Nem tudni, lesz-e állami mobilcég

Jelenleg a frekvenciahasznosítással kapcsolatos kormányzati tervek szakmai egyeztetése folyik, ezért sem közöl részleteket az ügyben a fejlesztési tárca. Továbbra is nyitott kérdés az állami részesedéssel is működő új, virtuális mobilszolgáltató megjelenése, valamint a várható állami bevétel mértéke.

Bodacz Péter
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) válaszai megérkeztek a szabad mobiltelefon-frekvenciák hasznosítását firtató kérdéseinkre, számottevő érdemi információval nem lettünk gazdagabbak. A tárca sajtóosztályának tájékoztatása alapján csak az látszik biztosnak, amit eddig is tudtunk: a 900 megahertzes tartomány szabad blokkjait árverésen értékesítik. Hogy mekkora állami bevétellel lehet számolni, egyelőre kérdéses, ám az NFM közlése arra enged következtetni, hogy a korábbi 20-30 milliárd forintról szóló szakági becslések túlzók lehetnek. Az uniós tapasztalatok alapján a korábbi becslés 10-20 százaléka folyhat be ténylegesen, a differencia pedig a hatékonyságot fokozó versenyeztetési eljárásrend változásának és az új technológiák bevezetésének tudható be. Ezek részleteit azonban nem tárták fel a minisztérium illetékesei, mint ahogy azt sem, miért húzódik mostanáig az Európai Unió GSM-irányelve által is megkövetelt spektrumhasznosítás. – A tervezett bevétel nagyságáról az előkészítés jelen stádiumában nem áll módunkban nyilatkozni, mivel egy folyamatban lévő tárgyalásról van szó – áll a válaszlevélben.
A frekvenciahasznosítás azért is fontos kérdés, mert a szóban forgó sávtartományok technikai adottságai viszonylag olcsón teszik lehetővé a teljes széles sávú lefedettség megteremtését. Ennek megfelelően a hazai mobilszolgáltatók – a Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor – várják a kiírást. A néhány hete Fellegi Tamás fejlesztési miniszter által tett ez irányú bejelentés után nem sokkal napvilágot látott tanulmány ugyanakkor más lehetőséget is felvetett: e szerint az állam a 900-as tartományt csak bérbe adná egy piaci szereplőnek, amely vállalná a már kiépült, jelenleg részint a Magyar Posta és a MVM Zrt. kezelésében lévő hálózatok felfejlesztését, a hang- és internetszolgáltatás kiskereskedelmi értékesítést pedig egy virtuális szolgáltató végezné. Ezzel négyszereplőssé válna a piac, és teljesülne a kormány versenyt serkentő célja is. Hogy ennek, illetve egy vegyes (piaci és állami) hasznosítási konstrukciónak van-e realitása, szintén nem tudtuk meg. Az erre vonatkozó konkrét kérdésünket a tárca azzal hárította el, hogy a szóban forgó tanulmány – a fenti modellt tekintve egyébként alig lényeges részei – téves alapvetésen nyugszik. – A 450, 900, 1800 megahertzes és a két gigahertzes frekvenciasávokról szóló előterjesztés egyeztetése folyik, a jogalkotás folyamatban van, és rövidesen nyilvánosságra hozzuk a tervezetet – zárta tájékoztatását a tárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.