Újabb felvonás az árfolyamháborúban

Egy éven belül a pénzpiacok figyelmét már nem az európai, hanem az amerikai államadósság problémája köti le, mivel fenntarthatatlan az Egyesült Államok jelenlegi gazdaságpolitikája. Ezt az erős kritikát a minap a kínai központi bank egyik vezetője, Li Daokui fogalmazta meg, aki szerint már csak egy évig maradhat fenn a töretlen bizalom a dollár iránt, amelyet előbb-utóbb kikezdhet a kezelhetetlen amerikai adósságtömeg miatti aggodalom.

Szabó Anna
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csitul az árfolyamháború a világ legnagyobb exportőre és a legnagyobb importőre között. Kína szerint az Egyesült Államok gazdasága ma rosszabb állapotban van, mint a pénzügyi piacok fókuszában lévő Európa, mivel az öreg kontinensen elkezdték a szerkezeti átalakításokat, amelyek a gazdaságélénkítő programok miatt felgyülemlett államadósságokat mérséklik. Ezzel szemben az USA olyan gazdaságpolitikát folytat, amely óriási költségvetési deficitet halmoz fel, tovább növelve az aggasztó mértékű államadósságát. Erről a China Daily napilapnak adott interjújában beszélt a kínai központi bank monetáris tanácsának tagja, Li Daokui, aki nyíltan kritizálta az USA pénzügyi politikáját.
– Az elkövetkezendő fél-egy évben a piacok még Európát figyelik, ám ezután Amerika kerül terítékre – fogalmazott a főtanácsadó Barack Obama adócsökkentési terveivel kapcsolatban. A szokatlanul erős bírálat szerint Európában a most bevezetendő intézkedések hatására egy-két éven belül stabilizálódik a pénzügyi helyzet, ám az USA-ban ezzel ellentétes folyamat zajlik. Márpedig ennek nyomán az amerikai államkötvények és a dollár középtávon is jelentősen veszít értékéből. A kínai jegybank aggodalma nem alaptalan: az ázsiai ország rendelkezik ugyanis a világ legnagyobb, 2,6 milliárd dollár értékű devizatartalékával, amelynek legnagyobb része dollárban, illetve amerikai államkötvényekben van. A helyzetet rontja, hogy az amerikai költségvetési hiány tavaly rekordot döntött, és még idén is 1,3 trillió dollárra rúg.
A kínaiakat egyrészt joggal aggasztja, hogy hatalmas devizatartalékaik értéke csökkenhet a jövőben, másrészt a gyenge jüannal kapcsolatos amerikai vádak miatt is szerettek volna visszavágni. A mesterségesen alacsony árfolyamon tartott kínai fizetőeszköz problémája az utóbbi időben egyre inkább felerősödött devizaháború kulcskérdése. A jüant öt év alatt mindössze 23 százalékkal erősítették, és még mindig annyira gyenge az árfolyama, hogy behozhatatlan fölényt biztosítson Kínának a nemzetközi exportpiacokért folytatott küzdelemben. A pengeváltás már a novemberi G20-as csúcstalálkozó előtt megkezdődött: Peking nyíltan beleszólt az amerikai gazdaságpolitikába, nehezményezve, hogy az USA, fenntarthatatlan pályát követve, adósságsprirálba hajtja saját gazdaságát.
Az árfolyamháborúban Kína védelmezi a gyenge jüant, mondván, összességében nem az árfolyam dönti el a külkereskedelmi versenyt, hanem az ipari termelés nemzetközi átrendeződése. Márpedig a kiszervezések Kína számára jelentős előnyt hoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.