Sorstükör

K Ö N Y V E S H Á Z

Szakolczay Lajos
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyönyörű album. Kép és szöveg egybesimulva úgy rajzolja ki a tiszta arcot, ahogyan az nagy íróhoz illik. Láttató módon, mi több, eleganciával. Sütő András (1927–2006) világa – jóllehet micsoda tragédia: fél szemének világát elvette a gyűlölet – ékes bizonyítéka annak, hogy a szülőföldön, Erdélyben maradva is lehet az egyetemes magyar irodalmat gazdagító életművet létrehozni. Hogy a román diktatúra bilincsei között is – gondoljunk csak a drámák, esszék tisztító viharára és a szöveg hangzását fölerősítő Harag György-rendezésekre – lehet (mert az erkölcs úgy diktálja, kell!) a szabadság, az emberség, a jog – a jog mint védőbástya – kisebbséget ugyancsak megillető értékeit követelni. Ha szükséges, ha másképp nem megy, a képes beszéd erejével.
A Bethlen Gábor-i zsákban futás (a karók között is kiegyenesedés gyötrelme) már a fiatal diákot, a nagyenyedi kollégistát is magával ragadta: egy kisebbség, a romániai magyarság csak úgy maradhat életben, ha a zsarnokkal, a román Fővezér diktatúrájával tisztaságát szegezi szembe. Hiszen a feléje dobott kések megfordultak a levegőben – az író jellemzi így az Anyám könnyű álmot ígér egyik hősét –, és elkezdtek énekelni. És az ének mindvégig a közösségért szólt. Hogy elháruljon a rá ezer oldalról leselkedő veszély. Hogy fejét fölemelhesse, s a Szavak Nagyfejedelmén túl eljuthasson önmagához. Önmagához, történelméhez, anyanyelvéhez.
A képes album nem kevesebbre vállalkozik, mint a hatalmas életmű – nem is annyira a szakemberek, mint inkább a nagyközönség számára való – bemutatására. A gyerekkortól, a pusztakamarási szülőháztól a búcsú pillanatáig zajló megannyi esemény fölemelő példázat: sorstükör, amelyben nem csupán a romániai magyarság láthatja meg magát, hanem – főképp az erkölcsi irányultság okán – a nemzet is.
A kilenc fejezetet magában foglaló világos szerkezet szerint rendeződnek az életműből kiemelt, illetve a pályát értelmező szövegek (monográfia-, tanulmány-, interjú- és levélrészletek, vallomások, levelek stb.). Szerzői kortárs nagyjaink: Kós Károly, Veres Péter, Örkény István, Cs. Szabó László, Czine Mihály és azok az irodalom- és színháztörténészek, kritikusok – Görömbei András, Ablonczy László, Cs. Nagy Ibolya, Nagy Pál –, akik rengeteget tettek azért, hogy Sütő írásművészete tágabb körben is ismertté váljék. Az ő áldozatos munkájuk nélkül sokkal nehezebb lett volna a betakarítás.
Hogy milyen kitűnő költők – Illyés Gyula, Nagy László, Kányádi Sándor, Csoóri Sándor, Fehér Ferenc, Nagy Gáspár, Tamás Menyhért, Bogdán László – ajánlottak verset az Advent a Hargitán írójának, az az életmű egyedülvalóságát jelzi. Az albumot életrajz, bibliográfia, irodalomjegyzék egészíti ki, ám a szenzációt a képanyag (művész- és dokumentumfotó, fakszimile) jelenti. A Sütő család képarchívumából válogatott, az írón kívül számtalan kortársat megörökítő színes és fekete-fehér fényképek szépsége, érzelemgazdagsága jól szolgálja eme kivételes életmű minél szélesebb körben való befogadását.
(Sütő András világa. Szerkesztette: Karádi Ilona, szövegválogatás: Ablonczy László. Officina Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 4950 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.