Jogi prés alatt a szociális fenntartók

Szigorú előírásokkal kell megküzdeniük a gyermekvédelmi és fogyatékosellátó intézmények fenntartóinak, mivel a rendeletekben meghatározott gondozói létszám teljesítése egyre nagyobb kihívást jelent nekik. Az ehhez szükséges források biztosítása mind nehezebb: az önkormányzatok szerint emiatt kénytelenek vagy felélni vagyonukat, vagy újabb hiteleket felvenni. A helyzetük jövőre sem ígérkezik könnyebbnek.

Mizsei Bernadett
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nehezebb teljesíteniük az önkormányzatoknak azokat a rendeletben szabályozott létszámminimumokat, amelyeket biztosítaniuk kell az általuk fenntartott gyermekjóléti és gyermekvédelmi, valamint szociális szolgáltatást nyújtó intézményekben. Egy neve elhallgatását kérő, szociális intézményi rendszerben dolgozó vezető elmondta: mindkét terület túlszabályozott, vagyis nem lenne szükség ennyi szakemberre. Szerinte túlzás, hogy két-három gondozottra jut egy dolgozó. – Persze mindez nem lenne gond, ha az állam az előírásaihoz finanszírozást is adna – vélekedett. Hozzátette, az is nehezíti a helyzetüket, hogy a hatóságokon keresztül számon kérik az előírt rendelet betartását. – Ez az egyenlőtlen felek küzdelme – szögezte le informátorunk. Mint mondta, a megyei önkormányzatok előtt így két lehetőség áll: vagy felélik saját vagyonukat, vagy hitelt vesznek fel adósságspirálba keverve magukat. Rámutatott, a szomszédos Romániában működő dévai gyermekotthon szervezeti egységeiben sem okoz gondot, hogy két ember felügyel 18-20 gyermekre, míg hazánkban 12 kiskorúra öt felnőtt jut.
Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az üggyel összefüggésben annyit mondott, hogy a problémáról ő is tud, és tárgyalni a fognak a kormánnyal a helyzet rendezéséről. – A kabinet hajlandó és akar velünk egyeztetni ezekről a kérdésekről – tette hozzá.
Felkerestük a szociális államtitkárságot, hogy megtudjuk, jövőre csökkentik-e a kötelező dolgozói létszámot. A gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények szakmai létszámminimumát szabályozó 1998-as rendelet hatálybalépése óta ugyanis a szakmai létszámminimumok szinte ugyanazok, csak apróbb változások következtek be. A tárca lapunk megkeresésére leszögezte, a rendelet módosítása jelenleg folyamatban van, az csak pontosító jellegű előírásokat tartalmaz a szakmai létszám vonatkozásában, de a fenntartók kiadásait nem emeli. Mint fogalmaztak, a jövőben a gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények tekintetében elképzelhetők további létszámfinomítások, jelentős létszámcsökkentés azonban nem. Döntésüket azzal magyarázták, hogy a korábban meghatározott létszámnormák már így is a szükséges minimumok, amelyek szakmai sztenderdeket vesznek alapul, és a mostani létszámot reálisnak tekintik.
Emlékeztettek arra, hogy ezzel szemben a szociális szolgáltatások és intézmények létszámaira vonatozó, 2000. évi rendelet ez év elejétől minimális könnyítést tartalmaz, így a további létszámcsökkentés szakmailag nem elfogadható. A 2010. január 1-jétől hatályos módosítás szerint az ápoló-gondozói és a szociális-mentálhigiénés munkakörök átcsoportosíthatók a rájuk meghatározott és együttesen számított létszámminimumon belül, azzal, hogy az így meghatározott ápoló-gondozói létszám nem csökkenhet az intézmény részére előírt ápoló-gondozói létszám ötven százaléka alá. A tárca szerint ez az intézkedés könnyítette a fenntartók létszámgazdálkodását. Bár a korábban meghatározott létszámokat reálisnak tartják, megjegyezték, hogy az új szociális törvény kidolgozása után lesz lehetőség az egyes szolgáltatások, intézmények szakmai létszámainak felülvizsgálatára, ám jelentős létszámcsökkentés nem prognosztizálható.
A Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete is tud a szigorú előírásokból és az alulfinanszírozásból fakadó nehézségekről, de ahogy Németh Sándor, a szervezet elnöke fogalmazott, ez nemcsak a megyei önkormányzatokra, hanem a magánfenntartókra is igaz. Szerinte mindenkire ugyanaz a törvény vonatkozik, és az ellenőrzés is ez alapján folyik. – Nem hiszem, hogy a hatóságok emberei egyes esetekben becsuknák a szemüket, míg másszor kitágulna a pupillájuk – tette hozzá. A szakember rámutatott arra, hogy információi szerint a bekerülés és az e körüli adminisztráció területén jelentős könynyítés várható jövőre. – Az adminisztratív terhek csökkenése pedig költségcsökkenéssel is jár – jelezte Németh Sándor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.