Jövőre kapcsolhatunk majd teljes gőzre

Nagyon hosszú, keserves út előtt áll Magyarország a gazdasági szerkezet helyreállítása tekintetében – erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban Balatoni András, a Századvég Gazdaságkutató tudományos munkatársa. A végrehajtás során derül ki szerinte az, hogy a kormány programja valódi reform vagy pusztán megszorítás lesz-e.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a vártnál nagyobb volt a gazdasági növekedés a fejlődő országoknak köszönhetően – hívták fel a figyelmet legfrissebb jelentésükben. A válságból való kilábalást az idén mennyiben akadályozhatja a Japánban történt katasztrófa és a közel-keleti válság?
– A növekedés dinamikáját, a válságból való kilábalást mindenképpen visszafogják az olajkitermelő országokban kialakult feszültségek, a kínálat oldaláról ugyanis ársokkot okoznak, vagyis növelik a termelés költségét. Az üzemanyag árának emelkedéséből eredő inflációs nyomás miatt a jegybankok korábban nyúlhatnak a kamatemelés eszközéhez. A földrengés gazdasági következményeit még senki sem tudja felmérni. Tavaly öt százalékkal növekedett a világgazdaság, az idén ennél alacsonyabb szintű bővülésre kell számítani, ezt a lassulást azonban elsősorban a gazdasági folyamatok ciklikussága indokolja.
– Nem csak Ázsiában és Afrikában vannak problémák, az uniós adósságválság sem csitul. Fenyegeti-e Magyarországot valamilyen veszély emiatt?
– Az EU periférián lévő országainak adósságproblémái jelentősen befolyásolják a kockázatvállalási hajlandóságot, ami a forint árfolyamára és a magyar állampapírok iránti keresletre is kihathat. Jó irányba mutat, hogy a kritikus országokban a költségvetési kiigazítási programok elindultak. Ugyanakkor ezeknek a megszorító intézkedéseknek keresletcsökkentő hatása is van, ez pedig szűkíti a magyarországi exportlehetőségeket. Arra számítunk, hogy a külső kereslet az idén is dinamikusan fog növekedni, azonban a bővülés mértéke 2011 végére a historikus átlag szintjére süllyed.
– Egyes közgazdászok szerint Európa túlzásba viszi a megszorításokat, saját növekedésének a sírját ássa meg vele. Magyarországon mi történik jelenleg: reform vagy megszorítás?
– A kormány elsődleges prioritásnak nevezte meg a Széll Kálmán-tervben az államadósság csökkentését. Ez mindenképpen egy óvatos pénzügypolitikát jelez előre. Másrészről azt is célul tűzték ki, hogy csökkenjen az állam mérete, az újraelosztó funkciója 2014-ig, ami szintén fontos lépés, ugyanis Magyarország régiós versenytársaihoz képest lényegesen rosszabbul áll ezen a téren. Jó jel az is, hogy a kiadások csökkentésére összpontosít a kormány. Az azonban, hogy egy strukturális átalakítási program valójában reform vagy csak megszorítás, nagymértékben a részleteken és a kivitelezésen múlik. Ezeket pedig majd csak az intézkedések pontos ismeretének fényében lehet látni.
– A kormányprogram egyik fő eleme, hogy aki munkaképes, az dolgozhasson. Lesz-e elegendő munkahely?
– A terv elsősorban a munkaerő-kínálatra összpontosít, olyan érdekeltségi rendszert alakít ki, hogy az inaktív polgárokat álláskeresővé tegye. Ezt kedvezőnek tartom, ugyanis azt szokták mondani, hogy a gazdaság hosszú távú fejlődését elsősorban a kínálati tényezők határozzák meg: a kínálat előbb-utóbb létrehozza a maga keresletét. Emellett természetesen vannak a munkakereslet növelésére irányuló erőfeszítések is, mint például a közmunkaprogram, s az Új Széchenyi-terv egyes részei, amelyek rövid távon segítenek enyhíteni a munkapiacon meglévő jelentős feszültségeket. Ez a program összességében egy teljesen más típusú munkaerőpiacot fog eredményezni, mint amihez hozzá vagyunk szokva: meg fog nőni az aktívak, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is. A lépések egy markáns gazdaságpolitikai elképzelésről árulkodnak, amelynek lényege az, hogy a szociális juttatások ne érjék el a közmunkával szerezhető jövedelmet, a közmunkával szerezhető jövedelem ne érje el a minimálbért, tehát az embert anyagilag ösztönözze arra, hogy inaktívból a magánszféra alkalmazottjává váljék. Ez egy nagyon hosszú és keserves folyamat, de el kell indulni az úton.
– Láthatók már azoknak a beruházásoknak a jelei, amelyek az új munkahelyeket megteremtik?
– Az utolsó negyedéves beruházási adatok a vártnál sokkal rosszabbak lettek, ami nagy problémát jelent ebből a szempontból. Hogy lesz-e elegendő munkahely mindenkinek, aki el szeretne helyezkedni, elsősorban attól függ, hogy a beruházásokat növekvő pályára tudjuk-e állítani. Nagyon fontos lenne olyan üzleti környezetet teremteni, ami segíti a vállalkozókat a tervezésben, illetve a finanszírozáshoz való hozzáférésben. A banki hitelezésben továbbra sem látszik a fordulat, sőt a vállalati hitelezést ismét szigorították a pénzintézetek.
– Enyhén lefelé, 3,1 százalékra módosították legutóbbi elemzésükben Magyarország idei évi növekedési előrejelzését. Miért volt szükség erre?
– A beruházások drasztikus, több mint 9 százalékos utolsó negyedéves zsugorodása és a fogyasztás negyedik negyedévi ismételt visszaesése játszott szerepet a prognózisunk lefelé módosításában. Termelési oldalon az látszik, hogy továbbra is az exportorientált ipar dominál, vagyis a külpiacokra termelő vállalatok fejlődnek, a gazdaság belső motorja még nem indult be a kívánt mértékben.
– Jelentésükből az olvasható ki, hogy 2012 végére Magyarország gazdaságának lehetőségei és a teljesítménye közötti különbség eltűnik. Mit jelent ez?
– A magyar gazdaságban jelenleg túlkínálati állapot figyelhető meg, vagyis kihasználatlanok a rendelkezésre álló kapacitások. Ennek az ellenkezőjére is volt példa, 2006-ig a növekedés olyan áron valósult meg, hogy messzemenően túlhaladtuk a potenciáljainkat. Rövid távú eszközökkel, költségvetési keresletélénkítéssel próbáltuk megteremteni a hosszú távú növekedést, miközben ahhoz a munkapiac, a tőkeellátottság és a technológia növekedése szükséges. Jelenleg a GDP 3–3,5 százalékával maradunk el attól a szinttől, ami a kapacitások normál kihasználását jelentené. Ez a különbség 2012 végére eltűnik a magyar gazdaságból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.