Stafétabot

2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tagadom, elfogult vagyok a magyar hokisokkal. Mindenekelőtt az aranygenerációnak mondott 1975– 76-os korosztály tagjaival. Elért eredményeiken túl erre van egy önző indokom: csillaguk felragyogása egybeesik a pályakezdésemmel. Az 1998-as budapesti vb-n szerzett aranyérem nemcsak nekik, de nekem is az első jelentős sportsikerem, amit tudósítóként személyesen élhettem át. A döntőnek beillő utolsó mérkőzésen a románok elleni 3-2-es diadal a mai napig felejthetetlen emlék a Kercsó Árpáddal készített interjúval együtt. Az akkori kapitány előítélet nélkül fogadott bizalmába, s addig ritkán tapasztalt őszinteséggel beszélt érzéseiről.
1998-ban még csak C csoportos vb-t nyert a magyar válogatott, majd a következő évben a B osztályból nyeretlenül, hét vereséggel pottyant vissza oda. A sikertörténet mégis ott és akkor kezdődött. Ladányi Balázzsal, Palkovics Krisztiánnal, Tokaji Viktorral, Szélig Viktorral, Horváth Andrással és a náluk néhány évvel fiatalabb Szuper Leventével, akik ma is a válogatott meghatározó emberei. És persze a két éve elhunyt ifjabb Ocskay Gáborral, valamint a válogatottól a 2009-es A csoportos vb után visszavonult, de a mai napig, negyvenegy évesen is aktív Kangyal Balázzsal. Kettejüket azért is kell kiemelni, mert ők voltak a csapat szellemi vezérei. Talán neveltetésükben, szocializációjukban gyökerezve is őket hatotta át a legmélyebben a nemzeti érzés. S nem csak a pillanat hevében, amikor kikorcsolyáztak piros-fehér-zöldben. A hétköznapokon is azért edzenek keményen, hogy a válogatottban megmutathassák, mire képesek. A magyar hoki mai napig élő tulajdonsága, hogy a klubérdeket alárendeli a válogatott érdekének. Ez így természetes, gondolhatnánk, de bőségesen sorolhatnánk az ellenpéldákat.
Kangyal és Ocskay beoltotta a többieket, s ez a kemény mag, illetve mára inkább „vének tanácsa” a mai napig meghatározza a miliőt a válogatottnál. Eme játékosok nemcsak szóval, de példával is az élen járnak. Szuper Levente a legjobb meccseit a válogatottban játssza, Kangyal Balázs túl a harmincon vált profivá, Ocskay Gábor, bármily kegyetlen, szó szerint belehalt a hokiba, a szomszédos hasábokon valló Ladányi Balázs pedig káprázatos mutatóval minden meccsen húzóember. Ez a büszkeség érintette meg Pat Cortinát, az előző szövetségi kapitányt, aki többször elárulta, képzettebb hokisokkal ugyan már dolgozott, de ilyen remek emberekkel még soha. Ted Sator, a szintén tengerentúli szakvezető néhány hete ismerte el, rögeszméjévé vált a magyar jégkorong. A szurkolók is vevők erre a mentalitásra. Csupán egyetlen esetet kiemelve, vesztes csapat olyan buzdításban, sőt egyenesen szimpátiatüntetésben még az életben nem részesült, mint a magyar jégkorong-válogatott két éve Svájcban a Kanadától elszenvedett, egyébként megalázó 9-0-s vereség alkalmával.
Ha az öregek korholják a fiatalokat – miként Ladányi –, nem a pozíciójukat féltve teszik. Hanem mert az évek peregnek, s a stafétabotot lassan át kell adni. Ám egyelőre nincs kinek. A fiatalok között tehetségek ugyan vannak szép számmal, de igazi vezéregyéniség egyelőre nem mutatkozik. Egy újabb közös siker nagy lökést adhatna mindenkinek. Az időseknek a folytatáshoz, az ifjaknak az elszánáshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.