Világgá mentünk

Salzburgot elsősorban Mozartról és híres barokk építészetéről ismerjük. Kevesen tudják azonban, hogy az északnyugat-ausztriai város és maga a salzburgi tartomány mind a második világháború, mind az 1956-os forradalom és szabadságharc után számos magyar menekültnek adott átmeneti vagy végleges otthont.

Erdős Kristóf
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ausztria felé irányuló menekültáradat 1956. november 4-én kezdődött: ekkor mintegy hatezer fő érkezett. Őket elsősorban a megtorlástól és a diktatúra visszaállításától való félelem vezérelte. Miután átjutottak a magyar–osztrák határon, először Burgenland területén tartózkodtak, majd továbbvitték őket a Bécstől húsz kilométerre délre található traiskircheni átmeneti táborba. Onnan legtöbbek útja Bécs és Graz irányába vezetett. Az osztrák hatóságoknak 1956-ban a második világháború utáni legnagyobb számú menekült befogadásáról kellett gondoskodniuk: összesen 180 288 magyart regisztráltak.
Salzburgba az első magyar menekültek – két katonatiszt és negyvennyolc határőr – 1956. november 8-án érkeztek meg. Másnap hajnali négy órakor tizenhárom szerelvény futott be a salzburgi főpályaudvarra mintegy hatszáz húsz–harminc év közötti férfival. A vonatot a siezenheimi táborba, az úgynevezett Camp Roederbe irányították. Ott egy lakóblokkban százötven menekültet szállásoltak el. Még aznap megvizsgálták őket, a betegeket külön szárnyakban helyezték el – tájékoztatott a Salzburger Nachrichten tartományi napilap. A novemberi lapszámokban egyre több tudósítást lehetett olvasni a magyar menekültekről. Az első érkezőket néhány nappal később további háromszáz férfi, nő és gyermek követte, akik Budapestről, Miskolcról és Győrből különvonattal érkeztek Salzburgba.
A hónap közepén érkező újabb transzportot – mintegy ezer férfit, nőt és gyermeket – már a tartományi parlament tagjai, Leitner, Weißkind és Rainer fogadták, és az Osztrák Vöröskereszt gondoskodott róluk. A csoportot azonban kettéosztották: az első ötszázat a városi közlekedési vállalat a városban található hellbrunni táborba szállította, a másik ötszáz magyart pedig továbbvitték Tirolba és a Német Szövetségi Köztársaságba. A Salzburgból való kivándorlás folytatódott, mégpedig a tengeren túlra: először Ausztrália jelentette be, hogy szívesen fogadja a magyarokat. Majd hasonlóképpen nyilatkozott az Amerikai Egyesült Államok konzulátusa is. 1956. december 1-jén Heltberg konzul tájékoztatása szerint már ezerkétszáz vízumot adtak ki magyaroknak, és további négyszáz vízum elkészültével számoltak a következő napokra. A kivándorló csoportok hamarosan megindultak: Ausztrália irányába hétszázötven magyar távozott december közepén. A tartományi napilap arról is tudósított, hogy körülbelül ötven magyar – tehát a menekültek egy százaléka – jelentkezett hazatérésre. Sokan csak akkor kívántak erre vállalkozni, ha Magyarországon már döntő változás következett be, addig azonban a salzburgi tartományban akartak maradni.
Mindeközben a helyi civilek közül a cserkészet kapcsolódott be a magyarok segítésébe. Ruhagyűjtési akciót indítottak, valamint arra hívták fel az osztrák családokat, hogy egyszer vagy akár több alkalommal is hívják meg ebédre a menekülteket.
A salzburgi tartományi lap következő tudósítását 1957 februárjában adta. Február első napjaiban ismét nagy transzport hagyta el Salzburgot: körülbelül kétezer magyart vittek különvonattal Bremerhavenbe (Észak-Németország), hogy onnan továbbszállítsák őket az Egyesült Államokba. A lap a tudósításhoz hozzáfűzte, hogy az amerikai kivándorlási programban való részvétel csak azon magyar menekültek számára lehetséges, akiknek már hozzátartozóik élnek az Államokban.
