Üres székek a Nobel-díj-kiosztón

Átadták a Nobel-díjakat – azoknak a díjazottaknak, akik tegnap megjelenhettek az oslói ünnepségen. A békedíj nyertese, a 11 éves börtönbüntetését töltő Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) távolmaradása a díjkiosztó hangulatát is beárnyékolta, 17 Kína-barát állam pedig bojkottálta a rendezvényt.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak Liu Hsziao-po széke maradt üres tegnap Oslóban. A norvég fővárosba meghívott ötven küldöttség harmada maradt távol; a Kínával baráti viszonyt ápoló államok közül tizenheten utasították vissza a Nobel-bizottság invitálását. Az eredetileg távol maradni szándékozó Szerbia az utolsó pillanatban – az Európai Bizottság nyomására – jelentette be részvételi szándékát.
A norvég Nobel-bizottság elnöke, Thorbjörn Jagland Liut a mianmari Aung Szú Kji, a dél-afrikai Desmond Tutu és Nelson Mandela soraiba emelte. Jagland után Liv Ullmann svéd színésznő felolvasta Liu beszédét, amelyet tavalyi perében mondott el, majd kitüntetését a férfi üresen hagyott székére helyezték. A tavalyi kitüntetett Barack Obama szerint Liu nála sokkal inkább érdemes a díjra, hiszen ő valóban sokat harcolt a békéért.
Liu államellenes felforgatás vádjával van börtönben, Peking pedig hetek óta tiltakozik az 57 éves férfi kitüntetése ellen, mondván, Oslo ezzel csak bátorítja a többi kínai „bűnözőt”. Kínában ezért blokkolták az oslói híreket és közvetítéseket; a díjátadót sem interneten, sem televízión nem lehet követni. A pekingi sajtóvisszhangok szerint Oslo történetében nem ez az első eset, hogy beleavatkozik egy másik állam belügyeibe. Az Új Kína hírügynökség által idézett egyik jogi szakértő szerint a Nobel-békebizottság döntése kifejezetten politikai indíttatású és Kína-ellenes, amit Jagland cáfolt. Tegnap jelent meg Hongkongban az emberjogi harcos tanulmánykötete, egy amerikai könyvkiadó pedig közölte, 2012-ben kiadják Liu verskötetét Június negyediki elégiák címmel.
Oroszország közben fontolóra vette, békedíjra kellene felterjeszteni Julian Assange-t, a WikiLeaks brit őrizetben lévő vezetőjét – közölte egy név nélküli forrás a keddi EU–Oroszország-csúcsot követően a The Guardiannal.

Korábbi hiányzók. Liu Hsziao-po az ötödik Nobel-békedíjas, aki nem tudta személyesen átvenni a kitüntetést. Korábban a német pacifista Carl von Ossietzky (1935), a szovjet Andrej Szaharov (1975), a lengyel Lech Walesa (1983) és a mianmari Aung Szan Szú Kji (1991) nem lehetett jelen a díjátadón. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.