Partnerség határok nélkül

Félmillió eurós, két éven át tartó munkaerő-piaci képzési programot indít az Ökumenikus Segélyszervezet és az Advance Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ az Európai Unió támogatásával. Céljuk, hogy a képzési lehetőségek megteremtésével elősegítsék a beregszászi és a miskolci hátrányos helyzetű csoportok társadalmi beilleszkedését. Összesen 700 emberen segíthetnek.

Vigh Dániel
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösen valósítja meg az Ökumenikus Segélyszervezet és az Advance Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ azt a félmillió euró értékű fejlesztőprogramot, amelyet az Európai Unió határon átnyúló együttműködési programjára kiírt pályázaton bíráltak el eredményesen. A magyar–ukrán együttműködésben 2011-ben indult kétéves program a két ország egy-egy régiója – kárpátaljai, illetve miskolci – hátrányos helyzetű lakossági csoportjainak nyújt munkaerő-piaci képzéseket – jelentette be tegnap beregszászi sajtótájékoztatóján Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete. Elmondta, céljuk, hogy a képzési lehetőségek megteremtésével elősegítsék a beregszászi és a miskolci hátrányos helyzetű csoportok – elsősorban munkanélküliek, fogyatékkal élők, cigány kisebbségiek, munkába visszatérő nők – társadalmi beilleszkedését. Ezt a célt a két szervezet olyan képzési lehetőségek bevezetésével kívánja elérni, amelyek növelik a célcsoportok esélyegyenlőségét, és segítik a munkaerőpiacra való visszatérésüket – tette hozzá Lévai Anikó.
Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója kifejtette, a kétéves integrációs program eredményeként Ukrajnában 400 ember veheti igénybe a tanácsadói szolgáltatást, illetve az elhelyezkedést segítő képzést a beregszászi járásban. Nyolcvan munkanélküli nyelvkurzusokkal bővített akkreditált számítógépes tanfolyamon vehet részt, míg hatvan asszonynak alapfokú háztartási tanfolyamot, negyven fő részére pedig pincér- és szakácsképzést szervez a központ. Magyarországon három számítástechnikai szakembert oktatnak, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci intézményében harminc embert készítenek fel alapfokú informatikai tanfolyamon a kétéves terv részeként – ismertette Lehel László. Az elnök hozzátette: összesen száz munkanélküli, fogyatékkal élő, valamint roma részesül Miskolcon és a környező településeken a munkaerő-piaci elhelyezkedést segítő képzésekben. – Nem a valóságtól elrugaszkodott képzéseket dolgoztunk ki: ezek a lehetőségek mind azt a célt szolgálják, hogy az emberek visszamehessenek dolgozni – hangsúlyozta Lehel László.
A pályázati program közben olyan célokat lehet elérni, amelyek választ adnak az ukrán és a magyar társadalomban jelen lévő gondokra a munkanélküliek, különösen a fogyatékkal élők és a roma kisebbséghez tartozók esetében, s a program további eredményeket hozhat a társadalmi integráció és az esélyegyelőség megteremtése terén – mondta az elnök. Végül Lehel László kitért arra is, hogy a segélyszervezet és beregszászi partnere egy korábbi uniós tevékenysége eredményeként létrehozta a Civil Fejlesztési Szervezetek Szövetsége Nyugat-Ukrajnában elnevezésű hálózatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.