A szigor jellemzi Európát

Az európai fegyvertartási szabályokról általánosságban elmondható, hogy szigorúak. Különbségek azonban tapasztalhatók, hiszen például Szlovákiában aránylag liberális jogszabály van hatályban, bár némileg szigorították azt. Szerbiában viszont nem ez a probléma: az a legnagyobb gond, hogyan gyűjtsék be azt az irdatlan mennyiségű fegyvert, amelyek a délszláv háborúk óta még mindig a polgárok kezében vannak – természetesen engedély nélkül.

MN-összeállítás
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium: tilalom
Gázpisztolyt? Tilos eladnom – felelte sajnálkozva egy kis brüsszeli fegyverkereskedő a boltba belépőnek, akit két héttel korábban fosztottak ki, nem messze az Európai Parlament épületkomplexumától.
Belgiumban az amúgy is szigorú fegyvertartási jogszabályokat 2006. június 8-án tovább szigorították. A bűnözők persze bármilyen fegyvert beszerezhetnek a piacon, de nem kell túlzottan sok pénzt költeniük, mert tudják, áldozataiknál még kés sem igen lehet. Védekezni nem tudnak. Ha baltát ragadnának otthonuk védelmére, őket ítélik el. Az említett új jogszabályrendelet értelmében tilos mindenfajta fegyver tartása és viselése, beleértve az ütközőbütykös vagy kipattintható pengéjű késeket, a pillangókéseket, a hajítókéseket, a dobócsillagokat és a bokszereket. Tilos ugyancsak az itt „fehérnek” nevezett fegyverek tartása és viselése, vagyis azon fegyvereké, amelyek másnak tűnnek, mint amik, így az övben vagy töltőtollban elrejtett kés vagy a golyót kilövő töltőtoll, amely egyébként Pakisztánban is igen divatos fegyver, az utcán kapható. A jogszabályi tilalom vonatkozik a viperára és a gumibotra is. Szigorúan tilos továbbá mindenfajta aeroszolos (spray) önvédelmi eszköz.

Szlovákia: liberális feltételek
A tavalyi dévényújfalui vérfürdőt követően, amikor is egy fegyvertartási engedélylyel rendelkező személy hét embert lőtt le, tizenötöt pedig súlyosan megsebesített, a belügyminisztérium a fegyvertartás feltételeinek szigorítását kezdeményezte. A szlovák parlament a közelmúltban tárgyalt a javaslatról, de végül csak annyit engedett módosítani a kifejezetten liberális törvényen, hogy a fegyvertartási engedély kiadásához nemcsak általános egészségügyi igazolás kell majd, hanem pszichológiai vizsgálatnak is alá kell vetnie magát annak, aki magáncélokra hivatalosan lőfegyvert akar tartani otthonában.
A fegyvertartási engedélyt a rendőrség adja ki az orvos által igazoltan egészséges személynek, aki erkölcsi bizonyítvánnyal igazoltan büntetlen előéletű. A rendőrség még vizsgálhatja, megfelelő-e a kérelmező társadalmi státusa, azaz nem veszélyes-e a társadalomra nézve, de ez a szempont annyira általános megfogalmazású, hogy ilyen indokkal még senkitől sem tagadták meg a fegyvertartási engedély kiadását. Az engedély azonban csak a vadászfegyverekre és a pisztolyokra vonatkozik, mert működőképes gyorstüzelő fegyver csak a katonai és az állami biztonsági szervekben használható. A műgyűjtők ilyen fegyvereket csak külön engedéllyel tarthatnak, méghozzá ellenőrzötten műszakilag használhatatlan állapotban. Ennek megfelelően az ötmilliós Szlovákiában több mint 175 ezer fegyvertartási engedélyt tart nyilván a rendőrség, ami európai viszonylatban soknak minősül. Pedig a légfegyverek tulajdonosait a rendőrség nem ellenőrzi, illetve regisztrálja, a légpuskák és -pisztolyok árusítása és tartása ugyanis Szlovákiában teljesen szabad, semmilyen jogszabály nem korlátozza forgalmazásukat és használatukat.

Nagy-Britannia: szigor
Nagy-Britanniában szigorú szabályok korlátozzák a fegyvertartást. Többfajta engedélyért lehet folyamodni: sörétes vadászpuska, huzagolt csövű puska vagy ilyenek behozatali engedélyéért külföldi látogatók számára. Minden engedély kiadásának előfeltétele a büntetlen előélet, a nagykorúság és az, hogy a fegyver a dokumentumban megnevezett, nyilvántartott lőfegyver legyen. Az engedély meghatározza, hogy a felhatalmazott személy mennyi lőszert tarthat, és a lőszervásárláshoz fel kell mutatni az érvényes papírt. Külföldiek csak behozhatják saját, hazai hatóság által engedélyezett fegyverüket, Nagy-Britanniában csak lőszert vásárolhatnak hozzá. Automata, illetve ismétlő- fegyver tartása tilos. A fegyvertartási engedély légpuskára és légpisztolyra is vonatkozik. A rendőrök fegyvertartását is korlátozza az, hogy csak lőfegyver használatára kiképzett és feljogosított rendőrnél lehet lőfegyver, kizárólag bizonyos meghatározott műveletekre, amelyek után a fegyvert és a lőszert le kell adni. Sem rendőrök, sem a fegyveres erők tagjai nem tarthatnak fegyvert otthonukban bizonyos szigorúan körülhatárolt esetek kivételével. Az illegális fegyvertartást szigorúan, legtöbb esetben szabadságvesztéssel büntetik még akkor is, ha a törvényszegő nem követett el bűncselekményt a fegyverrel.

