Emlékezés az élet menetén

Bár eltelt hatvanhét év, a holokauszt pusztítását Magyarország a mai napig nem tudta feldolgozni – fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke tegnap a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a budapesti Terror Háza Múzeum előtt. Tegnap kilencedszer tartották meg az élet menete fáklyás felvonulást.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy a holokauszt idején „aljas sebészi munkával” egy egész nemzedéket vágtak ki az életből, az a nemzet tragédiája, és a megbomlott egyensúly igazán sohasem helyrehozható – fogalmazott Kövér László, hangsúlyozva: a múltat nemcsak eltörölni nem lehet, de elfelejteni sem szabad. Hozzáfűzte, mindenkor ki kell állnunk azok mellett, akik a nemzethez tartoznak, és akkor talán békévé oldódik majd végre az emlékezés. A házelnök szerint talán eljött az ideje annak, hogy annyi elhallgatás után történelmünket egészben lássuk, hogy bevalljuk a szégyent, és elvégezzük, amire a gyász kötelez.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója hangoztatta: a gonosz létezik, valós veszélyként leselkedik ránk, és ha a körülmények úgy hozzák, szembe kell szállnunk vele. – A totalitárius rendszerek, bár mérhetetlen szenvedést okoztak, céljukat nem érhették el, mert voltak, akik emberek maradtak az embertelenségben – hangsúlyozta. A beszédek után az Országgyűlés elnöke és a főigazgató közös gyertyagyújtással emlékezett a holokauszt áldozataira.
Tegnap este kilencedszer tartották meg az élet menete fáklyás felvonulást, a több ezer résztvevő a budapesti Klauzál tértől a Kossuth térig sétált. Az emlékezők között ott volt Szászfalvi László nemzetiségekért felelős és Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, illetve az MSZP-s Kökény Mihály, Hiller István, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke. Az esemény kezdetén Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: emlékezni és emlékeztetni, egymást tisztelni kell, hogy együtt okuljunk történelmünk leggyalázatosabb eseményéből. A megemlékezés végén 600 fehér léggömböt eresztettek magasba a 600 ezer magyar áldozat emlékére. A fáklyás megemlékezés lapzártakor még tartott.
Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden év április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.