Zárul az EKF-program

Kilencszázezren voltak kíváncsiak a pécsi kulturális fővárosi programokra. A megyeszékhelyen közel 36 milliárd forintot költöttek a terek átalakítására, új kulturális létesítményekre.

Bóka Máté Ciprián
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kulturális főváros programot megelőzően a sorozatos botrányok, a vezetőváltások miatt sokan attól tartottak, hogy Pécs leszerepel, ám a korábbi késlekedések ellenére a baranyai megyeszékhely sikeresen levezényelte a programot. Az Európa kulturális fővárosa (EKF) program igazgatója, Ruzsa Csaba úgy vélekedik, Pécs megfelelt az elvárásoknak, és a visszajelzések szerint sokkal sikeresebb volt a program, mint ahogy előzetesen várták.
A városban átlagosan majd minden napra három rendezvény jutott, volt, hogy tíz-tizenötezren vettek részt egy-egy koncerten. A Munkácsy-trilógiát, a Bauhaus-tárlatot, valamint a Rippl-Rónai- életmű-válogatást több mint kilencvenezren látták, a páratlan Zsolnay-műtárgyakat tartalmazó Gyugyi-gyűjteményt tíz hét alatt tízezren tekintették meg a nyitás után. A kimutatások szerint sikerült a turisták számának csökkenését is megállítani, amire 2001 óta nem volt példa. A pécsi szállodások, vendéglősök ugyanakkor nem voltak maradéktalanul elégedettek, a szállók kihasználtsága továbbra is ötven százalék alatt maradt.
Az EKF-címtől január elsejével ugyan elbúcsúzik a város, ám a felépített létesítményeket továbbra is komoly, nemzetközi színvonalú produkciókkal kívánják megtölteni. Az eddigi tapasztalatokból ítélve jó esély mutatkozik arra, hogy lesz kereslet ezekre a programokra 2011-ben is. Beszédes adat, hogy a Kodály Központ újévi hangversenyére már alig van jegy, a 100 Tagú Cigányzenekar februári koncertjére már elkelt az összes belépő, a decemberben megtartott Al di Meola- koncertre szinte néhány óra alatt elfogytak a jegyek, a Cézanne és Matisse bűvöletében – a Nyolcak című kiállítást is már ezrek látták a néhány héttel ezelőtti megnyitó óta.
Az EKF fejlesztési programjában 2010-ben sorra adták át a megszépült pécsi köztereket: az egész várost érintő projektnek köszönhetően számos park, játszótér és utca, valamint tér alakult át, ugyanakkor a Tettye városrészben, s a Zsolnay-negyed melletti részeken még nem fejeződtek be az átalakítási munkák. A beruházási programban teljesen új kulturális létesítményeket is építettek. A legutóbb átadott Kodály Központban a kulturális események mellett konferenciákat is szervezhetnek majd, az épület kitűnő akusztikájú hangversenyterme mozgatható széksoraival bálok megtartására is alkalmas. A létesítményben balettpróbákat is tarthatnak, valamint otthonra lelt benne a Pannon Filharmonikus Zenekar. A Kodály Központ szomszédságában húzták fel a Tudásközpontot, amely városi, megyei és egyetemi könyvtárakat integrál. A mintegy egymillió dokumentummal és egy különleges, a környező falvakat járó könyvtárbusszal büszkélkedő létesítményben egyetemi előadó- és konferenciatermek is vannak. Szintén az EKF-programban újították fel, bővítették ki, nagy nemzetközi tárlatok rendezésére tették alkalmassá a Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárat, amelyben jelenleg – március végéig – a Nyolcak kiállítás remekművei láthatók. Megszépült a pécsi Múzeumutca is: itt is több múzeumot felújítottak, kicsinosítottak erre az esztendőre.
Az EKF-es nagyberuházások közül a Zsolnay negyed elkészültére még várni kell, de a centrumban ősszel már megnyílt a Gyugyi-gyűjtemény, valamint az új Pécsi Galéria is, amelyben jelenleg Pinczehelyi Sándor életmű-kiállítása látható. A Zsolnay negyedben – többek között – helyet kap majd a Pécsi Tudományegyetem művészeti kara, átadása után pedig filmes stúdiókban oktatják a diákokat. Ide kerül a Bóbita Bábszínház és a Janus Egyetemi Színház, valamint planetáriumot is építenek. Mindezek mellett étterem, kávézó is várja majd a hallgatókat és a negyedbe látogatókat, amelyet fokozatosan adnak át a jövő év tavaszától kezdődően.
A negyed a Zsolnay manufaktúra területén épül, azok házait, gyárépületeit „használja”, a gyár termelőegységeit ezért át kellett költöztetni a negyed keleti szegletébe. A manufaktúra egységeinek használatát jól érzékelteti, hogy a művészeti kar könyvtárában az olvasótermeket az egykori égetőkemencékben alakították ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.