Buszos főispán

Hetven éve első szabad karácsonyát ünnepelte sok viszontagság közepette az észak-erdélyi magyarság. A második bécsi döntés 1940. augusztus 30-án 43 ezer négyzetkilométert juttatott vissza Magyarországnak. A következő esztendőben megejtett népszámlálás szerint Észak-Erdélyben 54 százaléknyi magyar többség mellett a kisebbséget a milliós, 43 százalékot kitevő románság alkotta. Erdély gazdasági állapota nem volt kecsegtető a hatalomváltáskor.

Pethő Tibor
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tessék mondani, messze van még Beszterce? – kérdezte a riadt tekintetű kislány a reggeli félhomályba burkolózó kupéban. Útitársa, a tartózkodó, szikár férfi megnyugtatta. A fiatal hölgy, mint az hamarosan kiderült, Győr vármegyéből származott, s tizennyolc évesen Erdélyben vállalt tanári állást, a terület visszacsatolása után ugyanis a korábbi, román ajkú tantestület nagy része elmenekült Dél-Erdélybe. (A gyors távozás érthető, hiszen az Ó-Romániából betelepített tanítók fontos, szinte hatósági szerepet játszottak a Bukarestből irányított asszimilációs politikában.) Elenyészően kevés, mindössze 861 pedagógus maradt, s tett esküt. Ezek fele alig tudott magyarul.
A magyar oktatásügy tűzoltó módszerrel pótolta a váratlanul fellépő óriási tanárhiányt, frissen érettségizettekből toborzott segédtanerőt a visszatért területekre. Számos megyei tanfelügyelő pedig nem a képesség, hanem a jelentkezés sorrendjében osztotta be az egyes helyekre a sebtiben összegyűlteket. Így került a tizennyolc éves lány Győrből a színromán Ciblesfalvára, egy majdnem kétezer méteres hegy tövébe, napi szekérútra az utolsó vasútállomástól. Az új tanítónő a falu szélén kapott szállást egy öregasszonynál. Az egyetlen, a magyar nyelvet törő első világháborús veterán katonát leszámítva kézjelekkel érintkezett az iskolásokkal és általában a falusiakkal, eredményt tehát nem tudott elérni. Éjszaka a ház körül settenkedő farkasok üvöltése riasztotta, félelmét pedig fokozta, hogy a légvonalban nem messze lévő, szintén románok lakta Telcsen zavargások törtek ki, az emberek rendszeresen felvonultak a második bécsi döntés ellen tüntetve, a helyi krém, a tekintélyes létszámú Pupaza család vezetésével. A kiszálló hatóságok viszonylag erőszakmentesen domesztikálták a lázadókat, ugyanakkor egy sokkal súlyosabb probléma is kiderült a vizsgálat nyomán: a mintegy négyezres Telcs lakóinak több mint kétharmada vérbajos volt. Egy évvel korábban ugyanis különböző helyekről összegyűjtött, szedett-vedett munkássereggel itt építtették meg a Szálváig futó vasútvonalat. Az alkalmi dolgozók a síneken kívül a nemi betegséget is itt hagyták a román királyi időkben egyébként semmiféle egészségügyi szolgáltatásban nem részesülő helyieknek.


Győri lányunk néhány hónap után megelégelte a szokatlan, riasztó környezetet, a mamaligát, a brinzát és az egyéb, számára furcsa ételeket, a rászakadó magányt, és elindult a tanfelügyelőségre. A folytatás meseszerű: a tanítónő útitársa maga Beszterce-Naszód vármegye főispánja, Bethlen Béla gróf volt. A „buszos főispán” – a grófot azért nevezték el így, mert hajnalonként autóbusszal járt felváltva az általa felügyelt két megye székhelyére, Désre, Szolnok-Doboka központjába és Besztercére lakhelyéről, a félúton található Bethlenből – segített: a győri segédtanerőt áthelyezték a bukovinai székelyek lakta Magyarnemegyére.


