Kimerni a tengert

Jakab István
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétrészes filmet vetít a hét végén a Magyar Televízió Szent Ágostonról, az egyik legmodernebb ókori gondolkodó életéről. Azt hiszem – nem hiszem, tudom –, kevés időszerűbb példa adható a ma emberének.
Midőn ezt írtam, nem kéklett az ég, ólmos köd nehezült ránk, észak borongós géniusza beleette magát a csontjainkba hidegével. A bevásárlóközpontokban egymást taposták az emberek, nem sokkal a nagy nap előtt, amikor ajándékokkal lepik meg hozzátartozóikat, és elhitető erejüket latba vetve a szeretet mosolyát csiholják a földíszített fenyőfák előtt.
Évről évre az a benyomása támadhatna bárkinek, aki kellő távolból tudja szemlélni ezt a tülekvést, mintha fölösleges volna az ünnep. Nem arról beszélek, hogy ne szeretnénk adni mindannyian, meg kapni, ha szeretetből adják. A kötelező ajándékdiplomácia talmi tárgyaiból ugyanakkor kiérezzük a kényszeredettséget, s talán ezért sem véletlenül jött létre a még tőlünk is fejlettebb világban az ellenállás a fogyasztói szemlélettel szemben. Ez az ellenállás a nem vásárolni elvére épül.
Mert bár válságról beszélünk, mégis elborítanak bennünket a javak, szinte fuldoklunk súlyuk alatt, alárendelve életünket ostoba és sokszor szükségtelen dolgoknak. Igen, fölösleges tárgyak rabszolgái lettünk.
Ha néha ilyen vásárközpontokban járok, mindig elképeszt a választék. A kiválasztás bizonytalanságát, gyomorgörcsét – hiába tudná az ember, mire volna szüksége magának, sőt így karácsonykor a másiknak – elmondani lehetetlen. Aztán némi iróniával szemlélem, az ünnep után mily vehemenciával igyekeznek megszabadulni fölös ajándékaiktól, akik néhány napja még örömmel tettették, hogy eltalálták titkos vágyaikat.
Mondom: ijeszt a bőség, mintha valami kétségbeesett vágyakozást takarna valami egyszerű iránt. Ellenképül fölvetül a másik véglet: a modern korban fölrémlő éhezés, amely ellen annyi századon át hiába küzdött az ember. Csakhogy létezik másfajta éhség is: a lélek éhsége a változásra, egy emberibb, megélhető világ felé, ahol megtalálhatja a saját igazi útját a javak tengernyi bőségében.
Augustinus, Szent Ágoston egyik megrázó története jut eszembe erről. A tengerparton sétált, ahol meglátott egy gyermeket, amint egy kagylóhéjjal a saját kis gödrébe hordta a tengert. Amikor megkérdezte, mit csinál, a fiúcska magától értetődő természetességgel azt válaszolta: kimerem a tengert. És mit gondolsz, kérdezte némi iróniával a bölcs, sikerül? Biztosan előbb – válaszolta a kisfiú –, mint neked megragadni az Isten lényegét.
Talán ez az egy feladat vár ránk is: megragadni e korból valami olyan lényeget, amely túlmutat rajtunk, amely biztos mérték lesz évszázadokon át. El kell fogadnunk, hogy egy korszak a végét járja, hogy nem lehet tovább abban hinni, amit az egyik Dosztojevszkij-hős vall a Bűn és bűnhődésben, hogy nem az a megoldás a szegénységre, ha kettétépjük a köpenyünket, hanem meg kell oldani mindenki számára, hogy sajátja legyen. Mára a világ jelentős részén köpenye legalábbis mindenkinek van. Mégse kerültünk közelebb a világ szellemi lényegéhez, sőt mintha éppen ellenkezőleg, elfedné előlünk azt.
Mintha az ólmos távolt már mi vetítenénk ki magunkból, nem az égbolt.
Talán tényleg igaz, hogy egyszerűbb kimerni a tengert?
Állunk ott a partján, mintegy türelmetlen várakozásban, megsemmisülve egy gyermek szájából elhangzó tengermély igazság súlya alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.