Orbán: Egy év van a rendteremtésre

Orbán Viktor tegnap átadta a 19 megyei és a fővárosi kormányhivatal vezetőinek megbízólevelét. A miniszterelnök ünnepi beszédében hangsúlyozta, a kormánymegbízottaktól azt várja, hogy az emberekkel együttműködve, őket segítve és ösztönözve szolgálják Magyarország megújulását.

Vona Adrienn
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányhivatalok kinevezett vezetői : Budapest: Pesti Imre, Bács-Kiskun: Kerényi János, Baranya: Hargitai János, Békés: Erdős Norbert, Borsod-Abaúj-Zemplén: Demeter Ervin, Csongrád: B. Nagy László, Fejér: Dorkota Lajos, Győr-Moson-Sopron: Széles Sándor, Hajdú-Bihar: Rácz Róbert, Heves: Horváth László, Jász-Nagykun-Szolnok: Lengyel Györgyi, Komárom-Esztergom: Czunyiné Bertalan Judit, Nógrád: Szabó Sándor, Pest: Tarnai Richárd, Somogy: Juhász Tibor, Szabolcs-Szatmár-Bereg: Vinnai Győző, Tolna: Tóth Ferenc, Vas: Harangozó Bertalan, Veszprém: Kovács Zoltán, Zala: Rigó Csaba Balázs


Precíz, pontos, barátságos államot szeretnék – jelentette ki tegnap Orbán Viktor a parlamentben a kormánymegbízottak kinevezésekor. A kormányfő leszögezte, a tisztségek betöltésére tapasztalt, kipróbált, a saját árnyékuktól meg nem ijedő, a közigazgatást és az államigazgatást jól ismerő személyeket választottak, akik képesek az átszervezések végrehajtására.
– Azért vagyunk itt, hogy megbízást adjunk azoknak a vezetőknek, akiktől azt várjuk, hogy az emberekhez közel, velük együttműködve, őket segítve és ösztönözve szolgálják Magyarország megújulását az államélet újjászervezésén keresztül – fogalmazott a miniszterelnök. Hangsúlyozta azt is, a kormánymegbízottaknak egy évük van arra, hogy rendet tegyenek, és minden ballaszttól megszabadítsák a magyar államiságot a közigazgatás középszintjén. Ne lepődjenek meg, ha a megyei hivatalok élén zűrzavart, rendezetlenséget és tisztázatlan jogviszonyokat találnak – mondta a megbízottaknak a miniszterelnök, hozzátéve: az elmúlt évek során a magyar államiság elveszítette a tekintélyét, szétcsúszott, alapvető feladatait is képtelen ellátni, a kialakult helyzet rendezése a hivatalok élére kinevezett vezetők feladata. Orbán Viktor, mint mondta, azt szeretné, ha a közbizalom helyreállna, az állampolgárok a közigazgatásra nem úgy tekintenének, mint egy legyőzendő ellenfélre, akadályra.
Az Országgyűlés november 16-án fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely alapján január 1-jén létrejöhet a fővárosi és a 19 megyei kormányhivatal a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódjaként.
Az MSZP szerint viszont a kormányhivatalokról szóló törvény és egyéb jogszabály sem ad világos feladatokat a „főispánok” számára, ezért szerintük kizárólag a totális hatalomkoncentrációt és a köztisztviselők politikai megregulázását szolgálja a politikai küldetéssel rendelkező vezetők kinevezése.

Amire büszkék lehetünk. Tíz olyan intézkedést sorolt fel a Facebookon közzétett videoüzenetében Orbán Viktor, amelyre szerinte a leginkább büszkék lehetünk. A miniszterelnök ezek közé sorolja a legnagyobb nemzeti egység létrehozását Európában a parlamenti, az önkormányzati választáson; az elmúlt húsz év legnagyobb adócsökkentését; a gyermeknevelést támogató adózást; az Európában elsőként bevezetett bankadót; 90 év után ismét van kettős állampolgárság; a bűnözéssel szembeni szigorú törvényeket; a felháborító végkielégítések eltörlését; a szabad pálinkafőzés jogának megadását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.