Mi ápolhatjuk a beteg eurót

Az eurózóna tagállamai között lévő versenyképességi különbségek miatt újabb válságok is bekövetkezhetnek az uniós valutaövezetben. A közös fizetőeszköz megerősítése érdekében hozott intézkedéseket épp januártól, a magyar EU-elnökség idején kell bevezetni. A lapunknak nyilatkozó szakemberek véleménye eltér abban, hogy lesz-e hatásuk ezeknek a lépéseknek.

Munkatársainktól
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre későbbre tolódik az egységes uniós valuta bevezetése azokban az új EU-tagországokban, amelyek nem csatlakoztak eddig az euróövezethez – olvasható a Banka.hr horvát portálon található összeállításban. A horvát lap arra is kitért, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint az euró bevezetése Magyarországon egyelőre nem aktuális és Lengyelország sem – amely gazdasága 2009-ben az unióban egyedülállóan növekedni tudott – kíván áttérni a közös fizetőeszközre 2015 előtt. Csehország tudatosan nem igyekszik a valutaövezetbe, miközben Románia a tervezett 2015-ös dátumot kitolja, s a bolgárok is 2013 utánra halasztanák a lépést. Egyedül a litvánok nem akarnak késlekedni, náluk a 2014-es bevezetés stratégiai cél.
Szakmai vélemények szerint a csúszások hátterében egyrészt az áll, hogy a világgazdasági válság eltávolította a szóban forgó országokat a közös pénz bevezetéshez szükséges kritériumok teljesítésétől (háromszázalékos hiány, 60 százalék alatti államadósság), azonban az eurózónában megmutatkozott problémák is a kivárásra adnak okot. Görögország és Írország példájára hivatkozva számos közgazdász megkérdőjelezi azt, hogy az európai valutaövezet jelenlegi formájában működőképes maradhat-e a jövőben. A sötét forgatókönyvek egyik fő szószólója a Nobel-díjas Paul Krugman, aki szerint Athén és Dublin is sokkal könnyebben átvészelte volna a nehézségeket, ha saját fizetőeszközzel rendelkezett volna, s belföldi keresletét élénkíthette volna monetáris politikáján keresztül. A gondok fő forrása, hogy nagyok a versenyképességi különbségek a valutaövezet országaiban, eltérő a tagok fejlettségi szintje: miközben Németország hatalmas fizetésimérleg-többlettel rendelkezik (mivel jóval többet exportál, mint amennyit importál), Görögország súlyosan deficites.
Az euró megerősítésének feladata épp januárban, a magyar uniós elnökség idején csúcsosodik ki, erre az időszakra esik ugyanis a korábban megszavazott szigorúbb költségvetési politika és a büntetések rendszerének (úgynevezett európai szemeszter) bevezetése.
– Ahhoz, hogy az eurózóna egysége megmaradjon, nem elegendő a tagállamok költségvetésének előzetes kontrollja és a szankcionálás. A fizetésimérleg-többletek megadóztatása, vagy a kereskedelmi aktívummal rendelkező országok importra való kötelezése jelenthetne valódi előrelépést; léteznek erre kidolgozott elméletek – mondta a Magyar Nemzetnek Lóránt Károly. A közgazdász példaként említette a magyarországi adósságot, amelynek kétharmada magánadósság; ez ellen a sok szempontból valóban fontos költségvetési fegyelem nem jelent megoldást.
Ezzel szemben a lapunk által megkeresett Bod Péter Ákos közgazdász szerint az elnökségünk idejére eső uniós beavatkozási technikák védelmet nyújthatnak az eurónak. A szakember elismeri azt, hogy a közös fizetőeszköz gyengélkedésének oka a tagállamok eltérő fejlettségi szintje, azonban úgy látja, hogy „az eurót megmentik, mert szükség van rá”. – Jövőbeli válságok kialakulását nem lehet kizárni, fel kell készülni ezekre, mint ahogy a rossz időre is felkészül az ember esernyővel, meleg ruhával – jegyezte meg a közgazdász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.