Súlypont a keleti féltekén

R E F L E K T O R   2 0 1 0<br /><br />Meztelen a király! A világ máig vezető hatalmát levetkőztette a technológiai és információs forradalom kiteljesedése. A válság okozta sokk miatt visszaszorult a politikai korrektség, a megfogalmazások minden eddiginél nyíltabbak. De nem csak az államok tárulkoznak ki akarva-akaratlan. A közösségi portálokon nyitott könyv az átlagember intim szférája is. Közben a válság még inkább a keleti féltekére helyezte át a világ súlypontját. A búcsúzó esztendő nem hozott tehát megrendítő változásokat, legfeljebb még nyilvánvalóbbá tette az eddig is látszó trendeket.

Stier Gábor
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek már titkok. Brutális őszinteséggel derült ki a WikiLeaks kiszivárogtatása kapcsán még az is, hogy – mint Umberto Eco fogalmaz – a nagykövetségek elvesztették hagyományos diplomáciai funkciójukat, és lényegében kémközpontokká váltak. A napvilágra került iratokból pedig azt látjuk, hogy az internet korában a titkosszolgálatok sem nagyon tudják sok újdonsággal meglepni megrendelőiket. A botránynak – erre már Timothy Garton Ash brit politológus mutatott rá – leginkább a történészek örülhettek, akiknek legtöbbször harminc évet kell várniuk arra, hogy ilyen kincsek előkerüljenek.
A kiszivárogtatás az amerikai diplomáciát helyezte rossz fénybe. Mindennél nagyobb presztízsveszteség azonban, hogy a világ leghatalmasabb országának legtitkosabb titkait megszerezhette egy hacker. Mi ez, ha nem a vég kezdete? Egy, a csúcson túljutott birodalom hanyatlásának nyilvánvaló jele. Róma, a harmadik században!
A birodalom azonban, bár gyengül, azért még működik. Semmit nem bíz a véletlenre, s nemcsak ellenségeit, de szövetségeseit is igyekszik sakkban tartani. Elemzői kiválóan látják Európa rohamos marginalizálódását. A fogalmazás mérhetetlenül cinikus, ettől azonban még tény, hogy az Európai Unión nem segített a lisszaboni szerződés sem. Messze van még a politikai egységtől, miközben gazdasági értelemben is meg-megrázzák a válság újabb és újabb hullámai. Inog az euróövezet, s ez 2011-ben is sok gondot fog okozni. Még nagyobb probléma azonban, hogy továbbra sem látszanak a horizonton olyan egyéniségek, akiknek vízióik lennének a jövőt illetően. A válság azonban nagy úr, s mégiscsak segít bizonyos dolgok felismerésében. Angela Merkel például arra jutott, hogy a megálmodott multikulturális modell nem működik, s a bevándorlókat igenis valamiféle integrációra kell kényszeríteni. Egy házzal odébb Nicolas Sarkozy már cselekedett is. Előbb a burkát tiltatta be, majd a kelet-európai cigányokat toloncoltatta ki. De a válság okozta sokk vezeti rá az eurázsiai geopolitikai térség két pólusát is arra, hogy az EU és Oroszország egymásra utalt, s az együttműködés szorosabbra fonása nélkül mindkét fél vesztésre ítéltetett.
Már csak azért is, mert ott a feltörekvő Kína, amely ki-kisegít még a bajban, de erősödése már középtávon sem szolgálja a nyugati világ érdekeit. Talán ez a felismerés adatta a Nobel-békedíjat egyfajta figyelmeztetésként a bebörtönzött kínai ellenzékinek, Liu Hsziao-pónak. Ez sem ronthatta azonban el az új birodalom jókedvét. Mert az idén igazából csak Ázsia érezhette jól magát.
Még az internet szerelmesei sem örülhetnek szívből a szép új világ beköszöntének. A WikiLeaks ugyan nagy csapás volt a hagyományos világra, s megmutatta az új erejét, ám már most látszik, hogy végső soron az egyébként szimpatikus hackerek lázadása is legfeljebb a világ igazságérzetét, de nem a biztonságát erősíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.