Útikönyv a multikulti Budapestről

R. Kiss Kornélia
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa Budapesten él, és nemcsak jelképesen, a féléves elnökség ideje alatt, hanem már évszázadok óta itt él Európa: számtalan nyelv, kultúra és vallás képviselteti magát a magyar fővárosban. Némelyik már évszázadok óta, részben asszimilálódva, részben megőrizve saját közösségeit és hagyományait.
A Terra Recognita Alapítvány gondozásában megjelent útikönyv, az Európa Budapesten ennek a sokszínűségnek a történelemre, kultúrára, városi életre gyakorolt hatásait mutatja meg az olvasóknak. Gyönyörűen kivitelezett, színes, hiánypótló könyv lett belőle, amely magyaroknak, sőt a fővárost jól ismerőknek is tartogathat meglepetéseket. A nagy sikerre tekintettel a kiadó alapítvány és a kiadást támogató Külügyminisztérium már gondolkodik a magyar nyelvű megjelentetésen és terjesztésen is, de egyelőre sajnos csak angol nyelven és kizárólag a hozzánk látogató eurokratáknak hozzáférhető a kötet, amelyet máris tízezer példányban osztottak szét az uniós vendégeknek. (A magyar elnökség programjának egyik sarokpontja éppen a kulturális sokszínűség megóvása, a könyv ilyen értelemben is beleillik a képbe.) Akik hozzájutottak a kötethez, jól jártak, olyan arcait láthatják a fővárosnak, amelyet idegenvezetők nem mutatnának meg nekik, és a legtöbbjük megtalálhatja a könyvben a saját nemzetének magyar vonatkozásait is. Mindenképpen szép gesztus ez feléjük, és messzire vezet, remélhetőleg egészen odáig, hogy mindenki, a magyarok is megértik: a magyarság kulturális közösség, a magyarságtudat pedig kulturális identitás. Beleférnek olyanok, akiknek az alakjával, szobraival, emlékezetével ez a könyv is tele van, akik ilyen vagy olyan származású magyarnak vallották magukat, de itt voltak eredményesek, és ezek az eredmények a mai napig elérnek: így lehetett Gerbeaud-nk, Ruszwurmunk, Pollack-épületeink, Ganz-gyárunk és még sok egyéb.
A könyv népek és vallások szerint, fejezetenként villantja fel a főváros különböző arcait: Svájctól, a németektől a cseheken, a lengyeleken át a szerbekig, a görögökig, a románokig sok nép rajta hagyta keze nyomát a városon, és sokan még a máig élő közösségekkel vannak jelen Budapest életében. Ugyanúgy, ahogy az ortodoxok, a zsidók, a mozlimok. A kötet az épített örökség és a mai napig működő intézmények sorra vételével térképen végigkövethető tematikus sétákat is tervez a látogatóknak, a fotókat pedig olyan gusztusosan rendezték össze, hogy aki ezeket látva nem kerekedik fel, valószínűleg egyébként is otthon maradt volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.