2013-ig marad Berlusconi?

Állítólag nem indul Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a 2013-as választásokon, noha bejelentésekor más tisztségeket nem zárt ki, szerinte ugyanis Olaszországnak szüksége van rá. Berlusconi külföldi újságíróknak adott nyilatkozata szerint az őt támadó baloldali bírók az olaszországi rendszer rákját jelképezik.

Karczag Eszter
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenlegi mandátumának lejárta után nem ragaszkodik tovább a kormányfői székhez Berlusconi. Az olasz miniszterelnök külföldi újságírókkal folytatott, négyórás háttérbeszélgetése során cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint újrajelöltetné magát a következő választásokkor, azonban más politikai tisztségek betöltését nem zárta ki. „Azért vagyok a politikában, mert hiszem, hogy az országnak szüksége van rám” – mondta a kisebb-nagyobb megszakításokkal mintegy tíz évet kormányzó Berlusconi, aki a jövőben a középjobb tanácsadó apafigurájaként látja magát. A negyedik miniszterelnöki ciklusát töltő politikus beszédében a nemzeti és nemzetközi politika minden aspektusára kitért, de természetesen saját jogi botrányait sem hagyta ki az áttekintésből.
Az olasz sajtó néhány óra alatt megtelt a keddi vacsora bizalmas információival, többek között azzal, hogy a kormányfő az elnöki posztot sem pályázza meg, amelyre jobbkezét, Gianni Lettát javasolja, míg a kormányfői posztra Angelo Alfanót, a jelenleg hivatalban lévő igazságügy-minisztert tartja a legmegfelelőbbnek. A 40 éves szicíliai a napokban bizonyságát is adta, hogy méltó utódja lehet a jogszabályok követését lazán értelmező jelenlegi miniszterelnöknek.
Hálával tartozik Alfanónak a 74 éves kormányfő, aki ellen jelenleg négy per folyik, ám egy vesztegetési bűncselekmény tárgyalásától most akár meg is szabadulhat. Az olasz parlament alsóháza tegnap elfogadta ugyanis azt az – Alfano által benyújtott – igazságügyi reformjavaslatot, amely a költségvetési hiány csökkentése céljából szűkíti a peres eljárások hosszúságát, néhány esetben teljesen megszüntetve azokat. Antonio Di Pietro, az Értékek Olaszországa (IDV) párt elnöke szarkasztikusan kommentálta az eseményeket: „Korábban kétfajta vádlott létezett. Az, aki úgy döntött, elhagyja az országot, mint Bettino Craxi, illetve az, aki elment a bíróságra szembesülni a vádakkal. Berlusconi most feltalált egy harmadik fajtát: azt, aki bemegy a parlamentbe, és megváltoztatja a törvényt.” A vacsorán szóba kerültek a balos bírák is, akik folyamatos támadásaikkal és koholt vádjaikkal felforgatják a demokratikus rendszert, és akiket Berlusconi Olaszország rákjának nevezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.