Az anyaországiak közül viszonylag sokan ünnepelték már a karácsonyt Erdélyben. A segíteni akarás mellett a munkalehetőség csábított ide számos embert, egyébként az újabb kutatások szerint kevesebbet, mint arról annak idején a szóbeszéd járta. Egy részétől kétségtelenül nem volt idegen az „Édes Erdély, itt vagyunk, / Minden állást megkapunk” mentalitás, ugyanakkor hozzátartozik az igazsághoz, hogy a visszacsatolt mintegy 43 ezer négyzet-kilométernyi területen óriási munkaerőhiány volt. A román tisztviselők, állami alkalmazottak eltávoztak, a helyi magyaroknak pedig huszonkét év leszorítottság, mellőzöttség után érthető okokból nem volt efféle gyakorlatuk. Az anyaországi munkaerő-felesleg idevezénylése viszont nem várt feszültségeket szült. Az erdélyiek nehezen szokták meg a diplomával és praxissal ugyan rendelkező, de a helyi szokások ismeretével nem bíró réteget. Nemcsak a lakosság 43 százalékát kitevő románságot zavarta mindez, hanem a többségben lévő magyarokat is, köztük különösen a székelyeket. A félreértésekből adódó sutaságokat sokszor pökhendiségnek, hatalmi gőgnek, visszaélésnek magyarázták. Erősítette ezt az erdélyi füleknek szokatlan „alázatos szolgája”, „kérek alássan” formula megjelenése is.
Bethlen Béla főispán emlékiratai szerint a román többségű, de szászok és magyarok által is lakott Beszterce-Naszódba kinevezett, jó szakembernek számító szegedi illetőségű alispán zsarnokságára a beosztottak, lekezelő modorára pedig az ügyfelek panaszkodtak. Ő mégsem kezdeményezte az eltávolítását, „mert semmi biztosítékom nem volt arra nézve, hogy az utódjának nem lesz-e esetleg még több defektusa… Helytelenség lett volna egy ismeretlen, új személlyel mindent elölről kezdeni” – írja.
A Bécsben véglegesített s szinte két hét alatt nagyjából kialakított új határ számos családot szétszakított. Bizonyos idő után a román és a magyar hatóságok is kénytelenek voltak szemet hunyni afelett, ha a rokonok rövid időre találkoztak néhány határponton elsősorban nagyobb ünnepekkor, így karácsonykor. Megtehették ezt persze a szervek figyelmen kívül hagyásával, illegális körülmények között is: több olyan birtok volt, amelyet kettévágott a bécsi ceruza. Egy ügyvéd tanyáján például az istállók az egyik, a szérűskert, a kút és a vályúk a másik országba kerültek. Az állatoknak tehát, ha enni-inni akartak, egy nap többször át kellett menniük a határon. A szokatlan helyzetet kihasználva persze a rokonok is fesztelenebbül érintkezhettek egymással.
Nehezebb helyzetbe került a Keleti-Kárpátok külső lábánál, az Aranyos-Beszterce mentén fekvő cipszerek és románok lakta kicsi bányásztelepülés, Lajosfalva, amely gyakorlatilag egybeépült a folyó túlsó oldalán lévő Cârlibabával. Lajosfalván, amelyet románul Cârlibaba Nouănak hívnak, nem is voltak üzletek, az emberek átjártak a szomszéd faluba bevásárolni. A bécsi döntés után a románok lezárták a hidat, éhezés fenyegetett. A maradék falut csupán rossz minőségű, szűk ösvény kötötte össze a többi magyar területtel, így sokáig lóháton vitték az alapvető fogyasztási cikkeket az eldugott településre. A későbbiekben aztán robbantással sikerült szélesebb kocsiutat kiépíteni, így Lajosfalva megmenekült az éhhaláltól.
A katasztrofális 1940-es mezőgazdasági termelés egyébként is szinte teljesen kiürítette a raktárakat az év végére. Az élelmiszerjegyre minimálisan napi tizenöt deka lisztet adtak (maximum harmincat), volt, ahol darált bükkfakéreggel keverték a fejadagot. Sok községben, ahol a mamaligához, azaz a puliszkához szoktak, pászkához hasonló lepényt készítettek a lisztből. A kukoricával is takarékoskodni kellett, a nagyobb kukoricatermő vidékek ugyanis Romániánál maradtak. A helyzetet – néhány helyen az elégtelen táplálkozás miatt leállt a munka, amint erre az új határra rendelt német–olasz tiszti bizottság is felhívta a figyelmet – végül karácsonyra sikerült orvosolni. A közellátásügyi miniszter engedélyezte, hogy a falusiak megőröljék saját kukoricájukat étkezési célból.
Jó világ volt az! – emlékeznek mégis sokszor megilletődve a székelyföldi öregek nemcsak 1940 karácsonyára, hanem az anyaországgal együtt töltött négy esztendőre is. Többen felidézik: törékenynek érezték az újjászületett magyar világot Észak-Erdélyben, s ez erőt adott ahhoz, hogy inkább elviseljék az anyaországiak sokszor akaratlan tapintatlanságait, méltánytalanságait.
A világháborúban a fegyveres semlegességét még úgy-ahogy őrző Magyarország nem számíthatott erdélyi fennhatóságának elismerésére a nyugati szövetségeseket ekkoriban egyedül képviselő Brit Birodalomtól. London elvből elutasított minden olyan területi változást, amely 1939. szeptember 1-jét követően történt Európában. A Foreign Office ugyanakkor nem kezelte számunkra kedvezőtlenül az erdélyi kérdést, Románia 1940-es pálfordulása a Német Birodalom irányába sokkal nagyobb felzúdulást keltett, ahogy ez Barcza György követ korabeli jelentéseiből is kiderül.


