Szódaráló szótárírók

Balázs Géza
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkerülhetetlen alapműve a magyar nyelvtudomány történetének a Czuczor–Fogarasi-szótár. Az Akadémia megalakulásakor tervezett értelmező szótár harminc év alatt érett hatkötetes művé, amely A magyar nyelv szótára címmel jelent meg (Pest, 1862–1874). Czuczor Gergely bencés szerzetes, teológus, tanár (Andód, 1800. december 17. – Pest, 1866. szeptember 9.) és Fogarasi János ügyvéd, bíró (Felsőkásmárk, 1801. április 17. – Budapest, 1878. január 10.) korszakos munkáját már keletkezésekor viták övezték. A magyar nyelv szótárának elvi alapjait és munkamódszerét (az úgynevezett hang- vagy nyelvmetafizikai irányzatot, az ebből fakadó gyökelméletet, az úgynevezett „belhasonlítást”, valamint a nem csak rokon nyelveket figyelembe vevő szótörténeti vizsgálódást) Hunfalvy Pál már 1851-ben megtámadta, „naivnak” ítélte. Méltánytalan ítéletekben később részesültek. Módszerüket Hunfalvy „szódrincselésnek” (szavak darálása, szeletelése) tartotta, és kifogásolta, hogy nem a finnugor elmélet alapján rokonítanak.
Szarvas Gábor eleinte csak varázslóknak, csodatevőknek nevezte a szerzőket, később őrülteknek, akik „beszámíthatatlan állapotban” írták le művüket. (Ismerős, máig hangzó vádak ezek a finnugor–magyar nyelvtudományban.) 1970-re kissé lecsillapodtak az indulatok, az utókor jóval árnyaltabb ítéletet mond. Kiss Lajos még elítél: Czuczorék elavult koncepciót alkalmaztak, etimológiai célokra rengeteg anyagot összehordtak, de alig volt benne köszönet. Bárczi Géza kiemeli, hogy a szótárban számos használható ötlet, meglátás rejlik. Gáldi László elismerő hangon szól: a szótárírók helyesen ismerték fel a „nyelvünk belső fejlődését irányító sajátosan magyar, sőt finnugor szellemű homo ludenst, vagyis azt az énünket, mely szinte a költői nyelv szuggesztív eszközeihez folyamodva a gondolat minél plasztikusabb megelevenítésére törekszik: belső keletkezésű, hangalakjuk révén képszerűen indokolt szavak segítségével mintegy szembeszáll azzal a túlságosan intellektualizált nyelvészeti felfogással, mely szerint fogalom és szókép viszonya feltétlenül esetleges és tetszőleges”. E módszerrel Pais Dezső számos új, belső keletkezésű szót tárt fel – értékel Balázs János, s mindez azt bizonyítja, hogy „Czuczorék zseniális szófejtő kísérletei megihlették korunk magyar etimológusait is”.
A Czuczor–Fogarasi-féle nyelvtudományi hagyomány azonban megszakadt. Ennek következménye a száraz, mert a magyar nyelv sajátos és fontos jelenségeire nem ügyelő nyelvtan(oktatás), a magyar szavak történeti vizsgálatának szűkreszabottsága, végső soron kultúránk, identitásunk legfontosabb jellemzőjének, a magyar nyelvnek nem kellő kutatása, ismerete.
Nem nyelvészek sokszor, nyelvészek néhanapján fölvetették a Czuczor–Fogarasi-út tárgyilagos, kritikai felülvizsgálatát, az abban lévő értékek kibányászását. Ezért is kezdtek hozzá többen a szótár teljes, illetve válogatott újrakiadásához. A Miskolci Bölcsész Egyesület próbálkozása 1999-ben, a második kötet után megrekedt. Napjainkra a szótárt digitalizálták, s egy válogatást is megjelentetett belőle a Tinta Könyvkiadó.
Czuczor Gergely és Fogarasi János születésének csaknem egybeeső 210. évfordulóján, 2010. december 6-án a Magyar Művészeti Akadémia emlékkonferenciát rendez. A szervezők célja a főhajtás mellett a magyar nyelvtudomány egyik csúcsteljesítményének a mérlegre tétele az azóta eltelt időszak tudományosságának, művelődéstörténeti-etimológiai, illetve a mai kor szemiotikai, szemantikai, antropológiai, kognitív és filozófiai kutatásainak fényében – nemzetközi példákat is figyelembe véve. A szervezők (a titokzatos Diófa-kör tagjai) nem titkolják, hogy ebben a szótárban olyan gondolatok vannak, amelyek elősegíthetik a magyar nyelv múltjának, jelenének jobb megértését, illetve anyanyelvünk alkotó továbbfejlődését (végső soron fennmaradását) is. (Részletes program: www.e-nyelv.hu.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.