Lírában nagyhatalom

Körmendy Zsuzsanna
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vers mindenkinek. Ez volt a címe a szocializmusban a televízió egyik kulturális műsorának, lantzene szólt, majd megjelent egy színész, aki annyira kitette lelkét a költészetért, hogy szinte lelógott a képernyőről. Elhangzott a vers, jó vagy rossz, ki tudja már, fő az, hogy mindenkinek szólt, miközben az enyhén álmosító műsort alig nézték. Jött a lantzene, vissza lehetett menni a konyhából, a parizeres vajas kenyér mellől a tévé elé, a lantzene elhalkult, következett a filmkoktél. A mindenkori vers egyik legjellemzőbb tulajdonsága az, hogy nem mindenkinek szól. Az igazi líra keveseké, ezért hát kevesekhez szól, és hozzájuk sem mindig. Pilinszky egy tévéinterjúban elmondta, hogy a háború idején egy vagonban utazva úgy érezte, semmi értelme a könyveknek. És a magával vitt könyveket kidobálta a vonatból.
Nem a költők segítenek nagy meghasonlások idején, hanem a bennünk keletkezett ráismerés. Az a felmentő érzés, hogy „ő tudta”. Az, hogy „ő is érezte”. Hogy „nincs bocsánat”, hogy „nagyon fáj”, hogy „lesz még erő lábra állni bennem”. Harsány kampány ide vagy oda: nemcsak hogy nem mindenkinek szól a vers, hanem ráadásul a költők közül is csak a legnagyobbak tudnak megérinteni. A harsányság és a kampány nem könnyíti meg a lírai befogadást. Verseket gyerek- vagy kamaszkorban megszeretni csak példa nyomán lehet. A szülő, a tanár, a barát példája nyomán. József Attila utolsó verseit érdemes az embernek még tizenhat éves korában megtanulnia: nagy hasznát fogja venni. Ady verseihez kicsit később érünk meg.
Vers az, amiről úgy érezzük, ezek a végleges szavak. Másképpen nem mondhatók. Vers az, aminek a sorai előjönnek gyászban és szerelemben, megrendülésben és ráismerésben. A vers megtámaszt. Egy valódibb valósággal támasztja meg a tényektől legyűrt valóságot, amikor az éppen ránk dől. József Attila ezeket a sorokat „S ezt az emberiséget, / hisz ember vagy, ne vesd meg”, eredetileg úgy írta meg, hogy ezt az emberiséget „vesd meg”. Ez volt a gondolatpiszkozat. A harag. A megvetés. De a költő a végleges mondatot keresi. Így lett a megvetésből krisztusi parancs. Ne vesd meg őket. Te sem vagy különb, legföljebb nagyobb érzékenységgel vert meg a sors. Ez lett a végleges üzenet. József Attila nélkül nem lennénk a lírában nagyhatalom. Azért szeretjük oly sokan, mert végleges verssorai mögött ott vannak a nem véglegesek: a harag, a szenvedély, a szenvedés, a megvetés ideiglenessége.
Vers az, amit ha fordításban olvasol, úgy érzed, tíz évet adnál érte az életedből, ha anyanyelvi szinten birtokolnád a nyelvet, amelyen született. Rilke-fordításoknál érezni ezt: hogy azonnal kell venni egy német szótárt, kifaggatni a szavak eredetijét, eljutni a gondolattörzstől az érzésgyökérig, amelyből kisarjadt egy-egy rejtelmes sor. Márai idéz a Naplójában egy szellemes költészetdefiníciót: líra az, ami a fordítás során a versből eltűnik.
Vers az, amit nem egészen értesz, és mégis megjegyzed, mint a Biblia mondatait. Mert tudod, egyszer majd, ha két kézzel megráz a sorsod, visszafelé megértesz mindent.
A vers nem szépelgés. Nem lantzene. Nem kampánytéma és nem színfalhasogató előadás. A vers hozzád ér, beleáll a bőrödbe, elbirtokol. A nagy versek bizonyos sorai bevésődnek az életedbe, mint azoknak a szavai, akiket szerettél. És időnként ezek a sorok gejzírként törnek föl benned, mint álmaidban a zavarba ejtő tudattalan tartalmak. A vers nem mindig simogat, van, amikor megsebez. Életed artistamutatványában forogsz a korongon, és ha a késdobáló tudja a dolgát, akkor éppen csak horzsol, hogy ne nagyon vérezzél. Ez a vers.
Nem kell verset olvasni mindenkinek. Csak aki közelebb akar kerülni önmagához, a másik emberhez és a dolgok lényegéhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.