A boldogító pénz

Seszták Ágnes
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyenkor, év vége környékén megjelennek az okos összegzések, tükrök, ahová bepillantva megnézhetjük kendőzetlen arcunkat. Egy országos vizsgálatból kiderül, hogy a magyarok mindenekfelett anyagiasak, hogy számunkra a magánélet boldogsága nem a szereteten, a családon vagy a párkapcsolaton alapul, hanem az egzisztenciális biztonságon, magyarán a pénz stabil meglétén. Az is kitetszik a vizsgálatból, hogy ezzel a problémával a rendszerváltás óta küszködik a magyar társadalom. Megjelennek ennek ellenében másfajta filozofikus megállapítások is, amelyek elítélik az anyagiasságot, és azon sopánkodnak, mivé fajul a világ, ha polgártársainkat a csúnya anyagiak érdeklik, sőt, azon mérik le a sikert és boldogságot. Elgondolkodtató, hogy kik, honnan veszik a bátorságot meginteni azokat, akiket anyagiasnak, kapzsinak vagy pénzéhesnek jellemeznek, mert a pénz – emelik föl okos mutatóujjukat – nem tesz boldoggá.
Egyetértek, de az ilyen véleményt azok szokták tökélyre vinni, akiket hála Istennek semmiféle anyagi gond nem fenyeget. Ők szokták azt nyilatkozni, hogy nekik a pénz nem életcél, hanem csak eszköz igényeik kielégítésére. Mindenki osztja ezt a megállapítást, legfeljebb nem tapasztalta meg, mert nem keresett annyit, hogy lássa: a pénz és a boldogság érzete nem jár szorosan összefonódva. A pénz ebben a mi meglehetősen vicsorgó és sajátos kapitalizmusunkban nem a boldogságra kell, hanem túlélésre, megélhetésre, a lét szerény fenntartására. Amíg a magyar átlagbér ötöde az európai uniós átlagnak, amíg a magyar vállalkozó arra kényszerül, hogy a munkaerő árával lefelé trükközzön, amíg a magyar munkavállaló azt érzi, hogy mutyival, simlivel, áfacsalással, sefttel, munkavégzés nélkül nagy pénzekhez lehet jutni, addig nem lenne szabad arra hivatkozni, hogy tessék szíves megelégedni némi alamizsnával, a pénz nem boldogít.
Az egzisztenciális biztonság nem azért kell az embereknek, hogy fösvényen üldögéljenek a pénzeszsákjaikon. Nem, az emberek minimális életfeltételeiket szeretnék biztosítani a pénzükkel, amelyért megdolgoztak. Magyarázzuk el, hogy nem boldogít a pénz, annak, aki nem tudja a számláit időben fizetni. Aki választhat, vagy fizet és nem eszik, vagy jóllakik és várja a végrehajtókat. Könnyű kiszámítani, mire elég a fizetés. Ha csak annyira, hogy az alapvető túlélést biztosítja, akkor semmire. Két komoly tényező hiányzik a mai bérekből, az egyik a munkaerő újratermelésére fordítható összeg, a másik a szerény megtakarítás. A közgazdászokat ez nem érdekli. Nem érdekli őket, hogy a nyugdíjasok horribilis összegeket költenek gyógyszerre, mert ránevelték őket a korlátlan gyógyszerfogyasztásra. Nem érdekli őket, hogy a médián felnőtt nemzedék oszt és szoroz, majd azt mondja, sokkal olcsóbb az élet gyerek nélkül, mint legatyásodni egy vagy két gyerek vállalásával. Az sem tartozik a közgazdászok eszköztárába, hogy kiszámítsák, mennyit kellene egy házaspárnak keresnie ahhoz, hogy belépjenek az úgynevezett polgári középosztályba, mert az a fajta „gazdag” jobbos szavazó, akivel a baloldal annyira szeret példálózni, sajnos csak az MSZP hazugságaiban létezik, a valóságban nem. A Fidesz választói derékhada ugyanúgy szenved a megcsappant bevételektől, mint bárki az országban. Akik arról szeretnék meggyőzni az átlagembert, hogy a pénz egy köztes valami, ami nem lehet célja az életnek, azok hallgassanak bele néhány interaktív tévéműsorba, hogy rájöjjenek, micsoda sötét nyomor konzerválódott ebben az országban: pénz, tüzelő, ennivaló és segítség nélkül vegetáló tömegek. Nekik száz forint napfény, ezer forint ajándék, tízezer forint a megtestesült boldogság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.