Beletörődtek az adóba

Elképzelhető, hogy veszteséges lesz az idén a pénzügyi szektor – közölte tegnap Szász Károly, a pénzügyi felügyelet elnöke. A cégek jövedelmezősége többek között a szabályozás szigorodása és a fogyasztóvédelem erősödése miatt esik vissza. Az elnök szerint kulcskérdés, hogy minél előbb beinduljon a hitelezés.

Hírösszefoglaló
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nullszaldós, esetleg veszteséges lesz a magyar pénzügyi rendszer az idén – mondta el a távirati irodának a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke. Szász Károly szerint a jövedelmezőség visszaesésében a válság mellett szerepe van annak is, hogy jelentősen megváltozott a nemzetközi és a hazai szabályozási környezet, szigorodtak például a fogyasztóvédelmi szabályok, s ehhez társult a bankadó bevezetése is. Ezért a pénzintézetek ma már a tartalékok felélésével próbálják megoldani a válság okozta gondokat.
Szász Károly úgy vélekedett, hogy a pénzügyi intézmények már elfogadták a bankadót, mint a válság terheihez való közösségi hozzájárulást. Szükségesnek tartaná azonban, hogy az adó mértéke és alkalmazása hosszabb távon összhangba kerüljön az uniós szabályozással, vagy fokozatosan megszűnjön, a tervezhetőség hiánya ugyanis ronthatja a nemzetközi versenyképességet. Az elnök hangsúlyozta: kulcskérdés, hogy a magyarországi hitelezés elinduljon, ehhez pedig a tőkeerős, devizaforrásokkal rendelkező intézmények mindegyikére szükség van.
Mint arról lapunkban már olvashattak, a PSZÁF januártól önálló alkotmányos szerv lesz, rendeletet alkothat, a fogyasztók érdekében közérdekű pert indíthat, és a jövő év közepétől pénzügyi békéltető testületet működtethet. Szász Károly a változások kapcsán megjegyezte: a jogszabály szerint a PSZÁF lesz a felelős a pénzügyi közvetítő rendszer működtetéséért és a pénzügyi szabályozásért, és ez óriási feladat.
A pénzügyi békéltető testületek működéséről az elnök elmondta: a felügyelet létre fog hozni egy országos hálózatot a fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve, s a helyi képviselők segítenek majd abban, hogy az ügyfélproblémák közvetlenül a szolgáltatónál oldódjanak meg. Ha ez nem sikerül, az ügyfél eldöntheti, hogy a bírósághoz vagy a békéltető testülethez fordul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.