A gyanús tojástól a szennyezett sertésfejig

Az elmúlt hat hónapban ötvenezer élelmiszer-ellenőrzés során mintegy 2,5 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) munkatársai – tudatta tegnap a szervezet. Mások mellett vizsgálták a tojásszállítmányokat és a húskészítményeket, s utánanéztek az áruházláncok értékesítési módszereinek is.

Vasvári Éva
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenőrzési dömpinggel igyekezett javítani a hazai élelmiszer-biztonságon a szakhatóság az idei év második felében – derül ki az MGSZH lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Július elseje és november vége között – a szokásos ellenőrzési terv alapján – 27 406 vizsgálat zajlott, s több mint 229 millió forint bírság sújtotta a szabályszegőket. Ez időszakban az MGSZH a vámhatósággal közösen is szervezett akciókat. E közúti szemlék során 382 élőállat- és 208 élelmiszer-szállítmányt vizsgáltak át, s több cég ellen is büntetőfeljelentést tettek. Igen nagy érdeklődés kísérte azt a hivatali ellenőrzést, amely a jelöletlen, illetve az osztályozatlan tojásszállítmányokat vette célba. Az akció az MGSZH szerint sikeresnek bizonyult: a hatóság fél év alatt öszszesen 600 000 bizonytalan eredetű tojást foglalt le és semmisített meg. Emellett bejelentések alapján is zajlottak ellenőrzések: összesen 23 210 jelzés alapján 4715 esetben került sor vizsgálódásra. Ezek nyomán száztizenháromszor figyelmeztető határozatot hoztak, húsz esetben pedig összesen 34 624 247 forintnyi bírságot róttak ki a munkatársak. Tipikus hiba az ismeretlen származású termékek feketeértékesítése, míg a legkirívóbb az antibiotikummal szennyezett sertésfejeket tartalmazó német szállítmány volt.
Górcső alá kerültek a bevásárlóközpontok is. A Tesco áruházláncnál például – ahol már korábban is büntetéseket róttak ki – november közepe és december elseje között kiemelt ellenőrzést tartottak. Az akció során 196 Tesco áruházban 220 esetben vizsgálódtak. A végeredmény: 27 ügyben összesen 14,125 millió forintnyi bírság. Az MGSZH a tisztességtelen forgalmazói magatartást tiltó törvény megszegői ellen is fellépett, mert – mint köztudott – az áruházláncok gyakorta agresszív árletörő politikát folytatnak beszállítóikkal szemben. Ez ügyben számos vizsgálat indult, s több üzletlánccal szemben is indítottak eljárást – összesen 582 millió forintnyi büntetést szabtak ki. (A Penny Market 109, a Lidl 155, a Tesco 130, míg a Cora 188 millió forintot kénytelen fizetni.) Az áruházláncok azonban a beszerzési ár alatti értékesítésre is hajlamosak, ami miatt az Auchant, a Corát, a Lidlt, a Pennyt, a Tescót és az Aldit büntették meg összesen 166 millió forintra.
Sok feladat hárult az MGSZH borászati igazgatóságára is, ugyanis súlyos gondot okoznak a külföldi borok, a beszerzési ár alatti értékesítés és a borhamisítások. A hivatal a hiányosságok miatt 40 millió forint bírságot rótt ki, s hét borászati üzemet ideiglenesen bezáratott. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a Kiskun-Vin Kft. üzemében 4832 hektoliter manipulált bort találtak, ezért az üzemre 30 napra „lakatot tettek” és 1,4 milliárd forinttal megbírságolták a céget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.