Szerbia: háborús viszonyok
Szerbiában nem az a legnagyobb gond, hogy milyen feltételek mellett lehet fegyvertartási vagy -viselési engedélyhez jutni, hanem az, hogyan gyűjtsék be azt az irdatlan mennyiségű fegyvert, amely még mindig a polgárok kezében van – természetesen engedély nélkül. Két kísérlet is volt erre a háború óta. Nem büntetették meg azokat, akik beszolgáltatták hosszú és rövid csövű lőfegyvereiket, ám az eredmény felemás volt. A törvény nem túl szigorú. Aki büntetlen előéletű, makulátlan a múltja, lelkileg egészséges, értelmi képességeinek birtokában van – igaz, azért még a környezetében is érdeklődnek felőle, hogy terheli-e az életét valami probléma –, annak kiadják az engedélyt a fegyvervásárlásra. A mindenre részletesen kitérő, terjedelmes törvény szerint öt évre adható ki az engedély, amely meghoszszabbítható, ha fennmaradnak a fegyverviselés feltételei. A hatóságok tisztában vannak vele, hogy inkább engedéllyel, mint anélkül tartsanak az emberek lőfegyvert. Így legalább tudnak róla; sokan ugyanis semmiképpen sem mondanának le a fegyverről.

Csehország: keményítés
A cseh parlament legutóbb 2008 végén módosította a fegyvertartási törvényt. Az uniós normákhoz igazodó jogszabály keményített a fegyvervásárlás és -birtoklás feltételein, jelentősen korlátozza az engedélyezett lőfegyverekkel való visszaélés lehetőségeit és a bűncselekmények elkövetése során történő felhasználásukat. A módosítás szigorította a lőfegyvertartási engedéllyel rendelkezőkkel szemben támasztott feddhetetlenségi és megbízhatósági követelményeket is.
A törvény szerint nem kaphat fegyvertartási engedélyt az a személy, aki bizonyíthatóan mértéken felül fogyaszt szeszes italt. Ha valaki például részegen vagy kábítószer hatása alatt nyilvános helyen manipulál fegyverével, az eddigi tizenötezer helyett akár ötvenezer korona bírságot is fizethet. A bírság vállalkozók esetében elérheti az egymillió koronát. Szigorították a hatástalanított fegyverek ellenőrzését. Bővült azon bűncselekmények listája, amelyek kizárják a fegyvertartási engedély kiadásának lehetőségét. A rendőrség felhatalmazást kapott például a fegyvert szállító járművek, illetve ilyen szállítmányok biztonságának ellenőrzésére, a fegyvertartási engedéllyel rendelkezők alkoholszondázására, kábítószerhatás gyanúja esetében orvosi kivizsgálás elrendelésére. A számos szigorítás ellenére a cseh fegyvertartók nagy többsége úgy véli, hogy a módosított jogszabály növeli a társadalom biztonságát a felelőtlen fegyverviselőkkel szemben.

Románia: bizonyítási kényszer
Romániában magánszemély még légpuskát, gázpisztolyt vagy gumilövedékes fegyvert is kizárólag engedély kiváltásával birtokolhat, miután a hatóságok három évvel ezelőtt szigorították a fegyvertartási szabályokat. A hatályos rendelkezések értelmében bárki csak akkor tarthat magánál hasonló fegyvert, ha betöltötte 18. életévét, büntetlen előéletű vagy nem emeltek vádat ellene olyan bűncselekmény elkövetése miatt, amely több mint két év szabadságvesztéssel sújtható, és egészségügyi-pszichológiai szempontból is alkalmas. Az úgynevezett nem halálos lőfegyverek törvénytelen tartását három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja a román jogszabály, a törvénytelen használat esetében pedig hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztést róhatnak ki. Keleti szomszédunknál egyébként az engedélyért folyamodónak alaposan bizonyítania is kell, hogy szüksége van fegyverre, és részt vett fegyverhasználati kiképzésben. Nem jogosultak fegyvertartásra azok, akiket egy évnél hosszabb időre börtönbüntetésre ítéltek jogerős bírósági ítélettel, vagy olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg, amelyért egy évnél hoszszabb szabadságvesztéssel sújthatók.



Összeállításunkat írta:
Lovas István (Brüsszel), Neszméri Sándor (Pozsony), Jotischky László (London), Sebestyén Imre (Újvidék), Somogyi Mátyás (Prága), Rostás Szabolcs (Kolozsvár)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.