Veres János felelőssége is felmerül

Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a fővárosi Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget-projekttel kapcsolatban Budai Gyula. Az elszámoltatási kormánybiztos tegnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az ügyben Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Veres János volt pénzügyminiszter büntetőjogi felelősségét is vizsgálni kell.

Bodacz Péter
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kísértetiesen hasonlít az Álomsziget-projekt a sukorói kaszinóberuházásra. Az ügyészségnek vizsgálnia kell a koncessziós szerződés megkötését, a nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánítás körülményeit és azt a vagyonveszést is, amely akár a költségvetési bevételek, akár a privatizáció kapcsán az államot érte – jelentette ki Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos tegnapi sajtótájékoztatóján.
Mint azt lapunk tegnap megírta, hétfőn ismeretlen tettes ellen megszületett a feljelentés az Álomsziget-ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, valamint hivatali visszaélés gyanúja miatt. Elmondása szerint Budai azért a Központi Nyomozó Főügyészséghez adta be keresetét, mert feltehetően volt kormánytagok – akik jelenleg is országgyűlési képviselők – hivatali helyzetükkel visszaélve, hatáskörüket túllépve, a külföldi befektetők nyomásának engedve nyilvánították a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemeltté. „A döntés kifejezetten egy üzleti kör érdekeit szolgálta, ebben a vonatkozásban pedig Gyurcsány Ferenc és Veres János büntetőjogi felelősségét is vizsgálnia kell az ügyészségnek. Az ügyben körülbelül kétmilliárd forintos kárt szenvedett az állam” – fogalmazott Budai, aki szerint az Állami Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója, Tátrai Miklós is felelős lehet a vagyonvesztésért.
Budai közölte azt is, hogy hétfőn a Vidékfejlesztési Minisztérium a Fővárosi Főügyészséghez fordult, és törvényességi eljárást kezdeményezett a beruházás környezetvédelmi engedélyével kapcsolatban. A tárca illetékesei ugyanis megállapították, hogy az engedély kiadásánál – ami az előző kormányhoz köthető – jelentős eljárásjogi és egyéb szabálysértés történt. Ha az ügyészség is jogsértést állapít meg, az a kormánybiztos szerint azt jelenti, hogy nem az eredetileg tervezett formában valósulhat meg az Álomsziget. Mint ismert, a 400 milliárd forint értékű kaszinóprojekttel a Hajógyári-sziget területének több mint egyötödét beépítenék, a kaszinók mellett szállodák és rendezvényközpont is létesülne.
Az ügy kapcsán kerestük az izraeli többségi tulajdonban lévő projektcéget, az Álomsziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft.-t, ahol nem kívánták kommentálni a feljelentés hírét. Sammy S. Smucha, a cég ügyvezetője korábban a távirati irodának elmondta: meggyőződésük szerint a projekt érdemes a kiemelt státuszra. „Jelenleg mérlegeljük a döntésnek a projekt kivitelezési ütemtervére gyakorolt hatását” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.