Schmitt aláírta a jogszabályt, indulhat a nyugdíjreform

Az államfő aláírta a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabályt. Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordult.

Szilágyi Richárd
2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Schmitt Pál által tegnap aláírt törvény a kormány nyugdíjvédelmi programjának harmadik eleme: első lépésében 14 hónapra, 2011. december 31-ig felfüggesztették a kötelező magánnyugdíjpénztárakba irányuló befizetéseket, második lépésben megteremtették az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépés feltételeit, végül kidolgozták az átlépéssel kapcsolatos részletszabályokat. A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kell: maradnak a kötelező pénztárakban, vagy belépnek az állami rendszerbe. Aki az utóbbi mellett dönt, az a magánnyugdíj-pénztárban esetlegesen elért reálhozamot és a befizetett tagdíj-kiegészítés összegét adó- és járulékmentesen felveheti vagy önkéntes pénztárba helyezheti át, de jóváírhatja az állami pillérben vezetett egyéni számláján is. Erről az illetőnek írásban kell rendelkeznie a magánnyugdíjpénztárának. – Aki magán-nyugdíjpénztári tag akar maradni – ismertette Mészáros János, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) vezetője –, annak erről személyesen kell nyilatkoznia január 31-ig a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, illetve az ONYF-nél. A tagnak, aki a magánnyugdíjrendszerben fennálló tagsági jogviszonyát nem tartaná fenn, személyesen nem szükséges megjelennie.
Az MSZP elnöke a Schmitt által szentesített törvény miatt sürgős eljárást kérve az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult. Mesterházy Attila a jogszabály alkotmányellenességének megállapítását és a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezte. Mesterházy szerint a jogszabály miatt legalább három ponton sérül az alkotmány.
– Mérhetetlenül szomorúak vagyunk, és fel vagyunk háborodva azon, hogy Schmitt Pál aláírta a jogszabályt – fogalmazott Szanyi Tibor. A szocialista politikus kifogásolta, hogy nem születtek meg azok a végrehajtási szabályok, amelyek segítségével a magán-nyugdíjpénztárakban maradni akarók kényelmesen és méltányosan nyilatkozhatnak erről a szándékukról. Ismert, a hazai magán-nyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség már tudatta, hogy soron kívüli eljárást kértek az AB elnökétől a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvényekkel kapcsolatos beadványaik elbírálására. A Stabilitás szerint „visszafordíthatatlan” folyamatokat indíthat el, ha az AB nem tűzi napirendre 2011. január 31-ig a beadványaikat, amelyek szerintük egyaránt sértik az alkotmánynak a jogbiztonságra, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a szociális biztonságra, a tulajdon védelmére, továbbá az emberi méltóságra vonatkozó bekezdéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.