A korfball az egyetlen koedukált csapatsport

Radványi Benedek
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten rendezik a héten a 21 éven aluliak Európa-bajnokságát a világ egyetlen koedukált csapatsportágában, a bő száz éve feltalált korfballban. A játék leginkább a kosárlabdához hasonlít, de ahogy a hokiban, a kapu (korf) vonalában nem ér véget a pálya, amelynek mérete akkora, mint kézilabdában, a játékszer pedig a focilabdával majdnem azonos. A németek elleni mérkőzésen járva kiderült az is, milyen nehézségeket rejt, hogy fiúk és lányok egymással és egymás ellen küzdenek.
A magyar szövetség a pestszentimrei sportkastélyban zajló eseménnyel és a januárban megrendezett Európa-kupa nyolcas döntőjével (a korfball Bajnokok Ligájának mondható) ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, ám a sportág ennél jóval régebbi eredetű. A XX. század elején egy holland testnevelő tanár ötlötte ki, nem véletlen, hogy a korfball hollandul kosárlabdát jelent. Lényeges különbség az eredetivel szemben, hogy itt nincs palánk, s a gyűrű fél méterrel magasabban van. A pálya két egyenlő részre oszlik, a 8-8 játékos között fele-fele arányban vannak támadók és védők, akik a másik térfélre nem léphetnek át. Két gól, vagyis korf után cserélnek térfelet, valamint a 30 perces félidőt követően is. A labdával kettőt lehet lépni és nem szabad vezetni, pattogtatni, tilos a szándékos érintkezés, így a durvaság helyett a taktika kerül előtérbe, ám e részletek szinte eltörpülnek a többi sportághoz viszonyított leglátványosabb különbséghez képest: a két nem képviselői egyszerre vannak a pályán. Fiú csak fiút, lány csak lányt foghat, így nem billennek fel az erőviszonyok, de e kettősség a játékosok kezelésében is fellelhető. „Van úgy, hogy elmagyarázok valamit, a fiúk egyből megértik, a lányok nem, vagy fordítva – kezdi Dzsida Tamás szövetségi kapitány, és azzal folytatja: – A kudarcokat és a sikereket teljesen máshogy dolgozzák fel, a fiúk hamar túllépnek a nehézségeken, a lányokban viszont sokáig megmarad egy-egy tüske. Ez egyszerre lehet jó is, rossz is, együtt kell élnünk vele.”
A németek elleni mérkőzésen 2-0-ra még vezettünk, de a vége 20-10 lett oda tegnap, lapzárta után a hollandok ellen még kalkulálhatóbb volt a vereség. A sportág őshazájában akadnak profi korfballosok, nálunk egyelőre hatszáz amatőr űzi a sportágat. A magyar csapatkapitány, Vaszkó Diána a kosárlabdát is kipróbálta, mielőtt nővére ösztönzésére korfballozni kezdett. „A kezdő lányokat a fiúk sokszor nem hagyják érvényesülni, bár ez minden sportágnál így van, csak kicsik-nagyok viszonylatban. A fiúk agresszívabban ugranak a labdáért, aminek következtében egy-egy eséskor a lányokat is maguk alá gyűrik, amitől néha kék-zöldek leszünk, de ez benne van.” Dia hozzáteszi, ettől még a csapat egységes, majd bevonul a szintén koedukált öltözőbe. „Azért a zuhanyzós részre külön válunk” – teszi hozzá mosolyogva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.