Ötezren tűntek el a drogháborúban

Hírösszefoglaló
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer ember tűnt el Mexikóban a Felipe Calderon elnök által a drogbandák ellen meghirdetett harc kezdete, 2006 óta – áll a Comisión Nacional de los Derechos Humanos (CNDH) nevű mexikói emberi jogi szervezet napokban közzétett jelentésében. Calderon elnök a hivatalba lépésekor hirdetett harcot a kábítószer-kereskedő szervezetek ellen, a CNDH adatai szerint az azóta eltelt öt év alatt összesen 5397 civilnek veszett nyoma – jelentette a BBC. A hatóságoktól és hozzátartozóktól begyűjtött adatok szerint az eltűntek közül 3457-en férfiak, 1885-en nők, míg a fennmaradó 55 esetben nem derül ki az iratokból, hogy a bejelentett személy milyen nemű. A szervezet kereste az eltűnések okát is. Több esetben nem jutottak eredményre, annyit azonban megállapítottak, hogy az eltűntek gyakran emberrablás áldozatai, de vannak köztük olyanok is, akik elvándoroltak országon belül, vagy a szomszédos közép-amerikai államokba költöztek.
Az ENSZ eltűnt emberekkel foglalkozó munkacsoportjának néhány nappal korábban közre adott jelentése szerint az eltűnések mögött időnként a mexikói biztonsági erők vagy a hadsereg tagjai állnak. A munkacsoport éppen ezért azt javasolja a közép-amerikai országnak, hogy a probléma megoldásából hagyják ki a katonaságot.
A drogbandákkal vívott harcban már hozzávetőleg ötvenezer katona teljesít szolgálatot. Az egymással és a hadsereggel – valóságos – háborút vívó rivális maffiaszervezetek összecsapásai Felipe Calderon elnök hivatalba lépése óta már több mint 35 ezer életet követeltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.