Szintén 1957. február elején látogatta meg a Kádár-kormány repatriáló bizottsága a bécsi Hörndlwald menekülttábor lakóit. A bizottság azonban kudarcot vallott, mivel egyetlen menekült sem volt hajlandó beszélni a küldöttekkel. A bécsi látogatást követően várható volt a salzburgi vizit is. Ezt megelőzve a salzburgi menekültek Simon Vilmos vezetésével nyílt levelet intéztek az osztrák szövetségi kormányhoz. A magyarok tiltakoztak az ellen, hogy hazájuk kommunista kormányának küldöttei táborukat meglátogassák: „Nem akarjuk többet látni az apáink, anyáink gyilkosait, nem akarjuk többet látni gyermekeink hóhérjait és a börtönőröket. És nem engedjük, hogy a mi dolgainkba beleavatkozzanak, vagy hogy azt csak meg is próbálják.” Arra kérték az osztrák kormányt, hogy a bizottságnak ne engedélyezze a salzburgi táborok felkeresését. A nyílt levelet negyvenegy lapon kétezer-ötszáz magyar menekült írta alá.
Néhány hónappal később az Egyesült Államokba való bevándorlást leállították. A bevándorlási stopot 1957. április 13-án a bécsi amerikai követség is kihirdette. A hír sokkolta a salzburgi magyar menekülteket: a Camp Roederben 1957. május 6-tól négy napon át éhségsztrájkot folytattak. Oskar Helmer osztrák belügyminiszter táviratban próbált közbenjárni a magyarok érdekében mind a bécsi amerikai nagykövetnél, mind az Egyesült Nemzetek Szervezete menekültügyi főbiztosánál, azonban nem járt sikerrel. Az Egyesült Államok nem változtatta meg álláspontját.
A magyar menekültek tájékoztatásában fontos szerepet töltött be a bécsi központú Magyar Menekültügyi Segítőszolgálat (Ungarischer Flüchtlingshilfsdienst) hellbrunni táborban működő salzburgi irodája. A következő területeken nyújtottak segítséget: jogi tanácsadás, hatóságoknál való eljárás, útbaigazítás, elhelyezés, munkaközvetítés, kisebb segélyek nyújtása, iratok hiteles fordítása, segédkezés a kivándorolni óhajtók ügyeinek elintézésénél, tanárok elhelyezkedése, illetve diákok továbbtanulása.
A Salzburgban 1956-ban menedéket talált magyarokról a salzburgi érsekség rendelkezik statisztikákkal, amelyek szerint ekkor 5084 magyar tartózkodott a területen. Ez nemcsak a salzburgi tartományt, hanem Tirol északkeleti részét is magában foglalja. Túlnyomó többségük – közel négyezren – a Camp Roederben, a Salzburg melletti Siezenheimben kapott helyet. Ezren laktak magánházaknál, a többiek pedig egyrészt Salzburgban, különböző táborokban, másrészt a tartományban, St. Johannban, Halleinben, Burgerau b. Saalfeldenben, Vollererhof b. Halleinben és Glasenbachban. Az 5084-es létszám 1957-ben lényegesen csökkent a kivándorlások miatt: a salzburgi érsekség területén ekkor már csak 1747 magyar menekült tartózkodott.
A menekültek lelki gondozását a római katolikus egyház részéről többek között Mihályfi János atya végezte, a reformátusokat pedig Véghy Károly lelkész képviselte, aki a salzburgi tartományon kívül járt Felső-Ausztria, Tirol és Vorarlberg magyar menekültjei között is. Véghy Károly visszaemlékezése szerint a magyarok rendkívüli körülmények között éltek. A barakkokban kevés hely jutott egy-egy embernek, sűrűn kellett feküdniük a tábori ágyakban. A menekülteknek igen kevés holmijuk volt, így azok nem foglalták a helyet. A szálláshelyek jellemzésekor Véghy továbbá arról beszélt, hogy a szomszédos barakkokban a vékony falak miatt szinte mindent szóról szóra lehetett érteni.
A salzburgi lágermunka során istentiszteletet, bibliaórát tartott a menekülteknek. A táborokban ökumenikus összejöveteleket is rendeztek: Véghy közös bibliaórát tartott Mihályfival. A bibliaórákat különböző programok kísérték, így például régi magyar népdalokat és más zenéket is hallgattak. A munka legszomorúbb pillanatai között Véghy Károly a főként Európán túlra kivándorló magyarok csoportjainak elbúcsúztatását, zászlószentelését említette.
