Kihordási idő

Körmendy Zsuzsanna
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éveken át az volt a vád a Fidesszel szemben, hogy nincs programja. Nem tudják, mit akarnak, fogalmuk sincs, milyen lesz a gazdaságpolitikájuk, mit kezdenek a szociális kérdésekkel, miként alakítják az adózási rendszert. Minisztereikről az utolsó pillanatig ment a találgatás, sem számukat, sem nevüket nem lehetett tudni, tippek voltak csak, lázas találgatások, kiből hol és mi lesz. Talpaltak a buzgók, mert nem tudták, kinél érdemes kötéllé fonni a laza ismeretség szálait.
Aki figyelt az arcokra és a leendő miniszterelnök beszédére, annak már a választások éjszakáján kiderült, hogy itt a győzelmet csak egy dolog fogja odébb söpörni: a megfeszített munka.
A parlament május 14-én, pénteken tartotta első, alakuló ülését. Hétfőn már újra összeültek. Még májusban elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényt (jegyezzük meg jól azt a három embert, aki nemmel szavazott: Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor és Molnár Csaba). Az új kormány ezzel a törvénnyel üzent a határon túliaknak, hogy közösséget vállal velük, a határon belülieknek, hogy kikkel kell közösséget vállalni. A külföldnek pedig azt, hogy számítson egy erős, öntudatos országra, amely önérdekeinek képviseletét fogja összehangolni az európai érdekekkel. Ebben a sorrendben. Júniusban a kormányfő bejelentette 29 pontos intézkedési csomagját. Októberben elfogadták a lakáshitelesek megsegítését célzó törvényeket. Novemberben a nyugdíjmentő törvénycsomagot, amely háttérbe szorította a magánnyugdíjpénztárakat. Az intézkedések java része szemmel láthatóan azokat az erővonalakat követte, amelyek mentén a kormányfő a választási kampányát megszervezte.
Magyarországra igen szigorú követelményeket róttak ki Brüszszelben azok, akik érdekes módon a Gyurcsány-érában jóval megértőbbek voltak. A pénzügyi szuverenitást célul kitűző Orbán-kormánynak már az idén 3,8 százalékos hiánycélt kell(ett) teljesítenie, jövőre pedig 3 százalékosat. 2006-ban, Gyurcsány lakosságnyúzó, korrupciókkal teli regnálása idején a költségvetési hiány mértéke 9,3 százalék volt. Neki annyi is lehetett. Az ’56-os ünneplőket véresre verető Gyurcsányról nem harsogta a Die Welt, hogy „tekintélyelvű rezsim”-et működtet, „vezéri államot”, s hogy a magyarok számára „oda lesz a szabadság”, amint azt Orbánról állította a minap. A liberális értelmiség sem futott külföldre, hogy fölháborodásának adjon hangot a K&H-botrány, a Sukoró-ügy vagy a Zuschlag-per miatt. Miért is háborodtak volna föl? Hiszen nem az ő nyakukon volt a kés, hanem a kis fizetésűeknek, nem ők kerültek veszélybe, hanem a nyugdíjasok, nem az ő jövőjük lett adósságterhekkel eldorbézolva, hanem a gyerekeinké.
A kormány parlamenti munkáján, intézkedésein nem az emberek, hanem a liberális média háborodott föl leginkább. Azt, hogy elég lesz kevesebb önkormányzati képviselő, hogy szigorúbban kell büntetni azokat, akik tanárra kezet emelnek, hogy fizessenek adót a bankok is, hogy kétszáz fős lesz a parlament, vagy hogy a családi pótlék kifizetését hozzá kell kötni az iskoláztatáshoz, nem megemészthetetlen diktátumnak, hanem józan intézkedésnek értékeli a hétköznapi ember. Ezért nem vesztett népszerűségéből kimagasló tavaszi fölényéhez képest a Fidesz.
Eközben több megrendült cikk született Simor András offshore-os bankelnök kétmillióra apadó fizetéséről, mint arról, hogy Magyarországon több tucat ember fagyott meg idén, köztük sokan a saját otthonukban. Ahol nincs tüzelő, ott nincs pénz. Ahol nincs segítség, ott nincs szolidaritás.
Lehet és kell is az Orbán-kormány parlamenti munkáját a törvényjavaslatok számával mérni, de fontosabb, hogy lássuk és érezzük: most olyan Magyarország van születőben, ahol a jegybankelnöknek nem lesz kivételezett fizetése, de senki nem fagyhat meg az otthonában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.