Ki felel a diáklány angliai haláláért?

A mentőorvos mellett a felügyelőtanárok mulasztása is közrejátszhatott abban, hogy életét vesztette a tizenhat éves szombathelyi diáklány március 16-án Angliában – nyilatkozta lapunknak a gyászoló család ügyvédje. A gyermek édesapja szerdán feljelentést tett a kísérőtanárok ellen a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Vigh Dániel
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is várják a toxikológiai és szövettani vizsgálatok eredményét. Az orvosszakértői vélemény szerint az angliai boncoláskor nem találtak a lány testében semmiféle elváltozást, rendellenességet – nyilatkozta lapunknak Kereszturi Mónika, a gyászoló család jogi képviselője. – Újbóli boncolást kérelmeztünk itthon, igazságügyi orvos szakértők bevonásával szerdán ez meg is történt – folytatta. – Bár a magyar szakemberek agyhártyagyulladásra gyanakodtak, ezt a boncolás végeztével elvetették és a bakteriális vizsgálatok lezárultáig nem közölték a halál pontos okát. Az eddigi adatok és a rendőrségi jegyzőkönyvek, tanúvallomások alapján arra következtetünk, hogy a kislányt ellátó mentőorvos nem megfelelően vizsgálta meg Klaudiát. Éppen ezért a véleményét felülbírálva a három tanárnak másik orvoshoz is el kellett volna vinnie a gyermeket. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy a magyar doktorok szerint a tanárok felelőssége is számottevő, mert a lány napok óta rosszullétre panaszkodott, feltehetőleg magas láz miatt. A felügyelők mégsem mérték meg a lázát, vagy vették komolyan a tüneteit. Utóbb kiderült, a tizenegy cserediák közül heten eleve betegen – influenzával, bedagadt nyirokcsomókkal – vettek részt az angliai kiránduláson. Hozzátette, Takács László angliai főkonzul arról tájékoztatta a családot, hogy július 21-én Londonban összegzik a vizsgálati eredményeket.
Miként megírtuk, a szombathelyi lány tíz társával együtt cserediákként volt Angliában, amikor március 16-án éjjel rosszul lett, majd elhunyt. Batyi Lajos, a gyermek apja találkozott a tanárokkal, akik szerint Klaudia álmában kezdett hányni, magas lázra és erős hasi fájdalomra panaszkodott. A felügyelők mentőt hívtak, de a diszpécser először csak telefonon próbált segíteni: pihenést javasolt. Mivel a hányásrohamok nem enyhültek, újból értesítették a szolgálatot, s csak ezután indult el a mentő. A tanárok – a rendőröknek tett tanúvallomásaikban egybehangzóan – azt állították, az egyedül érkező orvos még a legalapvetőbb vizsgálatokat sem végezte el az akkor már légszomjjal is küzdő diákon, mindössze mély levegővételt javasolt, majd távozott. Klaudia 20 perccel később meghalt. A tanárok harmadszor is hívták a mentőket, illetve értesítették a rendőrséget. A mentők megpróbálták újraéleszteni a diákot, sikertelenül. A rendőrök meghallgatták a tanúkat, akik egybehangzóan a mentőorvos mulasztását emelték ki.
Lapunk megkeresésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese megerősítette Batyi Lajos feljelentésének tényét, de részleteket nem közölt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.