Rés a reaktor falán

Már több mint 12 ezer halottja van a Japánban pusztított földrengésnek és a nyomában járó szökőárnak. Hónapokon át is folytatódhatnak a szivárgások a megsérült fukusimai atomerőműben, ezért a körülötte lévő veszélyzónában élők jó ideig még nem térhetnek vissza otthonaikba. A szakemberek tegnapig még nem tudták elzárni a kettes reaktor falán keletkezett, húsz centiméter széles rést, amelyen át sugárszennyezett víz ömlik a tengerbe.

MN-összeállítás
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekedett a pusztító japán földrengés halálos áldozatainak száma, amely már meghaladja a tizenkétezret. A japán rendőrség tegnapi összesítése szerint a március 11-i földregésnek és az azt követő szökőárnak 12 009 halottja és 15 472 eltűntje van a szigetországban – tudta meg a távirati iroda.
A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében több mint kétszázezer kitelepített ember talált menedéket a kialakított 1900 központban. Öszszesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban. A japán hadsereg és az amerikai haditengerészet pénteken közösen indított, háromnapos nagyszabású kutatóakciója részében tegnapig csak 66 holttestet sikerült megtalálni. Az eltűntek felkutatására indított akcióban 18 ezer japán katona és hétezer amerikai haditengerész vesz részt, továbbá háromezer rendőr és tűzoltó.
Szombaton fény derült arra, hogy húsz centiméter széles rés keletkezett a megsérült atomerőmű kettes számú reaktorának védőfalán, és ezen keresztül sugárszennyezett víz kerül a tengerbe. A kiömlő víz radioaktív sugárzásának értéke eléri az óránkénti 1000 millisievertet. Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat mérnökei megkísérelték betonnal elzárni a reaktorfalon lévő rést, de ez tegnapig nem sikerült. A szakemberek különleges – a saját súlyát ötvenszer meghaladó vízmennyiség megkötésére képes – műanyag porral igyekeznek betömni a lyukat. A Tepco tegnap bejelentette, hogy a március 11-i szökőárban meghalt az erőmű két munkása. Ezzel először erősítették meg, hogy dolgozóik között halálos áldozatok is voltak. A munkásokat eddig eltűntnek tekintették. Szerdán találtak rájuk, és a családjukra való tekintettel közölték később a halálhírt.
– Hónapokon át is folytatódhatnak a szivárgások a megsérült fukusimai atomerőműben, és a körülötte lévő veszélyzónában élők „egy ideig” még nem térhetnek vissza otthonaikba – közölte tegnap Edano Jukio japán kormányszóvivő. Hozzátette, a japán hatóságok minden támogatást megadnak az erőmű környékéről kitelepített embereknek. Mint megírtuk, a hatóságok a Fukusima–1 erőmű 20 kilométeres körzetéből költöztették ki az ott lakókat, és azt javasolták a 30 kilométeres körzetben élőknek, hogy tartózkodjanak otthon, csak végszükség esetén hagyják el házaikat. A japán hatóságok nem zárják ki a veszélyzóna kiterjesztését sem.

Hiba egy cseh erőműben. Csehországban leállították pénteken a dukovany atomerőmű egyik energiablokkját. Az Index.hu úgy tudja, a négyes reaktorban meghibásodott a szellőzőberendezés egyik, két és fél centiméteres vastagságú elvezető csöve. A szakemberek szombaton még nem tudták megmondani, mennyi ideig tart a javítás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.