Drága és nem hatékony

Dopping

Munkatársunktól
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedetlenek a doppingellenőrzéssel az illetékes szervek vezetői. Egy napon, szinte kánonszerűen erősítve egymás véleményét fogalmazta meg fenntartásait a jelenlegi rendszerrel kapcsolatban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a nyári olimpiai sportágakat tömörítő szövetség, az ASOIF. Mindkét szervezet azt szeretné elérni, hogy az ellenőrzések olcsóbbak és hatékonyabbak legyenek.
David Howman, a WADA főigazgatója már a budapesti európai uniós sportkonferencián is kétségeinek adott hangot, amikor sejteni engedte, az igazán elszánt és elegendő pénzzel rendelkező csalókat szinte lehetetlen elkapni. A tiltott szereket ugyanis olyan minimális adagokban is beadhatják napi rendszerességgel, amelyeknek a jelenlétét a vizsgálatok során lehetetlen kimutatni. David Howman a SportAccord elnevezésű sportkonferencián Londonban legutóbb arról beszélt, hogy érdemes elgondolkozni a B próba eltörlésén.
– Első lépésként már azzal is jobban járnánk, ha egy héten belül meglenne az A és a B próba eredménye is. A B eltörlésével pedig nemcsak pénzt és időt nyernénk, de a sportolói jogok sem csorbulnának, arról nem beszélve, hogy a jelenlegi helyzet szerint a B próba eredménye gyakorlatilag mindig ugyanaz, mint az A-é – jegyezte meg a főigazgató. Az nem világos, hogy a tervezett változtatás miért szolgálná a sportolók érdekeit, ugyanakkor ha lerövidül a két teszt közötti idő, netán a B próbát megszüntetik, akkor leszűkül a sportdiplomáciai mozgástér, amelynek segítségével netán megváltozik a vizsgálat eredménye. Az új szabályozást legkorábban 2015. január elsejétől léptetnék életbe.
Denis Oswald, az ASOIF elnöke azt emelte ki, tavaly mintegy 45 millió dollárt (8,37 milliárd forint) fordítottak doppingellenes küzdelemre a nyári olimpiai sportágak nemzetközi szövetségei. Ugyan nem tette hozzá, ezt a pénzt másra is el lehetett volna költeni, de szavaiból ez cseng ki. A sportvezető, aki egyben a Nemzetközi Evezős- szövetséget is irányítja, hozzátette, hogy a ráfordítások összege nagyjából a kétszeresére nő, ha az eljárások, jogi procedúrák költségeit is beleszámítják. Egy doppingminta elemzésének átlagos költsége 825 dollár, ugyanakkor laboratóriumoktól függően nagy eltérések mutatkoznak.
– A WADA a közelmúltban két különböző laborral egy sor mintát elemeztetett, és amíg az egyik egy, addig a másik hét pozitív esetet tárt fel. Ez aggasztó. Az lenne a jó, ha a sportolók mintáit egységesen hatékony laboratóriumok vizsgálnák – tette hozzá az ASOIF-elnök, s aggodalmában egyetérthetünk vele. Ráadásul az érintett sportágak sportolóitól tavaly levett százhetvenezer mintában az egy százalékot sem érte el a pozitív esetek száma, pedig Oswald szerint gyanítható, hogy ennél magasabb a tényleges arány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.