Az eurózónát bajba sodró minősítők

Nemcsak az eladósodott országokat, hanem a teljes eurózónát is megrázzák a leminősítések – állítja a valutaalap legfrissebb jelentésében. Szakértők szerint a hitelminősítők tevékenysége egyenesen kártékony.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyeztetik az eurózóna egészét az adósságválsággal küszködő országokat érintő leminősítések – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) minapi jelentésében. – Bár a leminősítések leginkább Görögországot, Izlandot, Portugáliát és Spanyolországot érintették, a közös fizetőeszközt használó országok pénzügyi piacain mind megérződött a nyomás – áll az IMF dokumentumában, amelyet a Bloomberg idézett.
Az Európai Unió korábban már több ízben is kifogásolta a hitelminősítők eljárását, azzal vádolva meg azokat, hogy döntéseikkel súlyosbították a nehéz helyzetbe került államok helyzetét. Az Európai Bizottság (EB) – olvasható a hírügynökség cikkében – szeptemberig kidolgoz egy javaslatot a hitelminősítői tevékenység szabályozásának szigorítására. Az unió egy saját hitelminősítő létrehozását is tervbe vette, és az az elképzelés is felmerült, hogy a minősítő házak téves döntés esetén jogilag is felelősségre vonhatók legyenek. Ez utóbbi javaslat felháborította a hitelminősítőket, amelyek arra figyelmeztették az EB-t, hogy akár fel is függeszthetik a bajban lévő európai országok adósbesorolását, ami az érintett országok eltűnését jelentené a befektetők térképéről.
– A hitelminősítők iránti bizalom a válság óta megingott, az Egyesült Államokban egy kongresszusi meghallgatás részében vonták felelősségre az intézetek képviselőit. A piac azonban továbbra is reagál besorolásaikra – mondta a Magyar Nemzetnek Pogátsa Zoltán közgazdász. A szakember szerint szükség volna egy jól szabályozott, átlátható és számon kérhető európai hitelminősítőre, amely képes lenne előre jelezni a problémákat. A három nagy hitelminősítő még a válság kitörése előtti néhány napban is kiváló minősítéssel látott el olyan papírokat, amelyek értéktelennek bizonyultak.
A hitelminősítői rendszer Lóránt Károly közgazdász szerint jelenlegi formájában megbukott.
– Önkényes alapon az eladósodott országok közül gyakorlatilag bármelyiket bármikor leminősíthetik, és ezzel megdrágítják a finanszírozást. Ráadásul a hitelminősítők és ügyfeleik között olyan érdekösszefonódások is megfigyelhetők, amelyek befolyásolhatják a besorolások készítését – hangsúlyozta a szakember. Mindenképpen üdvözlendő lenne egy saját európai hitelminősítő létrehozása, az ugyanis ellensúlyozhatná a szélsőségesen kedvezőtlen amerikai állásfoglalásokat. Azonban – mint mondta – ez csak tüneti kezelést nyújtana, a probléma igazi okát, a világot átfogó kártékony spekulatív tőkemozgásokat nem szüntetné meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.