Varsói óraegyeztetés

Az Európai Unión és a visegrádi csoporton belüli együttműködés és az egymást váltó 2011-es magyar és lengyel EU-elnökség prioritásai voltak a fő témái Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök tegnapi varsói tárgyalásainak. A megbeszélésnek sajátos felhangot adott, hogy arra a magyar kormányfő moszkvai útja után, s Dmitrij Medvegyev varsói látogatása előtt került sor.

Munkatársunktól
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyors alku. Bármennyire kardoskodott a napokban Boriszov kormányfő, hogy Oroszország kérjen bocsánatot, amiért a Belenei Atomerőmű végső bekerülési értéke 4 helyett 6,3 milliárd euróba kerül, a háttérben Szófia és Moszkva rég megegyeztek, s tegnap aláírták a szerződést. Az erőműben Bulgáriának többségi tulajdona lesz, az oroszoké 45 százalék, a finn Fortum, a francia Altran Technologies és a szerb állam kisebb részesedést kaphatnak. (T. J.)


Mint arról Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a sajtót tájékoztatta, a világgazdasági válság, a gazdaságok élénkítésének szükségessége, az energiabiztonság, az EU kohéziós politikája, valamint a kétoldalú viszony kérdései voltak terítéken Orbán Viktor és Donald Tusk megbeszélésén.
Orbán úgy vélte, az Európai Unió egyik legnehezebb éve következik, ezért mind Magyarország, mind Lengyelország sokkal nehezebb elnökségre készülhet, mint azt korábban gondolta volna. Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón kiemelte, nagy lehetőséget lát abban, hogy 2011-ben két olyan közép-európai ország fogja ellátni a soros EU-elnökséget, amelyek a megújulás útját járva tele vannak energiával és optimizmussal. Mint mondta, a magyar elnökség jelmondata az „erős Európa” lesz, amely „jól szimbolizálja az európai együttműködés rendszerének megerősítését célzó terveiket”. Kiemelte: Lengyelország már a magyar elnökség alatt is fontos szerephez fog jutni a keleti partnerség fejlesztésében. Hozzátette, a magyar elnökség alatt sorra kerülő energiabiztonsági csúcson is törekedni fognak a közép-európai érdekek megjelenítésére.
Tusk a sajtó érdeklődésére azt hangsúlyozta, hogy kétoldalú kérdésekről ezúttal nem kellett beszélni, mert nincsenek rendezetlen ügyek. Jó hírnek nevezte, hogy a soros elnökséget egymás után betöltő Magyarország és Lengyelország hasonló álláspontokat képvisel a legfontosabb európai kérdésekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.