Rímelő gitároslegendák

Nem poszterhősök, nem is a szórakoztatóipar futószalagtermékei; Tommy Emmanuelt és Mike Sternt a gitáron kívül mindenképpen összeköti a hihetetlenül magas minőség, s hogy évtizedek után is meg tudtak maradni a hírnév helyett a hangszer bűvöletében. Mindketten jártak már nálunk többször is; Tommy Emmanuel hétfő este fél nyolctól a Petőfi Csarnokban, Mike Stern holnap este kilenctől a Budapest Jazz Clubban ismétel.

Klementisz Réka
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sydney, 2000. A nyári olimpia záróakkordja. Tommy Emmanuel ausztrál gitáros és testvére, Phil hol saját hangszerét pengetve, hol egy gitáron osztozva, fél kézzel játszva áll az egész világ előtt, és varázsol. Legkésőbb ebben a pillanatban milliók ismerték meg a csodagyerekként indult bohém Tommy játékát, holott már jóval korábban, a nyolcvanas évek végétől rengeteg turnén vett részt többek között Tina Turnerrel is. Azzal a fellépéssel kinyílt egy regény. Tommy Emmanuel karrierje még csak nem is az eleve csavaros forgatókönyvek szerint sztárrá lett gitáros-énekes legendák példáját követte. Négyévesen vett a kezébe először gitárt – a mítoszgyártók szerint Chet Atkins Windy And Warm című száma hatott rá elemi erővel –, azóta nagyon le sem tette, sőt, kilencévesen szintén zenész édesapja és bátyja mellett már profi zenészként dolgozott.
Az Emmanuel pereputty évekig két lakókocsiban élt, körbeturnézták Ausztráliát, kis híján még az iskola is kimaradt, s bár sokat nélkülöztek, a gyerekek végtelen szabadságban nőttek fel. Tommy alig múlt tizenegy, amikor a bohém illúzió végleg kipukkadt – édesapja meghalt. Itt jönne forgatókönyv szerint a tragikus fordulat, nevelőintézet, lázadás, lógások és szökések; ehelyett Tommy Emmanuel a kamaszkorát tehetségkutatókon töltötte, s lassan felépítette egyedi stílusát. A hetvenes években már a Dragon nevű együttes oszlopos tagja volt, kitartóan turnézott, de csak nem akart az ölébe hullani az a világsiker. Hosszú évekig próbálkozott szólóban, mire eljött a nagy nap – Sydney után szárnyakat kapott, néhány éve pedig még félő volt, hogy túl is feszíti a húrt. Szerencsére időben lassított; a szívpanaszoknak mára nyoma sincs, és Tommy Emmanuel 2008-ban és 2009-ben a Művészetek Palotájában már nálunk is bizonyított.
Az amerikai Mike Stern útja simább volt, máshonnan, máshogy tört fel ugyanoda, ahová Emmanuel; ma az egyik legnagyobb élő gitárosként tartják számon. Harminc éve békében él együtt szintén zenész feleségével, nem győz eleget beszélni az emberi kapcsolatok fontosságáról, s olyan világsztárokkal állt már a színpadon, mint Miles Davis, Michael Brecker vagy Marcus Miller. Állandó csapata, a Mike Stern Band világszerte a legismertebb klubokban vendégszerepelt, fellépett a jazz abszolút minőségi fórumának számító Montreux és a North Sea Jazzfesztiválokon, a híres Blue Note Jazz Club hálózat klubjaiban, a Blues Alleyben, s egy ilyen lista végén külön büszkeség számunkra, hogy Magyarországon is több alkalommal koncertezett. Társai sem egyszerű háttérzenészek. Tommy Kennedy basszusgitáros Bobby McFerrint is kísérte, Bob Malach szaxofonos játéka többek között Quincy Jones lemezein hallható, Dave Wecklt a rangos Modern Drummer magazin pedig minden idők legjobb huszonöt dobosa között tartja számon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.