„Velence kapujában” az ügyészség

Már az ügyészség is vizsgálja a természetvédelmi szervezetek által sokat támadott Velencei-tó kapuja fantázianévre keresztelt beruházást – értesült lapunk. A kétmilliárdos tóparti beruházás száz fa kivágásával és betonfalak építésével kezdődött.

Dénes Zoltán
2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közérdekű bejelentés nyomán vizsgálatot folytat a Fejér Megyei Főügyészség magánjogi és közigazgatási jogi szakága a Velencei-tó kapuja elnevezésű beruházás megvalósításával kapcsolatos építésügyi hatósági eljárás törvényessége tárgyában – közölte lapunk megkeresésére Várhomokiné dr. Rabi Noémi, a megyei ügyészség szóvivője. Mint mondta, az eljárás során a hatóság a Fejér Megyei Kormányhivatalt és a Közép-dunántúli Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget kereste meg, hogy bocsássák rendelkezésre a vonatkozó dokumentumokat. A beruházással összefüggésben – tette hozzá – kilencvennyolc fát is kivágtak, s az emiatt lefolytatott szabálysértési eljárás iratait is vizsgálja az ügyészség. A vádhatóság szóvivője szerint az eljárások iratainak ismeretében történik majd döntés arról, hogy az ügyben szükséges-e ügyészi intézkedés.
Emlékezetes: Velence város vezetése a tó partjára egy bevásárlóközpontot és a homokos partot is magában foglaló építkezést tervez, amihez 1,5 milliárd forintnyi uniós és kormányzati támogatást és önerőként hatszázmillió forintnyi hitelt használna fel. A terveket a nyilvánosságra kerülés időpontjától támadó civil szervezetek hangja legelőször a tavalyi önkormányzati választások másnapján erősödött fel, mivel a város erre az időpontra időzítette az építkezés elkezdését, vagyis az említett közel száz tóparti fa kivágását.
Ezt követően, az elmúlt hetekben az keltett megrökönyödést a helyben élők és a természetvédelmi szervezetek körében, hogy a fák helyén, a tó partjára öt, egyenként fél teniszpályányi, vastag oldalfalakkal határolt betonépítményt húztak fel.
Gerhard-Kotroczó Ágnes, a Szépülő Velence Egyesület szóvivője ezt követően számolt be arról, hogy információjuk szerint a betonépítményeket engedély nélkül építették fel. A vádakra reagáló Oláhné Surányi Ágnes, Velence polgármestere szerint minden engedély megvolt a Velencei-tó partja mellett épülő „napozóteraszokhoz”. Ettől függetlenül, érdekes módon szinte azonnal ígéretet tett arra, hogy átdolgozzák a terveket és ez alapján új építésiengedély-kérelmet nyújtanak be a hatóságokhoz. E megoldást azonban a civilek nem tartják elfogadhatónak, s elvárják a hatóságoktól, hogy rendeljék el a betonépítmények visszabontását.
Velence önkormányzata az év elején 54 millió forintnyi támogatástól is elesett, miután a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vizsgálata kiderítette, hogy a város a beruházó kiválasztásánál megsértette a közbeszerzési törvényt. Egyébként a sukorói kaszinóépítéshez hasonlóan a szocialista kormány 2008-ban a Velencei-tó kapuja fantázianevű tervet is kiemelt állami beruházásnak minősítette. A szocialista kötődésű városvezetés döntése alapján a tó partjára egy vásárközpontot, fedett korzót és homokos partot is magában foglaló beruházást valósítanának meg. A fejlesztés nem magánpénzből folyik, az üzemeltetést azonban már magáncégek végeznék, az önkormányzat pedig – a megvalósíthatósági tanulmány szerint – 2017-től számíthat arra, hogy nyereségessé válik az üzlet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.