Több lesz a renoválás

Az internetes statisztikákból már látszik, hogy az ingatlankeresések száma megnövekedett, de a közvetítők telefonjai még nem csörögnek. Ez majd később lesz esedékes: ha az előzetes szűrés után a vevők hozzálátnak, hogy megtekintsék az eladó lakásokat.

Konopás Noémi
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas az árkülönbség. Az Ingatlan.com ingatlanár-statisztikája jól mutatja, hogy az egyes területek közti árkülönbségek a válságtól függetlenül markánsak maradtak. Budapesten például jelenleg a XXI., a X. és a XV. kerületben a legalacsonyabbak az ingatlanárak. E körzetekben az átlagos négyzetméterárak nem mennek 210 ezer forint fölé, sőt a XXI. kerületben alig haladják meg a 180 ezret. Eközben az I., a II., az V. és a XII. kerületben most is magasak a négyzetméterárak – meghaladják a 400 ezer forintot. A vidéki nagyvárosokban a kínálati árak ennél jóval szolidabbak: Győrben átlagosan 223 ezer forintos négyzetméteráron mérik az otthonokat, míg Debrecenben a 205 ezer forintos ár számít átlagosnak. Pécsett és Szegeden a négyzetméterár 190 és 199 ezer forint körül alakul, míg Miskolcon 166 ezerre csökken.


Jelenleg a piacon egyszerre van túlkínálat és túlkereslet, azaz az ingatlanok potenciális vevői és eladói közt túl nagy a szakadék. – Ez a különbség ráadásul nem is feltétlenül az árból, mint inkább a minőségi hibákból adódik. Jól mutatja ezt, hogy sok ingatlankereső annak ellenére sem talál az igényeinek megfelelő lakást, hogy a választék hatalmas. Mindez ráadásul nemcsak a lakásokra, hanem a nyaralókra is igaz, hiszen az elmúlt időszakban ezek is óriási tömegben kerültek piacra, és miközben nagy irántuk a kereslet, értékesítésük mégis nehéz – mondja Bartucz Tamás, az Ibred-csoport vezetője, aki szerint a fővárosban is hasonlók a tapasztalatok. – Budán például bár rengeteg az eladó lakás, de a vevők többségét csak az olcsóbb és kisebb, kétszobás ingatlanok érdeklik. Ebből is látszik, hogy míg ezek eladására még most is van esély, a nagyobb, három-öt szobás ingatlanok szinte eladhatatlanok. Az is tény, hogy egy adott területen belüli lakások közül még mindig az olcsóbbak iránt mutatkozik nagyobb érdeklődés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Budán kapósabbak a húszmillió forint körüli lakások, a pesti oldalon viszont csak az ennél jóval olcsóbbakat lehet könnyen eladni.
Beák Attila, a Beák és Társa ingatlaniroda vezetője ugyancsak a kisebb és olcsóbb lakások előretörését tapasztalja – mint mondja, az ilyenek jelenleg mindenütt keresettek, de főleg bizonyos körzetekben kapósak – Budapesten ilyen például az V., a VI., a VII., a VIII., a IX. és a XIII. kerület. Érdekes az is, hogy ma elsősorban az egészen olcsó lakásokra van igény. Rengetegen keresnek például 6-8 millió forintos budapesti otthont, annak ellenére, hogy ilyen áron kínált ingatlan szinte alig van a piacon. Emellett sokan költöznének jó minőségű budai lakásba is – e körben a II. és XII., valamint a XI. kerület hegyoldali részeinek otthonai kelendők.
A vevők többsége Beák Attila szerint inkább felújítandó lakást keres, a korszerűsítésről pedig maga gondoskodik. – Ez a gyakorlat korábban csak a befektetőket jellemezte, de most már azt látjuk, hogy a magánszemélyek is rájöttek arra, hogy jobban megéri felújítandó lakást venni. Az állagjavító munkálatok között – természetesen a festés-mázoláson és a fürdőszoba átalakításán túl – jelenleg dobogós a fűtés korszerűsítése és a nyílászárók cseréje. Ugyanez vonatkozik a családi házakra is – bár ezek iránt mostanában alig van kereslet. Aki azonban mégis ilyen ingatlant szeretne, inkább a felújításra szoruló házak között nézelődik, a vételt követően pedig azonnal lecseréli a nyílászárókat és elvégzi a hőszigetelést.
A családi házakhoz hasonlóan szerény az érdeklődés a telkek iránt is: ezekre jelenleg csak a nagyvárosok környékén van kereslet, közülük pedig csak az adható el, amely 50-80 négyzetméteres ház építésére alkalmas – hangsúlyozza Bartucz Tamás, aki szerint ennek hátterében az áll, hogy míg például Velencén egy 80 négyzetméteres ház építése a telek megvásárlásával együtt kijön 16 millió forintból, addig a fővárosban ugyanekkora lakást ezért az összegért csak rossz helyen vagy rossz állapotban lehet venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.