Új utakat keres a világ

Még mindenki csak barátkozik azzal, hogy a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot Oroszország, a 2022-est Katar rendezi. A két véglet, a nagy és a minimális távolságok országa, amelyeket nemcsak az olajból származó vagyon köt össze, hanem a hatalmas beruházások szükségessége. Bizonyára eme üzleti szempont hatott leginkább a végrehajtó bizottság tagjaira.<br />

2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyszínek. Oroszország, 2018: Kalinyingrád, Kazany, Krasznodar, Moszkva (4 stadion), Nyizsnij Novgorod, Rosztov, Szentpétervár, Szamara, Szaranszk, Szocsi, Volgográd, Jaroszlavl, Jekatyerinburg. Katar, 2022: Doha, Ar-Rajján, Ad-Daajen, Umm Szlál, Al-Húr, Al-Vakra, As-Samál – e hét városban lesz 12 stadion.


Egy világbajnokságot 4-5 milliárd dollárból lehet megrendezni. Ebbe a nagyságrendbe tartozott a dél-afrikai vb, és így kalkulálnak a következő, 2014-es torna házigazdái, a brazilok is. Becslések szerint Katarban viszont akár 50 milliárd dolláros befektetésre van szükség ahhoz, hogy a sivatagból a futballbiznisz igényeinek megfelelő paradicsomot varázsoljanak. Senkit se tévesszen meg, hogy a szükséges tizenkét stadiont hárommilliárd dollárból is fel lehet húzni; szállodákat, utakat, új városokat kell építeni. Mindezt a sivatagban, ahol arról is gondoskodni kell, hogy az ötvenfokos hőséget el lehessen viselni.
Egyelőre a várható orosz vb-büdzsét is csak becsülhetjük. Fogódzót Alekszej Kudrin pénzügyminiszter kijelentése jelent, aki azt mondta, a költségek nem haladják majd meg azt az összeget, amenynyit Oroszország a 2014-es szocsi téli olimpiára szán. Ez 30 milliárd dollár. Ám elemzők szerint itt is elérheti az ötvenet. Oroszországban nem a hőség és a sivatag, hanem a nagy terület okoz gondot. Itt sem csupán 13 új stadiont kell építeni, hanem repülőtéri terminálokat, szállodákat, utakat is. Moszkva külvárosai szinte újjászületnek a vb-nek köszönhetően. A remények szerint népszerűbb lesz a futball, s fellendül a gyermek- és ifjúsági sport. Éppen ezért kissé álságos a Vedomosztyi című lap érvelése. „Az internet korában a személyes jelenlét egyre csekélyebb szerepet játszik, és vajon mitől fejlődik az ifjúsági sport, ha minden fillért beleölünk a stadionokba? Az ilyen rendezvények vendégül látása emlékeztet a régi római patríciusok politikájára, akiknek a plebsszel való kommunikációja abból állt, hogy kenyeret és cirkuszt biztosított a tömegeknek.” Jegyezzük meg még egyszer, pusztán a stadionokra a teljes költségvetésnek csupán az egytizedét kell fordítani.
S mintha megváltozott volna a döntéshozók gondolkozása. Ami eddig előny volt, az ma inkább hátrány. Ha Anglia és az USA nyert volna, kis túlzással már holnap meg lehetne rendezni a vb-t. Ám nincs jelentős pénzmozgás, beruházás, s nincs az ebből fakadó haszon.
A vélemény annál őszintébb, minél egyszerűbb, így Rio Ferdinandot, az angol válogatott és a Manchester United középhátvédjét érdemes idézni. „Mi kaptuk a legkevesebb szavazatot, kettőt. Hogy a f…ba?! Valami nem stimmel. Nagyon ideges vagyok. Mit tehettünk volna még? Mit rontottunk el?” – tette fel a költői kérdést. Semmit – felelhetnénk, ami valószínűleg nem nyugtatja meg. A világ újabban nem szeret kitaposott ösvényeken haladni. Még ha ebbe a nyugati világban nem is könnyű beletörődni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.