Elítélték Hodorkovszkijt

Közel tizennégy év börtönre, pontosabban további öt és fél évre ítélték tegnap Mihail Hodorkovszkijt, az időközben feldarabolt orosz olajtársaság, a Jukosz volt főrészvényesét.

Hírösszefoglaló
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország egykori leggazdagabb emberét több millió tonnányi kőolaj ellopásában és 23,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek. Az ítélet kihirdetése hétfőn kezdődött meg a moszkvai Hamovnyiki kerület bíróságán. A távirati iroda által idézett orosz Interfax hírügynökség információi szerint Viktor Danyilkin bíró az ítélethirdetéskor elmondta, a most kiszabott, pontosan tizenhárom és fél év börtönbüntetésbe beszámították azt a nyolc évet, amelyet az előző perben szabtak ki Hodorkovszkijra; így Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egyik fő ellensége legkorábban 2017 elején kerülhet szabadlábra. Mihail Hodorkovszkij volt üzlettársa, Platon Lebegyev ugyanennyi büntetést kapott.
Hodorkovszkij és Lebegyev 2003 óta vannak rács mögött, az első Jukosz-ügyben 2005-ben ítélték őket nyolc-nyolc évre, jövőre, egy évvel a soron következő orosz államfőválasztás előtt szabadultak volna.

*

A vádlottak az ítéletet mosolyogva fogadták, a termet döbbent csend ülte meg, s egyedül Hodorkovszkij édesanyja kiáltotta azt, hogy „Legyenek átkozottak!”. A vádlottak ügyvédei bejelentették, hogy Hodorkovszkij és Lebegyev az ítéletet megfellebbezi.
Nemzetközi vélekedések szerint a két egykori üzletember ellen indított eljárás politikailag motivált. Németország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is tiltakozott a bírói testület döntése ellen. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin kormányfő sajtótitkára, továbbá a legfelső ügyészség mellett működő nyomozati bizottság nem kívánta kommentálni az ítéletet. Jevgenyij Gontmacher, Dmitrij Medvegyev elnök INSZOR kutatóintézetének igazgatótanácsi tagja szerint az ítélet rossz hatással lesz az oroszországi vállalkozási légkörre. Szergej Mitrohin, a parlamenten kívüli, liberális Jabloko párt elnöke úgy vélte, Dmitrij Medvegyev elnöknek be kell avatkoznia, amennyiben komolyan és őszintén beszél a politikai modernizálásról, mert az ítélet minden egyes szavát cáfolja.
A Hodorkovszkij-pert Oroszországban a közvélemény próbakőnek tekintette Medvegyev állítólagos liberalizmusát illetően. Ljudmila Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Csoport, a legrégibb orosz jogvédő szervezet vezetője kijelentette: a „szégyenletes, kemény és abszurd” ítélet arról tanúskodik, hogy Oroszországban nem létezik a bíróságok függetlensége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.