Készül a Velencei-tó-törvény

Természetvédelmi szempontból mindenképp szükség lenne egy, a Balatonra vonatkozóhoz hasonló, Velencei-tóra érvényes önálló törvényre, ami a telekspekulációknak is gátat szabhatna – mondta a Szépülő Velence Egyesület szóvivője, miután Velence önkormányzata részben engedett a civilek nyomásának, és ígéretet tett, hogy visszabontja a tó partjára épített betonfalakat. A térség fideszes országgyűlési képviselője szerint az önálló Velencei-tó-törvény jövőre léphet életbe.

Dénes Zoltán
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balaton-törvényhez hasonló Velencei-tó-törvényre lenne szükség, mivel az megelőzné az olyan terveket, mint a sukorói, illetve a Velence városában jelenleg is zajló visszaélésgyanús beruházás – mondta lapunknak Gerhard-Kotroczó Ágnes. A Szépülő Velence Egyesület szóvivője azt követően nyilatkozott, hogy a hétfőn este lezajlott önkormányzati testületi ülés után számon kérhették a polgármesteren a szerintük engedély nélkül megépített öt, egyenként fél teniszpályányi, vastag oldalfalakkal határolt betonépítményt, amiket a Velencei-tó kapuja fantázianévre keresztelt óriásberuházás részeként húztak fel. Velence város vezetése a tó partjára egy bevásárlóközpontot és homokos partot is magába foglaló építkezést tervez, amihez 1,5 milliárd forintnyi uniós és kormányzati támogatást és önerőként hatszázmillió forintnyi hitelt használnak fel. Az egyesület birtokába került hivatalos jegyzőkönyv értelmében azonban a mederkezelői hozzájárulás nem terjed ki a vasbeton teraszokra, és a vízjogi létesítési engedélyben sem szerepel.
A vádakra reagáló Oláhné Surányi Ágnes szerint minden engedély megvan a Velencei-tó partja mellett épülő napozóteraszokhoz. Ettől függetlenül – fejtette ki – átdolgozzák a terveket és ez alapján új építésiengedély-kérelmet nyújtanak be a hatóságokhoz. A testületi ülésen megjelent mintegy negyven tiltakozó helyi lakosnak megígérte, hogy az eddig a parti sávban megépült, vagy épülőben lévő létesítmények oldalfalait visszabontják.
A helyiek és az egyesület számára csak a tóparton meredező betonförmedvények teljes lebontása fogadható el – közölte Gerhard-Kotroczó Ágnes. Hozzátette: a polgármester asszony retorikájából arra következtettek, hogy a betonrengeteg megépítésére valóban nem voltak meg a szükséges szakhatósági engedélyek. A város vezetője a nyilvános ülésen nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mire is kaptak építési engedélyt, mivel a látványterveken még lapos faépítményeket szerepeltettek – mutatott rá a Szépülő Velence Egyesület szóvivője.
A civilek szószólója szerint egyébként is az volt jellemző az önkormányzat vezetőire, hogy mindig az ellenkezőjét állították a beruházással kapcsolatban, mint ami eddig valójában megvalósult. Eredetileg például arról volt szó, hogy csak minimális mennyiségben vágnak ki fákat, és lebontják a vízpartot néhol határoló betonfalakat. Ehhez képest az építkezést a tóparton lévő több mint százéves fák kivágásával kezdték meg. A Szépülő Velence Egyesület szerint a sukorói tervek és a mostani építkezés is arra hívja fel a figyelmet, hogy óriási szükség van egy egységes, a teljes tavat érintő fejlesztési koncepcióra, amellyel elkerülhetők lennének a természeti rombolások és a telekspekulációk is. Az önálló Velencei-tó-törvényre egyébként reális esély van. L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője egy március végi rendezvényen jelentette be, hogy lakossági kérésre a Velencei-tóra vonatkozó önálló törvényt készítenek elő, a törvényjavaslat a jövő év második felére várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.