WikiLeaks-bombával indult a hét

Csak botrányos és kínos, vagy kifejezetten ártalmas? – miután a WikiLeaks honlap vasárnap este főként médiapartnerei – a spanyol El País, a francia Le Monde, a német Der Spiegel, a brit Guardian és a New York Times – útján megkezdte negyedmillió kiszivárogtatott amerikai diplomáciai dokumentum nyilvánosságra hozatalát, tegnap már ezek a kérdések foglalkoztatták a világ közvéleményét.

Munkatársainktól
2010. 12. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifinomult módszerek. A kiszivárogtatott dokumentumokat korábban saját honlapján közlő WikiLeaks ezúttal más módszert választott. Egyik médiapartnerük, a Le Monde főszerkesztője elmondta: „a WikiLeaks egyetlen olyan dokumentumot sem közöl az amerikai diplomáciai sürgönyökből, amelyhez a partnerként felkért öt világlap előzetesen nem adta beleegyezését”. Sylvie Kauffmann szerint a világlapok közösen állították össze a publikációs menetrendet. A Spiegel főszerkesztője, Georg Mascolo pedig elárulta: mintegy ötven munkatársa dolgozott öt hónapon keresztül a kapott információk feldolgozásán, és az információkért nem fizettek a WikiLeaksnek.


A következmények mindenekelőtt a washingtoni kormányt, azon belül a leginkább érintett külügyminisztériumot sújtják, de a tegnapi reakciókból úgy tűnik, hogy szövetségesei és nemzetközi partnerei inkább zárják soraikat, semmint – némi morgolódást leszámítva – nekitámadnának a bizalmas információikat megőrizni képtelen amerikaiaknak. Teszik ezt annak ellenére, hogy számos amerikai diplomáciai üzenet tartalma rendkívül komoly, esetleg sértő, nyilvánosságra hozataluk pedig szó szerint leleplezéssel ér fel.
Míg a tengerentúli külpolitika prioritást élvező területeiről, így Iránról, Irakról, Afganisztánról és Pakisztánról, a nyugat-európai szövetségesekről, Kínáról és Oroszországról szóló dokumentumokat hozzáférhetővé tették, a kisebb országokra, így Magyarországra vonatkozó iratok kibontása még várat magára. Annyit tudni, hogy hazánkról 808 dokumentum van a csomagban. Kölni tudósítónk megkereste a Spiegel hírmagazint, ahol azt a választ kapta, hogy „nem adhatnak ki információt, mert először ők akarják azokat publikálni”. Hasonlóan reagáltak megkeresésünkre a New York Timesnál is.
Tegnap arról is napvilágot láttak értesülések, hogy miként változott meg vasárnap a nyilvánosságra hozatal módja és időpontja.

*

A CNN hírtelevízió szerint egy bizonyos Jester (Udvari Bolond) álnevet használó hacker bénította meg vasárnap a WikiLeakset, aki „a jó ügy mellett kiálló hacktivistának” tartja magát. Azzal indokolta a WikiLeaks elleni – és az eredeti nyilvánosságra hozatali terveket keresztül húzó – támadást, hogy a portál „megkísérelte veszélybe sodorni katonáink életét, egyéb javainkat és külkapcsolatainkat”.
Amerikai részről szigorú válasz körvonalazódik. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter tegnap bejelentette, hogy büntetőjogi vizsgálat folyik a WikiLeaks ellen, s az amerikai hatóságok eljárást kezdeményeznek minden felelős ellen.
Bár a botrány kínosan érinti az Egyesült Államok dokumentumokban említett diplomáciai partnereit, a hivatalos szervek világszerte, szinte kivétel nélkül elítélték a tényfeltáró honlap tevékenységét. Dmitrij Medvegyev orosz elnök környezetében egy neve elhallgatását kérő forrás rámutatott, hogy az amerikai kormány előre tájékoztatta orosz partnereit a készülő kiszivárogtatásról.
Irán és szomszédai kapcsolatait nem fogják megzavarni a WikiLeaks oknyomozó portál információin alapuló jelentések – jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád. A térségbeli országok mind barátai egymásnak. Az ilyen méregkeverés nem lesz befolyással kapcsolataikra – mondta az iráni elnök.
Párizs a demokratikus szuverenitást és tekintélyt célzó fenyegetésnek tekinti a kiszivárogtatását és jelezte: nagyon szolidáris az amerikai adminisztrációval.
A belga külügyminiszter szerint Washington túl messze ment, amikor diplomatáitól azt követelte, hogy kémkedjenek is – írta brüszszeli tudósítónk. Steven Vanackere még hozzátette, hogy „meg kell vizsgálnunk, hol van az egyensúly a megvédendő érdekek és az ahhoz rendelt eszközök között”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.