Nem sikerült megoldani a bécsi döntés értelmében optálni – azaz a délről északra vagy északról délre áttelepedni – kívánó románok, illetve magyarok ügyét sem. Ahogy azt november végén a Romániánál maradt területeken tevékenykedő nagy hírű közgazdász-politikus, Gyárfás Elemér írta a magyar kormányhoz címzett memorandumában, „nincs emberi hatalom – sem erkölcsi, sem fizikai”, amely – ha a magyar és a román kormány legkésőbb karácsonyig nem állapodik meg az optálás kérdésében – meg tudná állítani a dél-erdélyi magyarok menekülését. 1944-ig végül 200 ezer magyar, illetve 200 ezer román költözött a határ másik oldalára, nem kis részben a kölcsönös sérelmi politika miatt.
A visszacsatolás utáni hónapokban a rendes vasúti közlekedést lehetetlenné tette az a Göring-hasnak vagy időnként Ribbentrop-könyöknek nevezett beszögellés, amely Kolozsvár és Marosvásárhely között félkörben elmetszette az országtól a vasútvonal egy részét. Állítólag a német érdekeltségű kissármási gázmezőről táplálékát nyerő marosújvári gyár miatt kellett úgy meghúzni a választóvonalat – a Göringnél protekciót kérő német igazgató kívánságára –, hogy a cég teljes egészében Romániánál maradjon. A nehéz helyzetben valóságos karácsonyi ajándékként érte a székelyeket a december második felében átadott, rohamtempóban felépített keskeny nyomtávú pálya, amely ideiglenesen megoldotta a kérdést. Két esztendővel később pedig már rendes úton, a szintén rekordidő alatt megépített Déda–Szeretfalva-vonalon lehetett utazni átszállás nélkül Budapesttől Sepsiszentgyörgyig.
Karácsonyra készült el az azóta elkallódott filmkülönlegesség is: a színes amatőr mozgókép az erdélyi bevonulás eseményeit idézte. A közelmúltban előkerült, ugyancsak színes erdélyi fényképek némi reménnyel kecsegtetnek, hogy egyszer felbukkan majd valahol a ma már felbecsülhetetlen értékű kuriózum.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.