Nem fizet a biztosító belvízkárra

Az októberi vörösiszap-katasztrófa – megelőlegezett – kárenyhítése után minden bizonnyal a belvízkárosultak kártalanítása is a költségvetést terheli, mivel kiderült, az ilyen típusú káresetre nem lehet biztosítást kötni. Eddig ötven ingatlan vált lakhatatlanná, ám számuk az olvadás során tovább nőhet, mert számos házat jószerivel csak a fagy tart össze. A magyarországi folyók mentén 325 kilométer hosszúságban rendeltek el harmadfokú árvízvédelmi készültséget, a Tisza középső szakaszán rendkívüli méretű árhullám várható.

Velkei Tamás
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iszap: még fél év a helyreállítás. Június végére rendeződhet az ajkai vörösiszap-katasztrófában érintett települések és területek helyzete. Nem szabad elfelejteni – mondta az MTI-nek adott interjújában Pintér Sándor belügyminiszter –, hogy ha ütemezetten is, de teljes kártérítést kapnak a katasztrófa áldozatai. A miniszter szerint az említett térségre rá sem lehet majd ismerni. Június 30-ra újjáépítjük a térséget és pótoljuk az anyagi veszteséget – szögezte le. Tegnap egyébként még mindig autókat húztak ki az iszapból Kolontáron, ahol öt jármű került az iszap fogságába. A magasabb vízállás miatt szünetel a Marcal folyó medrének vörösiszap-mentesítése, a helyszínen jelenleg figyelőszolgálat működik, a folyam és a Torna-patak vízminősége megfelelő. (MTI)


Fagyhalálok. Szeptember végétől tegnapig már kilencvenkilencen szenvedtek fagyhalált. Ötvenheten saját otthonukban hűltek ki végzetesen, negyvenketten pedig a szabad ég alatt – derült ki a Magyar Szociális Fórum Kerekasztal (MSZFK) tájékoztatásából. Adataik szerint csak az elmúlt két hétben huszonketten hűltek ki. Nemcsak a nagyvárosok hajléktalanjai vannak kitéve a fagy támadásának, de a falvak beteg, nehezen mozgó idős lakosai is. Szolnok megyében az utóbbi pár napban Tiszaroffon, Tiszaszentimrén és Karcagon találtak kihűlés közeli állapotban nyugdíjasokat, a kórházban egyikük életét sem tudták megmenteni. Korábban fagytak már meg Bács-Kiskunban, Borsodban, Szabolcsban és Somogy megyében is. Az MSZFK szerint azonnali intézkedésekre van szükség. A szervezet úgy véli, kötelező érvényt kellene szerezni annak, hogy büntetőjogilag is felelősségre lehessen vonni azt, aki mulasztásával előidézi egy másik ember halálát. (MTI)


Magyarországon a belvíz okozta károkra nem lehet biztosítást kötni, csak árvízi káresetekre – mondta lapunknak Olt Boglárka, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. kommunikációs vezetője. Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs főosztályvezetője mindezt kiegészítette azzal, hogy ez nem magyar specialitás, szerte Európában ez a gyakorlat. Mivel a biztosítók nem fizetnek, a belvízben otthonukat veszítőket ismét az állam tudná csak kártalanítani. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője még idő előttinek nevezte a felvetést, mondván, a főigazgatóság minden energiáját most a védekezés köti le.
A belvízi helyzet keveset javult, a kitelepítettek száma már eléri a százhetet. A belvízzel borított területek nagysága továbbra is több mint 3500 négyzetkilométer, a hideg idő hatására a vízzel borított földek lefagytak. – Áldás és átok egyben ez az idő, a fagy hatására ugyanis nem nőtt tovább az elöntött területek nagysága, de a kemény hideg miatt lerövidült a munkára fordítható időnk: a szivattyútömlők ugyanis mínusz tíz fok körül már használhatatlanok – fogalmazott lapunknak Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere. A városban változatlanul kétszáz lakóház van veszélyben, ezért a belvizet a jég alól is szivattyúzzák, amit a befogadó csatornákba, külterületi legelőkre engednek. A Hajdú-Bihar megyei Bárándon mintegy negyven lakóházat lényegében csak a fagy tart össze, amelyek az olvadás során életveszélyessé válhatnak vagy össze is dőlhetnek.

Veszélyeztetett védművek
A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 422 négyzetkilométer áll víz alatt, három védelmi szakaszon harmadfokú készültséget tartanak fenn. A Körösök vidékén nem csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, az továbbra is meghaladja a 626 négyzetkilométert. A tíz belvízvédelmi szakaszból változatlanul négyben védekeznek a legmagasabb szinten. A belvíz miatt lezárták a Szentest elkerülő 451-es főút és a Mindszentet Hódmezővásárhellyel összekötő út csomópontját tegnap délután.
Kismértékben javult a belvízhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 450 négyzetkilométer alá csökkent a vízzel borított területek nagysága. A hideg, csapadékmentes időjárás és a folyók lassú apadása lehetővé teszi a víz gyorsabb elvezetését az elöntött földekről. A vízügyi szakemberek az elmúlt napokban 25 ezer köbméter iszapot távolítottak el a vízfolyások medréből a gyorsabb vízelvezetés érdekében. Az eddig is magas talajvízszintek sok helyen tovább emelkedtek, és akadt, ahol rekordot döntöttek. A belvízbefagyások mellett a folyókon is megkezdődött a jegesedés, ami az árvízvédelmi töltéseket, zsilipeket, duzzasztóműveket is veszélyezteti.

Újabb áradások
A magyarországi folyók mentén 325 kilométer hosszúságban rendeltek el harmadfokú árvízvédelmi készültséget, míg másodfokon csaknem ezer kilométeren védekeznek. A legkritikusabb helyzet a Tisza középső szakaszán, a Tisza-tó alatt várható, ezen a részen harmadfokú készültséget is meghaladó árhullám várható.
Újabb áradásokra kell felkészülni a Tiszán Kisköre és Szolnok között, valamint a Csongrád és Szeged közötti szakaszokon. A folyó alsó szakaszán a Körösök egyidejű árhulláma miatt is tartós árvízzel kell számolni. Valamelyest fellélegezhetnek a Békés megyében élők, a Kettős-Körös apadása miatt tegnap este megszüntették az árvízvédelmi készültséget Békésnél, és a Beretytyón is megkezdődött az apadás. A Hármas-Körös viszont még mindig teljes hosszában árad, és a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a folyó vízszintje emelkedik Gyomaendrődnél és Szarvasnál is. Hortobágy–Berettyón Árvízkapunál még mindig emelkedik a vízoszlop. A Sebes-Körös tegnap tetőzött Körösladánynál.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint tizenkét megyében 211 településen folyik ár- vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben közel ezerötszázan vesznek részt 391 szivattyúval és 58 munkagéppel.

Hízik a Balaton jege
Jó hír viszont, hogy biztatóan hízik a Balaton jege. A somogyi parton már van a korcsolyázóknak, csúszkálóknak néhány megfelelő terület – mondta lapunknak Horváth László alezredes, a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság vezetője. Hozzátette, nem szabad a jégre menni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, kikötők vagy veszteglők területén. Szigorúan tilos járművel behajtani a tó jegére, különösen a segédmotorosokat óvta a virtuskodástól. A lékhorgászás szintén szigorú előírásokhoz kötött. Az a horgász, aki a jégen egy négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább ötven méterről jól felismerhetően megjelölni természetes anyaggal, náddal, sáskévével vagy száraz ágakkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.