Államfői aláírás a médiatörvényen

Schmitt Pál köztársasági elnök tegnap aláírta a médiatörvényt; az MSZP tiltakozik és alkotmánybírósági vizsgálatot sürget. Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke mindeközben kiemelte: „a médiatörvényről folytatott vita nem alapulhat politikai indíttatású félreértelmezéseken, hanem a szöveg pontos ismeretén”.<br />

Munkatársunktól
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatósági vizsgálat. A médiahatóság vizsgálatot indított a Tilos Rádió ellen, mert az adó szeptemberben egy erőszakra való buzdítástól és válogatott trágárságoktól hemzsegő „zeneszámot” adott le. Az Ice-T néven ténykedő amerikai repper „dalát” – annak 16 éven aluliaknak nem ajánlott tartalma miatt – a hatályos szabályozás szerint csak este kilenc és hajnali öt között lehetett volna sugározni, a rádió viszont este hatkor tűzte műsorára az „alkotást”. A médiafelügyelet szerint a szám annak ellenére veszélyes a fiatalok egészséges lelki fejlődésére, hogy angolul van, hiszen már az adott korosztályon belül is igen magas az idegen nyelvet magas szinten beszélők aránya. A Tilos nem fogadta el a hatóság érvelését, és kiemelte, hogy hallgatóik között nagyon alacsony a 16 éven aluliak száma, a szlengben előadott szöveg megértésére – becsléseik szerint – mindössze néhány fiatal lehetett képes.


Tegnap aláírta az államfő a december 21-én elfogadott médiatörvényt. Erről először az Origo számolt be, majd a Magyar Közlöny kiadója az Indexnek is megerősítette: a törvény megérkezett a szerkesztőségbe, és várhatóan a mai nap folyamán megjelenik a hivatalos lapban.
A Magyar Szocialista Párt tegnap bejelentette, hogy „a médiatörvény elnöki jóváhagyása után meg fogja tenni azt, ami Schmitt Pál kötelessége lett volna: soron kívüli eljárásban bízva az Alkotmánybírósághoz fordul normakontrollért”. A Lendvai Ildikó által jegyzett dokumentum szerint „világossá vált, hogy megtépázott köztársaságunk első embere képtelen megálljt parancsolni Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP demokráciarombolásának”.
Martonyi János külügyminiszter szerint csak akkor lenne szabad markáns véleményeket megfogalmazni a magyar médiatörvénnyel szemben, amennyiben a visszaélés veszélyéről szóló aggodalmak beigazolódni látszanak. A külügyi tárca vezetője tegnap az MR1-Kossuth rádió 180 perc című reggeli hírműsorának a külföldön megfogalmazott kritikákról szólva hangsúlyozta: a jogszabály ellen tiltakozók túlnyomó többsége nem olvasta el a törvényt, ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy tanulmányozza a dokumentumot, és ezt követően jelölje meg azokat a rendelkezéseket, amelyek aggodalmat keltenek.
Mindeközben Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke azt írta, nagyra értékeli Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány azon erőfeszítéseit, hogy a sajtószabadság, a tisztelet kultúrája, a kiskorúak védelme és az emberi méltóság megerősítése érdekében javítson a korábbi médiatörvényen. Martonyihoz hasonlóan azt hangoztatta, hogy „a médiatörvényről folytatott vita nem alapulhat politikai indíttatású félreértelmezéseken, hanem a szöveg pontos ismeretén”. Az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes a múlt héten – a médiatörvény apropóján – fogalmazta meg a magyar kormány demokratikus elkötelezettségével kapcsolatos aggályait.
Navracsics Tibor tegnap szintén levélben válaszolt az uniós tisztségviselőnek, akinek tudtára adta, hogy a törvény angol fordítása egy hét múlva készül el, amelyet haladéktalanul el is küld Kroesnak. Ezenkívül kiemelte, hogy „a médiatörvény minden elemében kiállja az összes európai érték próbáját”. A miniszterelnök-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabályozásnak egyetlen olyan eleme sincs, amely ne lenne megtalálható más európai országok gyakorlatában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.