A salzburgi lágerek egyikéről rendelkezésre áll egy igen részletes leírás, amely egy Ausztriából hazatért menekült rendőrségi kihallgatásáról származik. Ő olyan táborról beszélt, amely „Salzburg külterületétől körülbelül egy kilométerre volt az autóút mellett egy katonai laktanyában”. Ez alapján nagy valószínűséggel állítható, hogy a Camp Roederről van szó. A lágerről az egykori menekült elmondta, hogy kilenc egyemeletes épületből és öt földszintes épületből állt. A földszinten irodák, konyhák, ebédlők, mozihelyiség és a könyvtár kaptak helyet. A táborban a menekült információi szerint nyolc–tíz ezer személy tartózkodott. A terület biztonságáért osztrák csendőrök feleltek, őrszobájuk a parancsnoki épületben volt. A bejáratnál nem a csendőrök álltak őrt, hanem két-három osztrák portás dolgozott. A tábort napközben szabadon el lehetett hagyni, azonban időközönként fel kellett mutatni az ott kapott igazolványt. Ez kartonlapból állt, amelyen név, születési év, valamint a lakóblokk száma volt feltüntetve. A tábornak megszabott napirendje nem volt. Reggel a blokkparancsnokok ellenőrizték a szobákat, főleg azok tisztaságát. Ezután azonban mindenki szabadon végezhette saját tevékenységét. Ebédet 12–13 óra között osztottak. Eleinte a reggelit, ebédet és vacsorát felvitték a szobákba, ahol azt a szobaparancsnokok osztották szét. Néhány hónap múlva azonban ezt a rendszert megszüntették, és mindenkinek személyesen kellett az ebédlőbe menni, hogy ott fogyassza el az adagját.
A táborban lévő magyar menekültek közül többen jártak be a városba és a környékre dolgozni. A kihallgatott menekült a tábor területén vállalt takarítási munkát, férje pedig egy Salzburgban működő játékárugyárban dolgozott, ahol 1957 szeptemberében felmondott. Ennek okát a kihallgatott menekült abban jelölte meg, hogy a kivándorlási jelentkezésüket Kanadába pozitívan bírálták el. Ám a konzulnál történt kihallgatás során ezt a döntést felülbírálták, mivel kiderült, hogy a férfi párttag volt. Ezután a férj is beállt takarítani, valamint nyitottak szobájukban egy tábori „kantint”, amelyet salzburgi tartózkodásuk végéig üzemeltettek. A menekült kihallgatása során megjegyezte, hogy ez a táborban megengedett dolog volt, minden blokkban működött egy-két kantin.
Az alábbi segélyszervezetek működtek a láger területén: NCWC (National Catholic Welfare Conference), WCC (World Council of Churches), LWF (Lutheran World Federation), Joint, továbbá az IMKA, valamint az IWKA ifjúsági szervezetek. Az utóbbi kettő hatáskörébe tartozott a mozi, a könyvtár működtetése, továbbá a kultúrelőadások szervezése is.
A Salzburgból való kivándorláshoz akkor két kihallgatáson is részt kellett venni. A kihallgatott menekült információi szerint először be kellett menni a városba, ahol az amerikaiak az úgynevezett „Juszep” kihallgatást végezték. Ezután a táborban konzuli kihallgatáson kellett megfelelni. A kanadai, ausztráliai, svéd, egyesült államokbeli konzulokat ki-ki annak függvényében kereste fel, hogy melyik államba jelentkezett kivándorlásra. Az ausztrál kihallgatáson a menekült férjétől megkérdezték, volt-e katona, és ha igen, meddig; mikor lett párttag; részt vett-e a forradalomban, miért akar Ausztráliába kivándorolni. A menekülttől csak azt kérdezték, hogy mikor házasodtak össze.
A magyar menekültek száma 1957 után a kivándorlások miatt folyamatosan csökkent. Az salzburgi érseki adminisztráció kimutatása 1960-ban már csak körülbelül ötszáz magyarról számol be. Tehát egyértelműen megállapítható, hogy ekkorra a magyarok többsége már kivándorolt Salzburgból, a többezres létszám pár százasra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.