Veres szakállamtitkára gyanúsított

Markó Andrea, a Veres János vezette pénzügyi tárca volt szakállamtitkára a sukorói kaszinóberuházás kapcsán indult eljárás negyedik gyanúsítottja. Budai Gyula kormánybiztos úgy látja, már bizonyos, a büntetőügy szálai a volt kormányig vezetnek.

Munkatársunktól
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai kezében a taszári akta. Kézhez kapta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a taszári aktát. Juhász Tibor, Kaposvár fideszes alpolgármestere közölte, tisztán szeretnének látni: mit tett Kolber István, a taszári fejlesztések menedzselésével megbízott MSZP-s kormánybiztos a bázis hasznosításáért, miért hagyta veszni a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány a reptéri és laktanyai vagyont. (G. J. A.)


Otthonából állította elő és a sukorói ingatlancsere gyanúsítottjaként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Markó Andreát, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztériumi szakállamtitkárát, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) korábbi tagját. A nyomozó hatóság közleménye szerint a házkutatást követő kihallgatáson Markó Andreát különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével gyanúsították meg. Az izraeli befektetők nevével fémjelzett sukorói, illetve a cserébe beszámított albertirsai és pilisi ingatlanokkal összefüggésben a tegnapi házkutatás alkalmával számos, az ügyhöz kapcsolódó okirati bizonyítékot foglaltak le.
A Markó Andreával közölt megalapozott gyanú lényege, hogy az NVT tagjaként döntéseivel, illetve a mulasztásával hozzájárult ahhoz, hogy a tanács és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. olyan szerződést hagyott jóvá, amelynek teljesedése esetén az államot több mint 1,327 milliárd forint vagyonvesztés érheti. Az eljárás negyedik, szabadlábon védekező gyanúsítottja tagadta a bűncselekmény elkövetését, és megtagadta a vallomástételt. Vélelmezett bűntársait, Tátrai Miklóst, a vagyonkezelő volt vezérigazgatóját különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével, Császy Zsoltot, a cég korábbi jogi és értékesítési igazgatóját pedig a cselekményhez nyújtott bűnsegédlettel gyanúsították meg. Az ügyészség álláspontja szerint a Tátrai és Császy által is ellenjegyzett csereszerződés előkészítésekor a gyanúsítottak visszaélésszerűen alkalmazták az állami vagyonról és a földalapról szóló törvény egyes rendelkezéseit, megszegték a zrt. több belső utasítását, valamint az ésszerű gazdálkodás követelményeit. Hetekkel később kétrendbeli közokirat-hamisítás gyanújával hallgatták ki azt az ügyvédet is, aki a befektetőként jelentkező Joav Blum jogi képviselőjeként abban működött közre, hogy a pilisi és albertirsai földvásárlásokat ajándékozási szerződésként leplezze, hogy a szomszédok ne érvényesíthessék elővásárlási jogukat.
Budai Gyula kormánybiztos, aki a sukorói ingatlanbotránnyal kapcsolatban elsőként tett feljelentést, lapunknak azt mondta: Markó Andrea meggyanúsításával bizonyossá vált, hogy a telekcsereügylet szálai az előző kormányig érnek, Szavai szerint Markó tárgyalt a befektető jogi képviselőjével (nem a meggyanúsított ügyvéddel), majd a tanács tagjaként dönthetett a csereszerződésről, miközben beosztottjától jól tudta, hogy az ügylet aggályos. A kormánybiztos úgy fogalmazott: a csereügyeletet Markóra bízták, így neki az akkori pénzügyminiszterrel, míg Veres Jánosnak felettesével, Gyurcsány Ferenc kormányfővel kellett egyeztetnie, így az akkori kabinet felelősségének kérdése nem megkerülhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.