Simorék figyelmeztető lövése

Tegnap a jegybanki alapkamat emelése mellett döntött a monetáris tanács, így az 5,25 százalékos ráta 5,5 százalékra nőtt. A testület a kockázatok növekedésével indokolta az emelést. Egyes elemzők szerint a tanácstagok, akiknek mandátuma februárban lejár, figyelmeztető lövésnek szánták a döntést, amiért a kormány a parlament gazdasági bizottságának a kezébe adná az utódjaik jelölésének jogát.

Csécsi László
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétévnyi csökkenés és szinten tartás után tegnap ismét emelkedett a jegybanki alapkamat. A rátát a monetáris tanács 0,25 százalékkal, 5,50 százalékra növelte. Az 5,25 százalékos alapkamat 2010. április 27. óta volt érvényben, 2008 októbere óta nem volt emelés.
A döntést a háromszázalékos célt tartósan meghaladó inflációval, illetve az inflációs kockázatok erősödésével indokolta a testület. A tagok szerint az inflációs cél eléréséhez további kamatemelésekre lehet szükség.

*

A tanács értékelése szerint a következő hónapokban folytatódhat a gazdaság kilábalása a válságból. Az indoklás szerint a magyar gazdaság növekedését továbbra is az erős külső kereslet vezeti. Nőtt az exportáló ágazatok munkaerő-igénye, aminek nyomán a foglalkoztatás is javult. – Jövőre megkezdődhet a belső kereslet és a háztartások fogyasztásának élénkülése – áll a jegybank közleményében.
A gazdaságot kedvezőtlen hatások is érik az MNB szerint. – Jövőre az infláció jelentősen meghaladhatja a háromszázalékos célt, s 2012-ben is a tervezett szint fölött alakulhat – állítják a jegybank szakemberei. A pénzromlás az idén 4,9 százalék lehet, míg a következő két évre négy, majd 3,3 százalékos inflációt vár a jegybank. Az elmúlt időszakban Magyarország kockázati megítélése is romlott – jegyezte meg a testület. A távirati iroda értesülései szerint a magyar adósságtörlesztési leállás ellen köthető biztosítások (CDS) árazása tegnap 3,68 százalék volt, ez azt jelenti, hogy tízmillió euró magyar adósságra 368 ezer euróba kerül a biztosítás. Ez 22 ezer euróval több, mint a múlt heti zárás idején érvényben lévő CDS-felár. Ennek ellenére a jegybank szerint a gazdasági növekedés meghaladja az augusztusban prognosztizált szintet. Az MNB várakozásai szerint az idén 1,1 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal, 2012-ben pedig négy százalékkal nőhet a GDP. A kormány az emelés kapcsán közölte: az élénkülő gazdasági növekedés és a csökkenő hiány miatt nem ért egyet a jegybank kamatemelésével. A gazdaság folyamatai és az államháztartás helyzete nem indokolja – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.
Az elemzők egy részét szintén meglepte az emelés. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint bár valóban növekedtek a kockázatok, a reálgazdasági folyamatok nem támasztották alá a monetáris tanács döntését. Orosz Dániel, az AXA-csoport Magyarország stratégiai elemzési igazgatója viszont kamatemelésre számított, s a távirati irodának elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy ez csak az első lépés volt a kamatemelési ciklusban. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland elemzője ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy az MNB figyelmeztető lövéséről lehet szó, a testület tagjainak nem tetszenek a kormány monetáris tanácsra vonatkozó tervei. A tagok mandátuma ugyanis 2011 februárjában lejár, s azt követően a jegybanktörvény módosítása nyomán a parlament gazdasági és informatikai bizottsága jelöli majd ki a testület négy külső tagját. A módosítás ugyanakkor nem érinti a belső tagokat, azaz az MNB elnökét és két alelnökét. A hatályos törvény szerint a külső tagok helyére Simor András jegybankelnök és Orbán Viktor kormányfő jelölhetne ki két-két személyt.
Simor András Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a módosítás kapcsán írt levelében közölte: szerinte indokolatlan változtatni a monetáris tagok megválasztására vonatkozó szabályokon. Ha a kormány ragaszkodik a törvény módosításához, térjen vissza a 2001. július 5-én a Fidesz-kormány által kidolgozott MNB törvényhez. Ez a szabályozás az MNB elnökét, vagyis őt magát ruházná fel a tagok kijelölésével. A 2001-es MNB-törvényt egyébként a Gyurcsány-kormány változtatta meg 2005-ben, Járai Zsigmond jegybanki elnöklése idején. Ez a módosítás lehetővé tette, hogy Gyurcsány Ferencnek a jelöltjein keresztül beleszólása legyen a monetáris tanács döntéseibe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.