil ügyekkel foglalkozó ügyészségi részlegektől. Ezen változtatni kíván a jövőben. Megemlítette: a Központi Nyomozó Főügyészségen önálló részleg alakul a korrupciós esetek vizsgálatára.

*

Az eljárások gyorsítását és hatékonyságát szolgálhatja, ha szorosabban együttműködnek a nemzetközi bűnüldözéssel és a titkosszolgálati eszközök és módszerek alkalmazására feljogosított hazai hatóságokkal. Kijelentette, hogy a bonyolult vesztegetési ügyeket csak így lehet felderíteni, hiszen a bűncselekményből származó pénz gyakran külföldre kerül.
A legfőbb ügyészi poszt várományosa hangsúlyozta, hogy erősíteni kívánja a környezetvédelmi tevékenységet is. Emellett minden szakterületen magas követelményeket támaszt az ügyészekkel és az ügyészségi vezetőkkel szemben.
Hírek szerint az Országgyűlés a jövő héten szavaz Polt személyéről. Elődje, Kovács Tamás jelenlegi legfőbb ügyész megbízatása lejár. Polt Péter, aki korábban már betöltötte ezt a pozíciót, jelenleg pedig a Legfőbb Ügyészség büntetőbírósági főosztályának vezetője, úgy látja: a legutóbbi időben az európai kívánalmaknak megfelelően változott az ügyészség alkotmányos helyzete. Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság 2004-ben hozott döntésének megfelelően törvénybe iktatta, hogy a vádhatóság vezetőjéhez ezentúl nem lehet interpellációt intézni. – Ez megerősítette az ügyészség függetlenségét – jelentette ki Polt Péter.

Pintér figyelmeztet. Aki rendőrre lövést ad le, várhat a viszonzásra, ami célba talál – ezt mondta Pintér Sándor belügyminiszter, amikor több rendőrnek és civilnek adott át kitüntetést tegnap. A tárcavezető jutalmat adott át – mások mellett – azoknak az egyenruhásoknak, akik részt vettek a múlt héten a kispesti bankrablók elfogásában. Pintér Sándor beszédében hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb igény van arra, hogy az országban rend legyen, a Belügyminisztérium pedig az elmúlt időszakban megmutatta, hogy ennek eleget lehet tenni. A tárcavezető itt példaként említette a kis értékű szabálysértések elkövetőivel szembeni fellépést, illetve a három csapás elnevezésű törvény életbe lépését. (FH)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.